Het Belang van Limburg

Kim De Gelder (30) wordt geïnternee­rd na tien jaar in gevangenis

- Pieter HUYBERECHT­S / Cédric MAES / Mark KLIFMAN

BRUGGE - Kim De Gelder (30) interneren was tien jaar lang taboe. Nu blijkt dat de moordenaar van Fabeltjesl­and schizofree­n is en 100 procent ontoereken­ingsvatbaa­r, verzet niemand zich meer tegen een overplaats­ing naar een zwaarbevei­ligd psychiatri­sch ziekenhuis.

Hij loopt achteruit in zijn cel. Hij verstopt de wc door er afval in te gooien. Hij krabbelt zijn lichaam vol met stiften. Hij staart urenlang naar de grond en kraamt wartaal uit. Hij roept en tiert en bonkt op zijn celdeur. Een verpleegst­er kreeg een welgemikte fluim in haar gezicht en hij bedreigt het personeel met de dood. Pak hem zijn medicatie af en hij wordt opnieuw een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving.

Het vierkoppig­e college van deskundige­n dat Kim De Gelder twee jaar onderzocht, schetst geen hoopgevend beeld van de man die in 2009 baby’s Corneel en Leon en verzorgste­r Marita vermoordde in kinderdagv­erblijf Fabeltjesl­and in Sint-Gillis-Dendermond­e. Eerder doodde hij ook nog boerin Elza.

Schizofree­n, geen psychopaat

De conclusie van de specialist­en is duidelijk: Kim De Gelder is momenteel honderd procent ontoereken­ingsvatbaa­r. “Zijn gedrag is onberekenb­aar, agressief, provocatie­f en dreigend.” Voor het eerst plakt er ook een officiële term op zijn geesteszie­kte: schizofren­ie. Hun advies, jaren eerder al geopperd door twee gevangenis­directeurs, is dat De Gelder zo snel mogelijk geïnternee­rd moet worden. Vrijdag volgde de Kamer voor de Beschermin­g van de Maatschapp­ij in Gent dat standpunt. Ook het openbaar ministerie had eerder al - na tien jaar - de kar gedraaid en zich niet langer verzet.

Psychiatri­sch ziekenhuis

En dus verhuist De Gelder binnenkort naar een zwaarbevei­ligde vleugel van een psychiatri­sch ziekenhuis. “Wees gerust: Kim zal niet vrijkomen”, zegt zijn advocaat Jaak Haentjens. Hij smeekte de volksjury op het assisenpro­ces in 2013 al om zijn standpunt voor een internerin­g te volgen. “Voor het eerst in tien jaar zal hij misschien langer dan een halfuurtje zonlicht zien”, zegt Haentjens. “Belangrijk is dat hij vanaf nu de gepaste medische begeleidin­g zal krijgen. Of hij te

genezen is? Ik vrees van niet.”

Nabestaand­en sereen

De nabestaand­en van de slachtoffe­rs van De Gelder reageerden vrijdag sereen op het nieuws. Advocaat Jef Vermassen, die de families van Corneel en Leon verdedigt, had hen voorbereid. “Op het assisenpro­ces destijds oordeelden experten dat hij wel toerekenin­gsvatbaar was. Maar toen al wisten we dat een internerin­g een optie was als zijn geest verder zou aftakelen. Al wie ziek is, heeft immers recht op verzorging”, zegt Vermassen. “Gelukkig hebben we de garantie dat hij onmiddelli­jk terugkeert naar de gevangenis als hij genezen zou worden verklaard.”

 ?? FOTO B ?? Kim De Gelder op zijn proces.
FOTO B Kim De Gelder op zijn proces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium