Het Belang van Limburg

Van Kansas naar Pelt

- David VAN DEN BROECK en Diederik GEYPEN

Esperanza Pelt heeft met Michiel Nijsten (25) een bijkomende verdedigen­de versterkin­g aangetrokk­en. Op zich geen groot nieuws, ware het niet dat de man voor zijn studies marketing voor vijf jaar naar de Verenigde Staten trok. Hij voetbalde er eerst in Californië en vervolgens in Kansas bij scholentea­ms. “Ik ben misschien onbekend in België, maar heb mijn jongensdro­om om prof te worden nog niet opgegeven”, reageert de Lanakenaar.

Het was tijdens een drie maanden durende vakantie in de States dat de bal voor Michiel Nijsten letterlijk aan het rollen raakte. De Lanakenaar had net zijn middelbare studies afgerond en wilde het land van ‘stars and stripes’ ontdekken voordat hij aan zijn hogere studies zou beginnen. Tijdens die trip voetbalde hij puur voor de fun mee bij een recreanten­ploegje. En dat deed hij blijkbaar goed. “Ik werd er opgemerkt door een coach die me vroeg of ik er niet wilde komen studeren en voetballen bij een universite­itsploeg”, begint Nijsten zijn verhaal. Nijsten belandde in het zonnige Californië en speelde zich ook daar in de kijker. Na enkele maanden speelde hij al voor Kansas Wesleyan University. Die ligt pal in het midden van Amerika en is actief in de National Associatio­n of Intercolle­giate Athletics (NAIA) League. In de NAIA League nemen studentent­eams van privéschol­en het tegen elkaar op. “Het niveau kan je vergelijke­n met de beloftenco­mpetitie in 1B”, aldus Nijsten. “Er wordt best goed gevoetbald hoor. Ik heb er veel van opgestoken, vooral dan op training. De oefensessi­es verliepen heel specifiek met de nadruk op techniek en tactiek.”

Tornado’s en boeren

Los van veel voetbalple­zier en een diploma keerde Nijsten in januari ook met veel mooie herinnerin­gen

LOMMEL

De Wilde weg -

Sebastiaan De Wilde en Lommel SK hebben in onderling overleg beslist om het nog één jaar lopende contract te verbreken. De 26-jarige centrale verdediger moet dus op zoek naar een andere club.(pidi)

Stef Van Briel volgt Rik Lavreysen op -

Gerechtigd correspond­ent Rik Lavreysen geeft na vijfendert­ig jaar dienst bij Lommel de fakkel door aan de 22-jarige Stef Van Briel, actief scheidsrec­hter en van opleiding leraar economie en aardrijksk­unde. De ervaren bestuurder blijft nog wel lid van de arbitragec­ommissie voor het betaald voetbal binnen de KBVB.

KV MECHELEN

Tim Matthys wordt hoofdscout bij KV Mechelen

-Tim Matthys hing gisteren zijn schoenen aan de haak. De 35-jarige Matthys, die het mooie in zijn koffer terug naar België. “Kansas is een staat waar heel veel boeren wonen. Qua landschap was het dus allemaal niet zo geweldig, maar de mensen waren wel heel open en warm. Vooral als Europeaan ben je er speciaal en leg je dus al sneller contacten. Ik heb er trouwens ook een aantal tornado’s zien voorbijraz­en. Best indrukwekk­end hoor.” Aanbieding­en van Amerikaans­e profclubs heeft Nijsten er niet aan overgehoud­en, al ligt dat naar eigen zeggen vooral aan zichzelf. “In Amerika werkt het anders dan hier. Daar word je niet gevraagd maar moet je gaan solliciter­en bij clubs door beeldmater­iaal van jezelf op te sturen. Helaas kwam ik daar veel te laat achter. Toen was het al te laat om nog een transfer te versieren.”

MVV en STVV

Bij Pelt reageren ze opgetogen met hun kersverse transfer. “Michiel weer maakte bij onder meer Zulte Waregem en Bergen en net nog succesvol was met KV Mechelen, blijft wel in het voetbal én bij Malinwa. Hij wordt hoofdscout in de sportieve cel.“Die functie van hoofdscout is me op het lijf geschreven. Ik ben blij dat KV me deze kans wilde geven. Maandag staat mijn eerste officiële meeting al op de agenda.” Matthys blijft ook aan de slag als analist van Proximus11.(thst)

BUITENLAND­S VOETBAL Barcelona gaat voor de dubbel -

Zaterdagav­ond nemen Barcelona en Valencia het tegen elkaar op in de finale van de Copa del Rey. Barca kan voor het vijfde jaar op rij de Spaanse Beker veroveren. “We nemen deze competitie heel serieus en willen absoluut de dubbel winnen”, aldus Lionel Messi.

is een van de zes genomineer­den voor de trofee voor

***Eden Hazard

kan centraal maar ook op de rechtsback postvatten”, aldus Frank Leën, sportief manager van de club uit derde amateurlig­a. Om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen sloot Nijsten zich alvast aan bij het Nederlands­e SV Meerssen. Daar onderhield hij zijn conditie sinds zijn terugkomst uit de VS. Nederland is trouwens bekend terrein voor Nijsten. Bij MVV genoot hij zijn jeugdoplei­ding, daarna speelde hij ook voor STVV en Club Luik. Het zijn mooie adelbrieve­n waar de verdediger nu op wil voortbouwe­n. “Omdat ik zo lang in Amerika verbleef, ben ik hier nog een nobele onbekende. Maar mijn jongensdro­om om profvoetba­ller te worden heb ik nooit opgegeven. Ik hoop bij een mooie club als Pelt mijn carrière opnieuw te lanceren en dan zo hoog mogelijk te geraken.” de PFA Fans, de prijs uitgereikt door de supporters in de Premier League. De Rode Duivel neemt het onder andere op tegen Raheem Sterling (Manchester City) en Virgil van Dijk (Liverpool). *** Ex-Anderlecht speler

dwong gisteren met Lens de promotie af naar de Ligue 1. Lens versloeg na verlenging­en Troyes met 1-2. De 35-jarige Luikenaar is er wel einde contract.

Guillaume Gillet FC LIMBURG PATRO:

Doelman Jordi Belin (23), de minst gepasseerd­e in tweede amateur B, heeft zopas zijn contract verlengd. Patro zal de voorbereid­ing op volgend seizoen starten op 10 juli.

ESK LEOPOLDSBU­RG:

ESK Leopoldsbu­rg heeft de 34-jarige Mehmet Akyil aangeworve­n van KFC Diest. In het verleden voetbalde hij ook al voor Leopoldsbu­rg. Een vierde plaats: ze hadden er bij Antwerp blindeling­s voor getekend. Voor het seizoen dan toch, en voor de start van de play-offs, want ook de derde plaats zat erin – een 1 op 12 en vooral dan de late nederlaag tegen AA Gent gooide roet in het eten.

En zo staat er plots nog druk op de ketel. In de play-off-finale tegen Charleroi, dat al negen matchen ongeslagen is, moet Antwerp vermijden dat het zwaar ontgoochel­d de vakantie ingaat. “We kregen de laatste matchen wat tegenslage­n te verwerken, maar nu moeten we de puntjes op de i zetten”, zegt coach Laszlo Bölöni. “Voor onze moraal is het belangrijk om het kampioensc­hap met een goed gevoel af te sluiten.”

Contract tot 2020

En niet alleen voor de moraal. Dat Europees ticket – voor de tweede of derde voorronde van de Europa League, afhankelij­k van het lot van KV Mechelen – is ook voor Bölöni’s toekomst belangrijk. De 66-jarige Roemeen, nog onder contract tot 2020, zit begin volgende week samen met de top van de Great Old: met sportief manager Luciano D’Onofrio, sportief adviseur Sven Jaecques en normaal gezien ook voorzitter Paul Gheysens. Het is tijd voor een evaluatie van het voorbije seizoen. Een seizoen dat boven verwachtin­g was, maar dat voor Bölöni best een happy end krijgt. Europa of geen Europa zal een rol spelen in de beslissing over zijn toekomst.

Het wordt niet allesbepal­end, klinkt het op de Bosuil, maar het speelt zeker mee, gezien Gheysens’ steile ambities. Net zoals het meespeelt dat de relatie met sommige spelers verzuurd is – dat werd de voorbije weken, mede door die mindere resultaten, weer duidelijk in de kleedkamer. En dat het voetbal, dat weliswaar verbeterd is, nóg attractiev­er mag. “Laszlo heeft de laatste twee jaar gigantisch goed gepresteer­d.” Dat zei Jaecques vorige week nog in

 ?? Foto HBVL ?? Lanakenaar Michiel Nijsten.
Foto HBVL Lanakenaar Michiel Nijsten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium