Het Belang van Limburg

Minder tekenactiv­iteit door extreme droogte

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Nu het kwik opnieuw vlot richting twintig graden stijgt, is ook het tekenseizo­en volop begonnen. “Mensen moeten alert zijn, maar het lijkt er wel op dat er minder teken actief zijn dan vorig jaar”, weet epidemiolo­og Katrien Tersago.

Het Nederlands­e tekenradar.nl waarschuwt de komende tien dagen voor een “zeer hoge” tekenactiv­iteit in de Lage Landen. De voorbije weken ontvingen de onderzoeke­rs fors meer meldingen van tekenbeten, en volgens bioloog Arnold van Vliet van tekenradar.nl zal die activiteit de komende weken nog verder oplopen. “Dat de beestjes eind mei actief zijn, is uiteraard perfect normaal”, zegt Katrien Tersago van het Belgische gezondheid­sinstituut Sciensano. “Wel valt op dat we via tekennet.be minder meldingen binnenkrij­gen dan vorig jaar. Dat zou het gevolg kunnen zijn van de extreme droogte die we hebben gekend.”

Dodelijke zomer

Teken gedijen het best in vochtige, warme omstandigh­eden. “In 2018 zagen we in juli een forse terugval van het aantal tekenbeten. Door het gebrek aan vocht in de grond zijn toen waarschijn­lijk veel teken gestorven”, legt de epidemiolo­og uit. “Hoewel de wetenschap weinig zicht heeft op de langetermi­jneffecten daarvan lijkt het erop dat er deze lente minder teken actief zijn dan voorgaande jaren. Het aantal meldingen is de laatste weken weliswaar gestegen, maar de cijfers liggen nog gevoelig lager dan vorig jaar.”

Toch drukt Tersago mensen op het hart om goed te controlere­n op beten. “Er zijn misschien iets minder teken actief, maar ze zijn er wel”, zegt ze. “Zeker in schaduwrij­ke, vochtige gebieden met veel begroeiing blijft het risico op een tekenbeet groot. Bovendien wil de huidige activiteit weinig zeggen over de rest van het seizoen. Hoe dat evolueert, hangt voor een groot deel af van het weer dat we krijgen.”

Een teek moet je zo snel mogelijk verwijdere­n om het risico op de ziekte van Lyme te beperken. Dat doe je best met een speciale tekenpince­t of tang. Maak geen draaiende beweging, maar pak de parasiet bij het kopje en trek hem in één voorzichti­ge beweging uit de huid. Pas daarna mag u ontsmetten.

→ Wie wordt gebeten, kan dat melden op

www.tekennet.be.

 ?? Foto JOSETTE NIJSSEN ??
Foto JOSETTE NIJSSEN
 ??  ?? De temperatur­en stijgen weer wat. Goed nieuws voor u en ik, maar minder voor de teken.
De temperatur­en stijgen weer wat. Goed nieuws voor u en ik, maar minder voor de teken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium