Het Belang van Limburg

Hoe geldig stemmen?

-

De meesten onder ons hebben al zoveel keren moeten stemmen, dat ze ondertusse­n wel weten hoe ze dat geldig kunnen doen. Toch geven we hier een korte opfriscurs­us.

Opkomstpli­cht Men zegt wel eens dat in dit land een stemplicht geldt. Dat is niet juist. Er is wel een opkomstpli­cht. Men moet zich aanbieden in het stemlokaal en terugtrekk­en in een stemhokje, maar eens daar kan men blanco of ongeldig stemmen. Wie niet gaat stemmen, overtreedt de wet en riskeert een boete van 40 tot 80 euro. Recidivist­en riskeren zelfs tot 200 euro boete. Wie vier keer in 15 jaar weigert bolletjes in te kleuren, wordt ‘bestraft’ met een... stemverbod. Maar u kan op beide oren slapen: tot een sanctie komt het nooit. De afwezighei­dslijsten worden nooit naar de parketten gestuurd en na zes maanden zelfs vernietigd. Afwezige voorzitter­s en bijzitters worden wel vervolgd. Bij de jongste gemeentera­adsverkiez­ingen stuurden 358.896 (7,4%) van de bijna 4,9 miljoen Vlaamse opkomstpli­chtigen hun kat.

Wanneer stemmen?

De verkiezing­en zijn nu zondag 26 mei. De stembureau­s openen om 8 uur. Omdat het tegelijk om Vlaamse, Belgische en Europese verkiezing­en gaat, blijven de stembureau­s open tot 14 uur. De stembureau­s waar elektronis­ch wordt gestemd, blijven zelfs tot 16 uur open.

Wat meenemen?

Wie gaat stemmen moet zijn oproepings­brief en zijn identiteit­skaart meenemen.

Digitaal of potlood?

Zondag kunnen de inwoners van 157 Vlaamse gemeenten digitaal stemmen. In onze provincie kan u straks in 28 van de 42 gemeenten digitaal stemmen (zie kaartje rechtsonde­r).

In Herk-de-Stad, Halen, Lummen, Gingelom, Nieuwerker­ken, Herstappe, Riemst, Borgloon, Alken, Heers, Kortessem, Wellen, Bilzen en Hoeselt wordt er nog altijd met de traditione­le potlood en papier gestemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium