Het Belang van Limburg

“Allebei volwassene­r nu”

Elise Mertens begint aan eerste grand slam sinds hernieuwde samenwerki­ng met coach/vriend Robbe Ceyssens

- Van onze verslaggev­er Marc VERMEIREN in Parijs

Vorig jaar landde Elise Mertens (WTA 20) met elf gravelzege­s als schaduwfav­oriet in Parijs, na een wisselvall­ig voorjaar is ze die status dit seizoen kwijtgespe­eld. Maar vooral: Roland Garros wordt voor de 23-jarige Hamontse de eerste grand slam in haar hernieuwde samenwerki­ng met Robbe Ceyssens als coach/vriend.

Op én naast het veld is de Hamontse tandem dus weer in ere hersteld. Met hem aan haar zijde bereikte Mertens de halve finale van de Australian Open 2018, maar nadien scheidden hun wegen op tennisvlak. Vervolgens draafden nog drie coaches op, alvorens twee maanden geleden terug te keren naar Ceyssens. Wat is er veranderd sinds hun eerste samenwerki­ng? “We zijn beiden volwassene­r geworden, op en naast de baan. Robbe en ik begrijpen mekaar beter dan voorheen. En we luisteren ook meer naar wat de andere vertelt. Tijdens onze eerste samenwerki­ng waren we natuurlijk nog een stuk jonger, al hebben we ook toen mooie dingen neergezet.” Ceyssens sluit zich hierbij aan: “Meer dan voorheen houd ik rekening met wat Elise zegt en hoe ze zich voelt. Als ze goed geslapen heeft, kan ze meer verdragen en kan ik meer eisen. Omdat we zo jong waren bij het begin van onze samenwerki­ng, hebben we veel moeten leren. Er zijn niet zoveel koppels in het tennis die hetzelfde traject hebben afgelegd als wij.”

Grillighei­d

2018 was het jaar van Mertens’ doorbraak. In elke grand slam haalde ze minstens de derde ronde, wat haar naar een twaalfde plek op de WTA-ranking loodste. Dit seizoen toonde ze vooral veel grillighei­d. De straffe winst in Doha, waar ze drie speelsters uit de top tien klopte, kreeg geen vervolg. “Het loopt niet helemaal zoals gehoopt. Nochtans zit het goed op training. Ik moet vooral leren mijn matchen af te maken. Nu zit ik met een heel stel nipte nederlagen.”

Een jaar geleden had Mertens onderweg naar Parijs elf gravelzege­s verzameld, dit seizoen blijft ze steken op twee stuks. Slag om de arm: ze opteerde wel voor de sterker bezette evenemente­n. “Eigenlijk maakt dat geen verschil, die elf zeges tegen twee. Elk tornooi is een nieuwe

start. En zeker een grand slam.” Haar enkelparco­urs dit seizoen verliep wisselvall­ig, maar in het dubbelspel kende Mertens onder meer in Miami en Indian Wells al wel grote successen. “Mijn focus, en dat geldt ook voor mijn dubbelpart­ner Aryna Sabalenka, ligt toch nog voluit op het enkelspel. We amuseren ons en de successen zijn een aardige bonus, maar dat dubbelen komt toch nog steeds op de tweede plaats.”

Sterke Zidansek

Zowat alle WTA-tornooien in 2019 kenden een verschille­nde winnares. Hoe verklaart Mertens dat fenomeen? “Het ligt nog meer dan voorheen allemaal heel dicht bij mekaar. De nummer 1 moet ook knokken tegen de nummer 30. Wie in een kwartfinal­e raakt, weet dat alles kan.”

Eerste obstakel voor Mertens wordt Tamara Zidansek, een debutante op de Parijse baksteen. “Ik ken haar eigenlijk niet. Eerst dus nog wat huiswerk maken.” De Hamontse kan best op haar hoede zijn. De Sloveense maakt(e) deze week immers indruk in Nürnberg, waar ze zaterdag de finale speelt tegen Yulia Putintseva.

Buiten de tennisoase aan de Boulevard d’Auteuil woedt de verkiezing­skoorts. Dat fenomeen gaat compleet voorbij aan Mertens. “Mijn volledige focus ligt op het tennis, maar ik heb wel een volmacht gegeven aan mijn papa. (grijnst) Ik ben dus in orde met de wet.”

 ?? FOTO PHN ?? Elise Mertens in actie op training. Coach/vriend Robbe Ceyssens kijkt aandachtig toe.
FOTO PHN Elise Mertens in actie op training. Coach/vriend Robbe Ceyssens kijkt aandachtig toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium