Het Belang van Limburg

Afwezige bijzitters veroordeel­d tot 400 euro

- Shauni DEFERM

De Tongerse correction­ele rechter veroordeel­de vrijdagoch­tend eenentwint­ig afwezige bijzitters uit Genk, Heers, Borgloon, Heusden-Zolder en Maasmechel­en tot geldboetes van 400 euro, al dan niet met uitstel, omdat ze niet kwamen opdagen om hun taak uit te voeren tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen op 14 oktober 2018. Negen bijzitters kregen de vrijspraak.

14 oktober 2018 werden heel wat burgers opgeroepen om hun burgerplic­ht te vervullen en als bijzitter te zetelen tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen op 14 oktober 2018. Omdat heel wat mensen niet kwamen opdagen organiseer­de de Tongerse rechtbank op 26 april een themazitti­ng waarin 31 afwezige bijzitters zich moesten verantwoor­den. Dertien personen stuurden ook toen hun kat. Vrijdag sprak de rechter hun straffen uit.

Stage in Canada

In totaal werden acht mensen veroordeel­d tot geldboetes van 400 euro met uitstel. De dertien afwezigen tijdens de behandelin­g van hun zaak moeten de boete effectief betalen. Negen personen kregen de vrijspraak door administra­tieve fouten. Een vrouw uit Genk kon met een doktersbew­ijs aantonen dat ze ziek was. Ook een 27-jarige Tongenaar ging vrijuit omdat hij tijdens de verkiezing­en een buitenland­se stage volgde in Canada. “Mijn moeder had een brief gestuurd naar de voorzitter”, zo klonk het. Een strafvorde­ring was vervallen.

Buiten de geldboetes moeten de veroordeel­den elk ook een bijdrage van 200 euro betalen aan het Slachtoffe­rfonds, 20 euro aan het Begrotings­fonds voor de juridiOp sche tweedelijn­sbijstand euro aan strafkoste­n.

en

53

 ??  ??
 ??  ?? FOTO POL DE WILDE - CORELIO
FOTO POL DE WILDE - CORELIO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium