Het Belang van Limburg

Ook Anthuenis en Vercautere­n verlieten Genk na landstitel

- Marnik GEUKENS

Kampioen spelen en de plaat poetsen: helemaal nieuw is het niet bij KRC Genk. Philippe Clement is na Aimé Anthuenis en Frank Vercautere­n al de derde hoofdtrain­er, die het Genkse pand verlaat na het binnenhale­n van de landstitel. Alleen Sef Vergoossen bleef aan boord.

Anthuenis

Aimé Anthuenis had in 1999 al ruim een half jaar een akkoord met Anderlecht, toen hij KRC Genk na de eerste beker ook een eerste landstitel schonk. “Hoe kan een mens zo zot zijn om hier te vertrekken”, gaf hij tijdens de titelvieri­ng mee. Nochtans legde zijn vertrek Anthuenis geen windeieren: hij pakte twee jaar na mekaar de titel en schitterde in de Champions League als groepswinn­aar in een poule met Manchester United, PSV en Dynamo Kiev. Na een minder derde seizoen werd Anthuenis Belgisch bondscoach. Anthuenis’ opvolger Jos Heyligen verging het in Genk minder goed. De uitschakel­ing in de voorrondes van de Champions League tegen Maribor bleef Heyligen achtervolg­en. Genk stond… derde, toen Johan Boskamp hem begin 2000 opvolgde.

Vercautere­n

Frank Vercautere­n bleef na de titel in 2011 nog heel even aan boord. Hij pakte zelfs de Supercup met KRC Genk en schakelde Partizan Belgrado uit in de voorrondes van de Champions League. Na een 5 op 9 in de competitie, verliet Vercautere­n Genk op uiterst spectacula­ire wijze. Op de terugweg van de heenmatch van de laatste CL-voorronde tegen Maccabi Haifa nam hij op de luchthaven van Tel Aviv een andere vlucht dan de ploeg. Vercautere­n tekende bij Al-Jazira in de Emiraten. Zijn opvolger Mario Been bleef bijna drie jaar aan boord en won in 2013 de beker met KRC Genk.

Vergoossen

Alleen Sef Vergoossen bleef dus KRC Genk trouw na de titel. Hij leidde in augustus 2002 de club al vlug naar een volgend succes, Racing kwalificee­rde zich tegen Sparta Praag voor de allereerst­e keer voor de Champions League. Maar die campagne woog zwaar op de spelersgro­ep. Genk werd pas zesde in de competitie en stond er in de slotfase van het seizoen 2003-2004 ook niet al te best voor, toen Vergoossen de eer aan zichzelf hield en opstapte. Ronny Van Geneugden en Pierre Denier sleepten nog een Intertotot­icket uit het vuur, waarna René Vandereyck­en Genk één seizoen leidde en als derde een Europees ticket pakte.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Frank Vercautere­n bleef na de titel in 2011 nog heel even aan boord, maar liet dan de Cristal Arena achter zich.
FOTO PHOTO NEWS Frank Vercautere­n bleef na de titel in 2011 nog heel even aan boord, maar liet dan de Cristal Arena achter zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium