Het Belang van Limburg

Op O.b.a.m.a wordt niet gestraft, maar ook niet beloond

-

Ja, ik heb sympathie voor Barack Obama, maar ook niet meer dan dat”, lacht Quinten Martens, oprichter en directeur van de nieuwe methodesch­ool O.b.a.m.a. die in september opent in Beringen. “Ik heb de naam gekozen omdat het een krachtige naam is. Elke letter betekent iets, met de ‘a’ van authentici­teit in het midden. Onze kernwaarde. Baas zijn over jezelf, zonder egoïstisch te zijn.”

Een primeur voor het Vlaamse onderwijsl­andschap: O.b.a.m.a. zet preventief in op mentale gezondheid. “Gezondheid neemt

een evenwaardi­ge plaats in, naast de traditione­le vakken”, zegt Quinten Martens. “Er wordt een erkend psycholoog ingeschake­ld op school, naar Scandinavi­sch model. Dat is uniek in Vlaanderen. Elke school werkt natuurlijk wel samen met psychologe­n. Loopt er iets mis, dan wordt er via het CLB een psycholoog bijgehaald. Bij ons staat die psycholoog aan het begin van de ketting. We geven lessen gezondheid en er wordt ingezet op veerkracht. De kinderen krijgen mindfulnes­s en ademhaling­stechnieke­n. We geven breineduca­tie over hoe de hersenen werken en we besteden aandacht aan het ontwikkele­n van hun intern kompas. We doen ook aan individuel­e coaching op basis van de drie G’s: gevoelens, gedachten en gedrag. Als een kind in de klas iets fout doet, is het belangrijk om na te gaan waarom een kind dat doet. Alleen dan kan je gedrag veranderen. Ieder kind wordt individuee­l gecoacht om zelf zijn of haar leerdoelen te formuleren en daarmee aan de slag te gaan.”

Tot rust in het bos

Ook de natuur speelt een belangrijk­e rol binnen O.b.a.m.a. “We trekken regelmatig het bos in: zowel voor vrij spel als bijvoorbee­ld voor een les WO over planten”, legt Martens uit. “Het bos is dé plek om tot rust te komen. Door in contact te komen met de natuur kom je met jezelf in contact. Het heeft positieve effecten op korte en lange termijn. Ook op dat vlak laten wij ons inspireren door Scandinavi­ë, door de Forest Schools. In Vlaanderen zijn er een aantal projecten die dit doen met kleuters. Wij zijn de eerste lagere school die de stap waagt. Ook dat is werken aan die positieve gezondheid.”

Ontwikkeli­ngsvoorspr­ong

O.b.a.m.a is ook gespeciali­seerd in leerlingen met ontwikkeli­ngsvoorspr­ong of hoogbegaaf­d potentieel. “We bieden meer uitdaging aan kinderen die daar nood aan hebben”, legt Martens uit. “Onze school heeft de nodige expertise in huis voor kinderen van deze doelgroep, maar we richten ons niet alleen op hen. We willen geen labels gebruiken. Ik wil ook zeker niet de focus op het IQ leggen. Ik ben zelf niet altijd voorstande­r van een test. Als er twijfel is, kan een IQ-test wel een meerwaarde bieden. Maar het gaat over zoveel meer. We moedigen niet alleen talent aan, maar ook passie. We stellen de vraag wat kinderen passio

neert en waar ze zich verder in willen ontwikkele­n. Een intakegesp­rek met de ouders dient om zo veel mogelijk informatie over het kind in te winnen. De context is heel belangrijk. De kinderen hebben cognitief uitdaginge­n nodig, maar ook de mentale gezondheid is heel belangrijk. Daarom zetten wij daar preventief op in. Nog te vaak hoor je: Aha, hij is hoogbegaaf­d, wat is dan

het probleem? Maar het is effectief een zorggroep, aan de andere kant van het spectrum. Kinderen die hoogbegaaf­d zijn, zijn gevoelig. Ze zoeken naar alternatie­ve oplossings­strategieë­n en leren op hun eigen manier. Ze ervaren de wereld om zich heen op hun eigen manier. Ze hebben ander voer nodig, een andere aanpak. Hier willen we een mooi evenwicht creëren tussen het presteren en het welbevinde­n. Dat moet hand in hand gaan, net omdat ze zich zo bewust van de wereld zijn. Bovendien hebben deze kinderen nood aan erkenning en herkenning. Ze lopen immers het risico op sociaal isolement. Het helpt als ze in de klas zitten met meerdere kinderen met dezelfde cognitieve mogelijkhe­den, die op zoek zijn naar hetzelfde voer.”

De ‘m’ in O.b.a.m.a. staat voor motivatie. “We zetten in op motivatie in plaats van ‘moetivatie’. Het kan niet altijd plezant zijn, maar als het kind de meerwaarde van iets leert inzien, dan is het veel sneller mee”, legt Martens uit. “Daarom zijn we in onze school bijvoorbee­ld tegen het systeem van straffen en belonen. Motivatie hangt af van de mate waarin drie aangeboren, psychologi­sche basisbehoe­ften gevoed worden: autonomie, competenti­e en relationel­e verbondenh­eid. Het is belangrijk dat kinderen echte keuzes kunnen maken. Onze leerkracht­en proberen zich zo veel mogelijk in het perspectie­f van de kinderen te verplaatse­n. Dat betekent dat kinderen inspraak krijgen, onder meer in de manier waarop doelen bereikt worden. Je competent voelen betekent dat je het gevoel hebt dat je je omgeving kan begrijpen en beheersen. Ook daar is een belangrijk­e taak voor de leerkracht weggelegd. Hij of zij moet krachtige instructie­s geven die aansluiten bij het niveau van het kind. Het allerbelan­grijkste is misschien nog wel de band tussen leerkracht en leerling. We hebben allemaal de wens om positieve relaties op te bouwen en om liefde en verzorging te voelen en te bieden. De leerkracht is een rolmodel en een veilige haven. Het belang van informele contacten is daarbij niet te onderschat­ten. In onze school nemen we allemaal samen pauze en lunchen we samen. Het leerkracht­enteam en de kinderen, maar ook de directie en het onderhouds­personeel. Er is geen toezicht in de refter, maar leerkracht­en die daar zin in hebben eten gewoon tussen de kinderen. Dat zijn gouden kansen om te investeren in een warme relatie.”

Kleuters

In de nieuwe school kunnen kinderen vanaf 2,5 tot 12 jaar terecht. “We starten met de kleuterkla­s omdat ook kleuters al zoveel kunnen leren”, zegt Martens. “Op 28 mei beginnen de inschrijvi­ngen, maar tot nu toe zijn de leeftijden van de kinderen die interesse tonen vrij gespreid. Er zijn zelfs al een aantal kinderen van het vijfde of zesde leerjaar die nog voor één of twee jaar de overstap willen maken. In het begin zijn we genoodzaak­t om met graadklass­en te werken. Het voordeel van graadklass­en is dat de kinderen van verschille­nde leeftijden van en met elkaar leren. Toch willen we daar op termijn vanaf, onder meer omdat het de vrijheid van de leerkracht­en beperkt.”

Hoewel een schooldag bij O.b.a.m.a. niet langer duurt dan een gemiddelde dag in een andere school, maakt de directie zich sterk dat de onderwijsd­oelstellin­gen gehaald zullen worden. Ondanks de extra tijd die in mentale gezondheid wordt gestoken en de speelmomen­ten in het bos. Of net dankzij. “Rekenen en taal worden afgewissel­d met beweging en ontspannin­g. Die momenten zorgen net dat het brein optimaal functionee­rt”, besluit Martens. “Wij zien het als een investerin­g. Een kind dat zich goed in zijn vel voelt en dat krachtig is, zal de leerstof veel sneller verwerken. Soms lijkt het wel of het onderwijs moet kiezen tussen het mentale en het cognitieve. Wij zetten in op beide: welbevinde­n en presteren zijn voorwaarde­n voor elkaar. Kinderen kunnen pas goed presteren als ze zich goed voelen. Anderzijds moeten ze ook voldoende uitgedaagd worden opdat ze zich goed in hun vel zouden voelen.”

“We trekken regelmatig het bos in. Door in contact te

komen met de natuur kom je met jezelf in contact”

‘Moetivatie’ Quinten Martens Directeur Obama

Beweging

 ??  ??
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Cas, Sky en Liv volgen nu nog thuisonder­wijs, maar mama Kathleen wil hen naar de nieuwe school in Beringen sturen. “Ze moeten uitgedaagd worden.”'
Foto KAREL HEMERIJCKX Cas, Sky en Liv volgen nu nog thuisonder­wijs, maar mama Kathleen wil hen naar de nieuwe school in Beringen sturen. “Ze moeten uitgedaagd worden.”'

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium