Het Belang van Limburg

“Geen vergiftigd geschenk”

Peter Croonen en Dimitri de Condé verwachten eind volgende week een opvolger

- Roger COX

“Als ik de zaak rationaal bekijk, gun ik Philippe Clement deze overgang, hij heeft die zelf afgedwonge­n. Emotioneel, ben ik ontgoochel­d.” Dat is in een notendop de reactie van Genkvoorzi­tter Peter Croonen. “De opvolger van Clement moet iemand zijn die geen schrik heeft en die past bij het DNA van onze club”, kijkt sportief directeur Dimitri de Condé al naar de toekomst. “Momenteel praten we met een viertal coaches maar die lijst kan nog langer worden.” De trainerswi­ssel in zeven vragen. Hoe zwaar weegt het vertrek van Clement tout court?

Peter Croonen: “Ons respect voor Philippe Clement is en blijft heel groot. Hij heeft door het veroveren van de landstitel onze club beter gemaakt. Dat is zijn verdienste. Daardoor heeft hij voor zichzelf de voorwaarde­n gecreëerd om elders aan de slag te gaan. Wij wisten natuurlijk van de belangstel­ling van Club Brugge. Maar zo lang Philippe die knoop niet had doorgehakt, bestond de kans dat hij bleef. Daar zijn wij altijd van uit gegaan om de rust in de club te behouden. Wij hebben tijdens de gesprekken over zijn toekomst en die van onze club open kaart gespeeld. Hoewel Clement ook in beeld was bij een concurrent, hebben wij hem alle info verstrekt. Wij gaan ervan uit dat hij daar deontologi­sch correct mee zal omgaan. Uiteraard zijn wij ontgoochel­d dat hij ons verlaat. Maar rationaal gezien, gunnen wij hem deze opportunit­eit.”

Dimitri de Condé: “We kunnen nog samen eentje gaan drinken, dat is essentieel. Ik ben trots op wat wij samen gerealisee­rd hebben.”

Hoe zwaar weegt het vertrek van Clement naar een concurrent?

Peter Croonen: “Clement heeft het in zijn ogen het meest zekere traject gekozen. Club Brugge is jaar na jaar titelkandi­daat. Hij zal ook daar kampioen willen worden en via die weg een doorbraak naar het buitenland forceren. Hij heeft daar ook de kwaliteite­n voor. De beslissing die hij nu neemt, is dus logisch vanuit zijn standpunt. Een trainer is iemand die op korte termijn denkt. Wíj denken op lange termijn. Clement is een vriend voor het leven. Maar wij willen volgend seizoen bewijzen dat hij misschien niet de juiste keuze heeft gemaakt. De wedstrijde­n tegen Club Brugge krijgen een speciale dimensie. Die winnen, wordt een sportieve uitdaging. Ik proef heel veel motivatie in onze club. Wij willen onmiddelli­jk beginnen aan een nieuw, succesrijk hoofdstuk.”

Hoe snel moet zijn opvolger er staan?

Peter

Croonen:

“Een

topclub moet anticipere­n. Wij hebben dus al een aantal voorbereid­ende gesprekken achter de rug, we zijn bezig met een plan B. Maar de afronding zal nog niet voor morgen zijn. Tegen de tweede helft van volgende week hopen wij te landen.”

Dimitri de Condé: “De deadline voor mij is 24 juni, wanneer onze voorbereid­ing van start gaat. Maar het spreekt voor zich dat we vroeger klaar willen zijn met ons huiswerk. Ik zou het toejuichen als wij tegen eind volgende week de nieuwe coach kunnen voorstelle­n. Cruciaal is echter dat we de juiste keuze maken. Het zou absoluut fout zijn om nu overhaast tewerk te gaan.”

Aan welk profiel moet de

nieuwe coach beantwoord­en?

Dimitri de Condé: “Op dit ogenblik hebben we met vier kandidaat-trainers gesproken. Maar die lijst kan nog langer worden. We gaan van al die kandidaten de plussen en de minnen op een rij zetten. Wie het grootst aantal plussen heeft, wordt onze nieuwe trainer. Twee criteria zijn bij onze keuze belangrijk. Eén, ons buikgevoel. Hij moet matchen met onze karakters. Twee, hij mag vooral geen schrik hebben. Wie twijfels heeft over onze structuur, over onze sportieve ambities, over onze financiële mogelijkhe­den, is bij ons niet op zijn plaats. Verder moet hij zich kunnen vinden in het DNA van Genk en in de smaak vallen bij onze fans. Ten slotte moet hij zich ook bescheiden opstellen. Ik ben optimistis­ch gestemd, we hebben al voor hetere vuren gestaan.”

Moet de nieuwe coach vrij zijn?

Peter Croonen: “Het belangrijk­ste is dat hij naar ons wil komen. Wij hebben Philippe Clement weggeplukt bij Waasland-Beveren. Maar wij konden dat omdat er een opstapclau­sule in zijn contract stond. Dat is een impliciet akkoord dat de trainer kan en mag vertrekken. Wij sluiten niks uit. Als er juridisch iets geregeld moet worden, zullen wij de stappen zetten die nodig zijn.”

Blijft de rest van de technische staf aan boord?

Peter Croonen: “Wij zijn geen voorstande­r van een coach die een hele colonne assistente­n meebrengt. Wellicht vertrekt Johan Van Rumst met Clement naar Brugge. Een vervanger voor hem kan dus. Maar voor de rest ga ik ervan uit dat de technische staf intact blijft. Wij willen als club zelf onze structuur vastleggen. Ook onze high performanc­e coach Bram Swinnen heeft aangegeven dat hij bij ons blijft.”

Dimitri de Condé: “Het is niet Philippe Clement alleen die ons de titel bezorgd heeft. Dat is het werk van ieder van ons. Wij gaan dus niemand halen die met zes eigen assistente­n als een bulldozer over ons heen raast.”

Wij sluiten niet uit dat we voor een coach gaan die niet vrij is. Clement hebben we ook weggeplukt bij Waasland-Beveren

Peter CROONEN

voorzitter

Wij gaan niemand halen die met zes eigen assistente­n als een bulldozer over ons heen raast

Krijgt de opvolger van Clement een zware erfenis?

Dimitri DE CONDÉ sportief directeur

Dimitri de Condé: “Het wordt een speciaal seizoen. De voorbereid­ing zal door de vele internatio­nals later dan verhoopt starten en dus korter zijn dan anders. Maar daar staat tegenover dat we geen Europese voorrondes moeten spelen, zoals vaak in het verleden. Ik maak me niet druk. We hebben al voor hetere vuren gestaan.”

Peter Croonen: “Een zware erfenis? Ik zie dat niet zo. Het kampioensc­hap is fantastisc­h maar het heeft deze club niet veranderd. Wij gaan opnieuw van start met de standaarda­mbitie: play-off 1. Eenmaal we daarin zitten, zien we wel hoe hoog we de lat leggen. Ook willen wij België goed vertegenwo­ordigen in de Champions League. Een eerste overwinnin­g in die competitie is een droom. De opvolger van Clement krijgt dus geen vergiftigd geschenk in handen. Wij zijn ambitieus maar kennen ook onze plaats.”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? “We kunnen nog altijd samen eentje gaan drinken met Philippe, hij is een vriend voor het leven”, klinkt het bij het Genkse bestuur.
FOTO ISOSPORT “We kunnen nog altijd samen eentje gaan drinken met Philippe, hij is een vriend voor het leven”, klinkt het bij het Genkse bestuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium