Het Belang van Limburg

“Emotionele week geweest”

Aimé Anthuenis heeft begrip voor beslissing van Clement

- Marnik GEUKENS

“98 procent van de trainers wordt ontslagen, vaak zelfs zonder een fatsoenlij­ke uitleg. Dan kan je die 2 procent toch niet verwijten dat ze zelf beslissen om te vertrekken?” Aimé Anthuenis (75) heeft alle begrip voor de beslissing van Philippe Clement om de kampioen te verlaten. “Ik weet welke emotionele week hij achter de rug heeft.”

Anthuenis verliet KRC Genk ook na de titel, alleen waren de omstandigh­eden wel erg verschille­nd, benadrukt hij. “Ik zat al bijna vier seizoenen bij KRC Genk. In het eerste promoveerd­en we, in het tweede plaatsten we ons voor het eerst voor de Intertoto Cup, in het derde pakten we de beker en ten slotte werden we kampioen. De cyclus was rond.”

Twijfels

Anthuenis heeft begrip voor de beslissing van Clement. Niet alker. leen omdat ook trainers hun eigen carrière mogen sturen. “Je vraagt je als trainer altijd af of je de ambities kan waarmaken met de spelers, die je ter beschikkin­g hebt. Ik herinner me dat ik ook fel getwijfeld heb na de beOnder meer Clement, Peeters en Oyen vertrokken, dat waren belangrijk­e spelers. Gelukkig werden ze heel goed vervangen en bleven andere sterkhoude­rs als Strupar, Oulare en Gudjonsson aan boord. Ik heb de indruk dat Clement niet helemaal gerust was in wat er volgende zomer in Genk staat te gebeuren. Er liepen zoveel toppers in de kijker, die kan je onmogelijk allemaal aan boord houden. Het wordt lastig om hen te vervangen en even goed te doen als dit seizoen. In Brugge zie ik minder veranderen aan de kern.”

Bekend terrein

“Bovendien weet Philippe heel goed, waar hij terechtkom­t”, vervolgt Anthuenis. “Hij was in Brugge tien jaar speler en zat er zeven jaar in de staf, dan zet je geen stap in het onbekende.” Het was geen makkelijke stap, verzekert zijn ex-coach. “Ik weet wat Philippe de voorbije week heeft meegemaakt. Hij heeft de titel gevierd, iedereen heeft hem in Genk aangeklamp­t met de vraag om te blijven. Dat vreet aan je, weet ik uit ervaring. Ik ben er zeker van dat dit een emotionele week voor hem is geweest.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Na het feestgedru­is trok Anthuenis naar Anderlecht.
FOTO BELGAIMAGE Na het feestgedru­is trok Anthuenis naar Anderlecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium