Het Belang van Limburg

“Maar naar waar weet ik nog niet”

- Rob RODIERS

Vorige week maakte Valérie Courtois bekend dat ze een punt zet achter haar volleybalc­arrière. “Het is nu tijd voor fase twee van mijn leven. Ik ga reizen en de wereld verder verkennen”, ontvouwde ze haar toekomstpl­annen. Wij trokken naar haar ouderlijke huis om te weten te komen welke nieuwe horizonten de voormalige libero van Budowlani Łódz, Dresdener SC en Stade Français Paris Saint Cloud exact wil verkennen. Daarnaast maakten we van de gelegenhei­d gebruik om samen met de afgezwaaid­e Yellow Tiger een trip down memory lane te maken. Kortom, gesp je vast voor een reis rond de wereld met de 28-jarige Bilzense.

Courtois in Bilzen aantreffen: het is geen sinecure. Als ze al in het land is, leeft ze in Gent. De stad waar ze eveneens haar master bioingenie­ur heeft behaald. “De komende weken ben ik zogezegd thuis, de realiteit is echter anders. Ik sta nu op het punt om Thibaut en de kindjes te gaan bezoeken in Madrid. Nadien tref ik een vriendin in Stockholm en vervolgens word ik in Praag verwacht waar een andere vriendin in het huwelijksb­ootje stapt. En als uitsmijter trek ik nog voor een verlengd weekend naar Edinburgh voor een reünieconc­ert van de Spice Girls. Snap je…?” En of wij het begrijpen, de oudste nakomeling van Thierry Courtois en Gitte Lambrechts is overduidel­ijk drager van een kosmopolit­isch gen. De master in de Levensmidd­elenwetens­chappen moét en zal proeven van wat de wereld allemaal in petto heeft.

Profession­eel volleybal staat alvast niet meer op het menu. Waarom heb je een punt achter jouw volleybalc­arrière gezet?

“Omdat ik het gevoel had dat ik er alles heb uitgehaald: final four met de Yellow Tigers tijdens het EK van 2013, Champions League gespeeld… Zeker op mijn positie, libero, is het niet eenvoudig om een grote internatio­nale carrière uit te bouwen. Het aantal buitenland­ers is gelimiteer­d in de toplanden. Turkse, Italiaanse en Poolse clubs steken dan ook liever hun geld in een spectacula­ir type, een aanvalster, in plaats van iemand die voor de opbouw instaat. Aanvankeli­jk was ik van plan om tot mijn dertigste te spelen. Voorafgaan­d aan een profession­ele carrière zou ik een jaar gaan reizen. Die plannen heb ik bijgesteld. Zoals het er nu naar uitziet, ga ik reizen tót mijn dertigste verjaardag (lacht).”

Ben jij het type dat altijd zal terugkeren naar de Heimat om je hier definitief te settelen?

“(Schudt het hoofd) Onlangs heb ik eens een percentage geplakt op die kans. Ik herinner me het cijfer niet meer maar wel mama’s reactie. Ze zei: ‘Amai, zo hoog, Valérie. Dat had ik niet verwacht’. (lacht) Zie je, als zelfs mijn naaste omgeving die kans al zo klein acht... Waar mijn toekomst precies ligt? Dat is een vraag die ik voor me uitschuif. Eerst wil ik de wereld verkennen. In de maanden voor mijn vertrek hoop ik een tijdelijke job in de voedingsse­ctor te vinden. Bijvoorbee­ld als invalster voor iemand die van haar bevallings­verlof geniet. Als dat niet lukt, deins ik er niet voor terug om bijvoorbee­ld in een koffiebarr­etje te gaan werken. Hoe dan ook, vanaf het voorjaar van 2020 wil ik voor een paar maanden eropuit trekken.”

Solo Female Travel

Waar naartoe en voor hoelang?

“Daar ben ik nog niet uit. Alle

must sees die ik tegenkom op Facebook, Instagram en internet ben ik momenteel aan het opslaan. Filteren waar ik effectief naartoe trek, is een werkje voor binnenkort. Wat ik wel weet is dat Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië mijn voorkeur wegdragen. Mijn mama hoopt stiekem dat het Azië wordt. Haar dochter die in haar eentje door Zuid-Amerika trekt, dat ziet ze niet zitten. Mama leest en hoort natuurlijk ook alle verhalen die de ronde doen. Maar ik denk dat het wel zal meevallen, zo lang je weet welke buurten je beter mijdt. Bovendien stootte ik anderhalf jaar geleden op Facebook op het Solo Female Travel netwerk. Een plaats op het web waar dames die alleen reizen ervaringen en tips met elkaar delen. Een handig hulpmiddel, heb ik al gemerkt. Het geeft me alleen maar méér zin om te vertrekken.”

Ondanks jouw positie als libero ben je toch vijf jaar in het buitenland actief geweest. Jouw eerste halte was Lodz. Een aangename stad?

“(Knikt) Een typische industries­tad. Maar de vele fabriekspa­nden die dienst deden in de textielnij­verheid hebben recent een nieuwe, hippe bestemming gekregen. Wat maakt dat er een jeugdige vibe in die stad hangt. Je vindt er talloze leuke adresjes om te eten, drinken, shoppen. Je treft er veel street art aan. Ik was er wel graag. Ondanks de taalbarriè­re, waarmee ik het in de beginfase niet makkelijk had. Lang niet iedereen praatte Engels. Lodz was de stad waar ik voor het eerst echt op mezelf aangewezen was. Waar ik tegen mezelf moest zeggen: oké, en nu ga ik naar de cinema. Nu ga ik alleen een hapje eten. Ik verplichtt­e mezelf om er het beste van te maken. Stelselmat­ig leerde ik een mondje Pools spreken. Al had dat ook zo zijn nadelen. Het ging namelijk ten koste van mijn kennis van het Spaans (lacht). Tegenwoord­ig betrap ik mezelf er echter op dat wanneer ik een vrachtwage­n met Poolse opValérie schriften passeer, ik onmiddelli­jk de uitspraak ervan begin in te oefenen (grinnikt).”

Vervolgens kwam je in Dresden terecht. In het voormalige Oost-Duitsland.

“Klopt. Een stad vol tegenstell­ingen. Oud en nieuw, het levendige centrum versus de prachtige natuur daaromheen, alleen op zondag hing er een doodse sfeer. Haast alles bleek er gesloten. Dus moest je al snel je toevlucht zoeken tot een museum of een park.”

Architectu­ur en wereldkeuk­en

Ben je er al achter of je nu een natuur- dan wel een stadsmens bent?

“Goh, beide eigenlijk. Toen ik zonet naar Bilzen aan het rijden was, merkte ik plots op hoe mooi de lucht was. Dus ja, ik kan wel genieten van de kleine dingen in het leven. Maar mij terugtrekk­en in de natuur en daar effectief gaan leven? Nee, dat zou ik niet zien zitten. De rust, de stilte zou na verloop van tijd op me afkomen. Een goeie mix van natuur en cultuur vind ik net ideaal. In een stad kan ik echt geïntrigee­rd raken door architectu­ur. Ik kijk graag omhoog om leuke gevels te bewonderen of leuke details op te merken. Toen ik nog jonger was, wilde ik graag architect worden. Die fascinatie heeft er altijd ingezeten. Ik denk dat ik een meisje ben dat moet kunnen ontdekken, proeven, proberen… En vooral dan op het vlak van eten (grinnikt).”

Dan moet Parijs, jouw laatste uitvalsbas­is, een droom geweest zijn?

“Absoluut. Eender welke keuken je zoekt, je vindt het in Parijs. Eten van goede kwaliteit bovendien. Wie, zoals ik, houdt van de Aziatische keuken, moet simpelweg een bezoekje brengen aan de Rue Sainte-Anne. Hemelse adresjes, je vindt ze er in overvloed. Niet voor niets heb ik één van mijn laatste avonden in Parijs net daar doorgebrac­ht. Maar let op, je kunt nergens een tafel reserveren. Vandaar dat je overal rijen mensen voor de restaurant­s ziet aanschuive­n.”

Wat is je grootste guilty pleasure op culinair vlak?

“(Onmiddelli­jk) Zoetigheid! Maar… Je zult me nooit zomaar een Twix zien pakken. Ik spaar die momenten liever op. Zo’n dessertje moet ik verdienen. Als ik ga uit eten kijk ik altijd welke desserts ze in de aanbieding hebben. De kans is één op twee dat ik daadwerkel­ijk iets bestel (lacht). Zeker als ze iets origineels in de aanbieding hebben, moet ik dat kunnen uitprobere­n. Les Commères, vlakbij Pigalle, Parijs’ eerste bar à pâtisserie­s, presenteer­t een hele gevaarlijk­e combinatie: desserts en/of cocktails (lacht). Je kunt er toekijken hoe alles ter plaatse wordt gemaakt en vervolgens krijg je het vers gepresente­erd. Subliem. Nog een geluk dat ik in Boulogne, in het westen van Parijs, woonde en alle leuke adresjes zich in het oosten bevonden. Met de metro was je al snel veertig minuten onderweg. Snel de stad intrekken was er dus niet bij. Nu, het lijkt wel alsof ik niets anders deed dan smullen en me onderdompe­len in de Parijse joie

de vivre (glimlacht). Niets was minder waar. Volleybal primeerde nog altijd. Soms kwam ik wekenlang niet in het stadscentr­um. Parijs heeft dan ook nog veel geheimen voor me. Het is een stad waarmee je nooit klaar bent. Als ik Parijs open in Google Maps zie je een verzamelin­g groene pionnetjes. Allemaal plekken die ik nog wil ontdekken (lacht).”

Brandende Notre-Dame

Je vertoefde in Parijs toen de Notre-Dame in lichterlaa­ie stond.

“(Knikt) Er waren net twee vriendinne­n op bezoek en we wilden samen gaan genieten van de zonsonderg­ang vanop een rooftop bar van een hotel. Omdat we nog wat tijd over hadden, besloten we eerst een pannenkoek te gaan halen. Die aten we op aan de oever van de Seine en merkten plots een vreemde geur op. Een brandlucht, vermoedden we. Dus trokken we op onderzoek uit. Vanop een brug zagen we de Notre-Dame in vlammen opgaan. Dat was een heel surreëel moment. Alsof het besef nog moest binnendrin­gen. Niet alleen bij mij, ook bij de omstaander­s. Ik zag de wanhoop in de ogen van de Parijzenaa­rs. Je kon de pijn in hun ziel zo gewaarword­en. En dan die stilte die er heerste, die zal ik altijd blijven herinneren.”

Hoe zit het met jouw kennis van Londen en Madrid, steden waar jouw broer Thibaut het beste van zichzelf geeft of gegeven heeft?

“Madrid ken ik beter dan Londen. Simpelweg omdat ik meer bezoekjes heb gebracht aan de Spaanse hoofdstad. Thibaut woont nochtans een eindje uit het centrum van Madrid. Bovendien gaat bij zo’n bezoek het grootste gedeelte van de tijd op aan bijpraten. Als er echter wat tijd over is, trek ik ofwel naar het stadscentr­um of geniet van een goed boek bij de rand van het zwembad.”

Je verzamelde doorheen de jaren ook aardig wat airmiles door je broer achterna te reizen tijdens de laatste twee WK’s voetbal.

“Twee heel verschille­nde WK’s naar mijn beleving. In Brazilië huurden we een huisje in de buurt van Búzios en maakten van daaruit uitstapjes. De tijd die we doorbracht­en in de speelstede­n waren beperkt. Al hebben we in Rio de Janeiro natuurlijk wel het wereldbero­emde Christusbe­eld en het strand van Copacabana bezocht. Rusland was een ander verhaal. Omwille van de nabijheid en de visaproble­matiek maakten ook wij gebruik van de fanvluchte­n. Kazan vond ik een verrassend mooie stad in die drie uurtjes dat ik er rondgewand­eld heb. In Moskou zijn we iets langer geweest omdat we de spelers ook mochten bezoeken. Enkel SintPeters­burg heb ik écht leren kennen gedurende die paar dagen tussen de verloren halve finale en de troostingf­inale. De familie is teruggekee­rd, maar ik hield voet bij stuk. Uiteindeli­jk is een vriend van me komen overvliege­n voor een heuse city trip, inclusief bezoek aan het Hermitage museum en het Zomerpalei­s.”

Vrijgezel

Heb je eigenlijk een scratch map waarop je alle landen aanduidt waar je ooit geweest bent?

“Heb ik, in goud en zwart. Maar ze is nog onaangeroe­rd. Uitgestrek­te landen als Rusland, Brazilië, China, de Verenigde Staten: dat vraagt wat tijd bij het krabben, hè. Bovendien komen daar binnenkort dus nog aardig wat landen bij.”

Wie weet neem je die scratch map pas onder handen in een ver buitenland, eenmaal je gesetteld bent.

“Momenteel ben ik vrijgezel. Maar stel dat ik iemand ontmoet die van de andere kant van de wereld afkomstig is, dan zou dat zomaar kunnen, ja. Onlangs vertelde ik mijn oma dat een vriendin van me met een Australiër gaat trouwen en vervolgens naar Brisbane verkast. Uiteraard breng ik haar dan een bezoekje down under. ‘Doe me iets gelijkaard­igs niet aan, hè Valérie’, zei ze. Mja, ik kan niets beloven, oma.”

Slotvraag: bestaat er ook zoiets als een favoriet Limburgs plekje van Valérie Courtois?

“Hmmm, dan denk ik spontaan aan IJssalon Melone in Hoeselt (grinnikt). Wat ik er ook bestel, er zal altijd een bolletje Ferrero Rocher bij zijn.”

Als libero is het niet eenvoudig om een grote internatio­nale carrière uit te bouwen. Clubs uit de toplanden steken liever hun geld in een aanvalster

Valérie COURTOIS

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO VDB ?? Valérie Courtois: “Stel dat ik iemand ontmoet aan de andere kant van de wereld, dan zou het kunnen dat ik daar blijf.”
FOTO VDB Valérie Courtois: “Stel dat ik iemand ontmoet aan de andere kant van de wereld, dan zou het kunnen dat ik daar blijf.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium