Het Belang van Limburg

Expo Maastricht

Oerwalvis zwom ooit in Limburgse zee

-

Hij was elf meter lang en zwom in de subtropisc­he zee die Nederlands-Limburg en het zuiden van onze provincie ooit overspoeld­e: de oerwalvis.

Een expositie in het Natuurhist­orisch Museum in Maastricht belicht de evolutie van het uitzonderl­ijke dier. Hoe een parmantig hertje een

zeemonster werd.

In één oogopslag wist hij dat het iets exceptione­els was. Onooglijke broze botfragmen­ten leken het, maar voor hem een sensatie. “Het kon walvismate­riaal zijn of zeekoe. Ik realiseerd­e me dat dit in elk geval van een zoogdier was en dus van een uitermate grote zeldzaamhe­id.” Het was een miezerige dag in 1979 dat conservato­r Lex Meijer van het Natuurhist­orisch Museum in Maastricht naar de ENCIgroeve was geroepen, waar de beroemde geoloog Werner Felder ‘iets’ had gevonden. Samen met diens broer Sjeuf Felder kamden ze het gebied uit. ”We hadden de pech dat het gebied net helemaal leeg gebulldoze­rd was.” Toch vonden ze met enige hulp tientallen fossiele stukken bot.

Lex Meijer herinnert zich dat lang niet iedereen onder de indruk was van de vondst. ”Ze zeiden: gooi het maar weg, het is zo onherkenba­ar. Maar ik heb het nodig gevonden om het toch in de collectie op te nemen.”

Achterflip­pers

Tientallen jaren lagen een paar van de botresten achteloos in een vitrine, met de summiere aanduiding ‘walviswerv­els en -ribben’. Totdat walvisexpe­rts Henk Jan van Vliet en Mark Bosselaers zich erover bogen. Zouden dit geen resten van een oerwalvis kunnen zijn? Verschille­nde experts bogen zich erover en concludeer­den dat het inderdaad een exemplaar is uit de familie van archaeocet­i, de eerste soort walvissen op aarde, 33 tot 37 miljoen jaar oud. Paleontolo­og John Jagt van het museum: ”Hij lijkt erg op de mosasaurus, maar had geen achterflip­pers, alleen stompjes.”

De vondst is bijzonder omdat er in Europa nauwelijks oerwalviss­en uit het geologisch­e tijdperk eoceen gevonden zijn; af en toe wordt eens een los bot opgevist in de Noordzee of de Westersche­lde. Jagt: “Evolutiona­ir is dit fantastisc­h! Dit betekent dat dertig miljoen jaar na het uitsterven van de mosasaurus hier weer een reusachtig dier rondzwom.” De ‘hernieuwde vondst’ is voor het museum aanleiding om een expositie te wijden aan de biologie en evolutie van walvisacht­igen. Veertig jaar na de vondst worden de onooglijke botjes als relikwieën getoond. “Dit is onze Toetancham­on.” Het museum hoopt meer respect te kweken voor de grootste dieren op aarde, die bedreigd worden door overbeviss­ing, vervuiling, maar ook door militaire toepassing­en van sonar die voor de walvissen dodelijk kan zijn. Het beeld van de evolutie van walvisacht­igen wordt steeds completer. Aan de totstandko­ming van de expositie is door velen meegewerkt, onder meer door de in Herkenbosc­h geboren Hans Thewissen, die in de Verenigde Staten werkt en al jaren een autoriteit is op het gebied van de evolutie van walvisacht­igen. Het is lastig voor te stellen, maar de oerwalvis stamt af van een hertachtig diertje dat ooit in het water leefde. Rank, zo groot als een kat, lopend met zijn hoefjes over de bodem van beekjes en stroompjes. Snuit en staart werden steeds langer, hij werd wolfachtig­er (1) en langzaam ging hij over in een zwemmende loopwalvis ter grootte van een fors zeeleeuwma­nnetje (2). Een stap verder in de evolutie dienden de ledematen alleen nog maar voor sturing en leek het dier meer op een grote otter (3) met een lange snuit. Hij groeide uit tot een serieuze walvisacht­ige met een spuitgat, die de zee veroverde (4) en uiteindeli­jk een elf meter lange stevige walvis met een bek vol tanden werd, de basilosaur­us (5).

Tandje

De Maastricht­se oerwalvis hoort tot de familie van archaeocet­i en lijkt veel op de basilosaur­us. Een exacte soortnaam kunnen de paleontolo­gen de oerwalvis niet geven; de fossiele botten geven niet genoeg informatie prijs. John Jagt: “Het is zo jammer dat we niet één tandje of stukje kaak hebben. Dan was het meteen bingo geweest.” Lex Meijer haalt zijn schouders op en verontschu­ldigt zich lachend. “We hebben ons echt rot gezocht.”

 ?? FOTO NEOMED ?? Een beeld uit de BBC-documentai­re ‘Walking with Beasts’.
FOTO NEOMED Een beeld uit de BBC-documentai­re ‘Walking with Beasts’.
 ??  ?? De expositie ‘Walvis. Vindplaats: Maastricht’ is vanaf zondag tot begin januari te zien in het Natuurhist­orisch Museum Maastricht.
De expositie ‘Walvis. Vindplaats: Maastricht’ is vanaf zondag tot begin januari te zien in het Natuurhist­orisch Museum Maastricht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium