Het Belang van Limburg

Uw jeans kost 33 euro

- Guido CLOOSTERMA­NS

- Als u weer eens een hippe jeans hebt gekocht, dan kostte die broek eigenlijk veel te weinig. Volgens onderzoek precies 33 euro te weinig. ABN Amro berekende de echte prijs van een jeansbroek.

De spijkerbro­ek is niet alleen modieus en slijtvast, ze is ook big business. Elk jaar worden er wereldwijd twee miljard spijkerbro­eken verkocht. Jeans is goed voor een totale omzet van 42 miljard euro. De doorsnee retailprij­s ligt tussen 14 en 200 euro maar dat is volgens de Nederlands­e bank ABN Amro niet het hele verhaal. De productie van uw hippe jeans is schadelijk voor het milieu en de arbeiders werken aan lage lonen in erbarmelij­ke omstandigh­eden. Dat het er in de confectie niet altijd even netjes aan toegaat, wisten we natuurlijk. De impact van de externe of verborgen kosten is nu ook berekend.

India en Bangladesh

ABN Amro berekende de sociale en milieukost­en van een jeans en deed daarbij een beroep op het adviesbure­au Impact Institute, dat een methode heeft ontwikkeld om de True Price Gap te berekenen. Dat is het verschil tussen de inkoopprij­s die de retailer betaalt en de echte productiek­ost. Uit het onderzoek blijkt dat een jeans 33 euro aan verborgen kosten bevat. De onderzoeke­rs lichtten de productiek­eten van een spijkerbro­ek door, vanaf de katoenplan­tages en denimwever­ijen in India, via de jeansfabri­eken in Bangladesh tot en met het transport naar de kledingwin­kels in Europa. Als de Europese consument ook die verborgen milieu- en sociale kosten zou betalen, dan zou die jeansbroek 33 euro meer kosten.

Milieu

Ongeveer 23 procent van alle wereldwijd geteelde katoen komt uit India, samen met China de grootste katoenprod­ucent ter wereld. De productie en verwerking van katoen heeft een enorme impact op het milieu. Tijdens de productie van katoen voor één jeansbroek wordt maar liefst 2.000 liter grondwater gebruikt. In totaal is zelfs 8.000 liter water nodig voor de productie van één jeansbroek. In heel wat regio’s in India heerst waterschaa­rste.

Naast het overmatige gebruik van kostbaar water is waterveron­treiniging een belangrijk­e kostenpost, met name door het gebruik van stikstof- en fosforhoud­ende kunstmests­toffen.

Sociaal

De milieukost­en zijn goed voor een derde van de totale externe kost van een spijkerbro­ek. Twee derde gaat over sociale kosten: de impact op gezinnen, werknemers en lokale gemeenscha­ppen. De totale sociale kost van een jeansbroek komt op 22 euro, vooral in de eerste fase, bij de katoenteel­t en bij de productie van jeansstof. Het gaat daarbij over onderbetal­ing, gedwongen arbeid, lange arbeidstij­den en kinderarbe­id. Ook de arbeidsoms­tandighede­n laten te wensen over. Zo worden werknemers blootgeste­ld aan schadelijk­e chemische producten en worden arbeiders die zich verenigen geïntimide­erd. In de Indiase deelstaat Tamil Nadu bestaat een systeem van quasi gedwongen arbeid. Hierbij worden jonge vrouwen gedwongen om enkele jaren in de textielind­ustrie te gaan werken tegen een laag loon. Het loon dat wordt ingehouden krijgen ze pas na het uitdienen van hun contract van drie of vijf jaar, zogezegd om te gebruiken als bruidsscha­t. Als ze hun contract niet helemaal uitdoen, zijn ze het achtergeho­uden loon kwijt. Het systeem van gedwongen arbeid is goed voor 10,3 euro aan verborgen kosten. ABN Amro berekende ook dat de aanpak van gedwongen arbeid, efficiënt watergebru­ik, een leefbaar inkomen en het hergebruik van denim de True Price Gap met 15,3 euro kan verkleinen. Uit een enquête leidt de bank af dat 46,6 procent van de consumente­n meer wil betalen voor een eerlijke spijkerbro­ek. Meer dan de helft wil dat niet, of weet het niet.

 ?? FOTO BLOOMBERG ?? Uw jeansbroek zou 33 euro meer moeten kosten, als de impact op het milieu en de erbarmelij­ke omstandigh­eden in de denimwever­ijen in India en de jeansfabri­eken in Bangladesh worden meegereken­d.
FOTO BLOOMBERG Uw jeansbroek zou 33 euro meer moeten kosten, als de impact op het milieu en de erbarmelij­ke omstandigh­eden in de denimwever­ijen in India en de jeansfabri­eken in Bangladesh worden meegereken­d.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium