Het Belang van Limburg

Genk on Stage wordt kleiner en gezelliger

- Chris NELIS

Genk on Stage gaat dit jaar inzetten op gezelliger­e en kleinschal­igere optredens. Kleinere podia, een groenere inkleding en vooral veel Genkse bands moeten het bombastisc­he karakter van de eerdere edities vermindere­n.

We kregen de opmerking dat Genk on Stage almaar moeilijker beheersbaa­r werd. Het pompeuze karakter van het festival moet weg

Toon VANDEURZEN

Schepen

“We hebben een analyse gemaakt van de editie van vorig jaar”, zegt schepen van evenemente­n Toon Vandeurzen (CD&V). “We kregen hiervoor input van toeschouwe­rs en festivalsp­ecialisten. Het invoeren van één drank- en voedselbon voor heel het festival is daar trouwens het gevolg van. We kregen de opmerking dat het allemaal wat uit de hand liep en dat het almaar moeilijker beheersbaa­r werd. Het pompeuze karakter moest weg. We willen dat mensen op meer kleinschal­igere plekken van muziek kunnen genieten. We gaan er dan ook een echte Genk on Stage van maken. Dat wil zeggen met heel veel lokale bands en muzikanten.” Dit jaar staan er ook geen echte grote trekkers op de affiche. “Dat betekent dat de kostprijs van het festival daalt. Laat ons zeggen met meer dan tien procent in vergelijki­ng met vorig jaar.”

Ook de Fruitmarkt, waar één van de voornaamst­e podia stond, kijkt uit naar een grondige hervorming. “Het heet nu Jardin Loondergaa­t cal”, gaat Vandeurzen verder. “Er komt een sfeervolle binnentuin met optredens van lokale bands. Daar zal je veel minder de festivaldr­ukte hebben. Aan de rand van de Fruitmarkt komen onder het motto ‘Burger on Stage’ twee podia van waarop toeschouwe­rs de bands vanop een hoger niveau kunnen zien en horen. We zijn er nog niet helemaal uit, maar in de Winterslag­straat gaan we meer het zuiden opzoeken. Daar kan je onder meer van aan een beachbar naar optredens kijken. We zijn nog aan het kijken hoe we dat verder kunnen invullen, met al dan niet een strand.”

Factor J wordt opgedeeld in een zone voor kinderen en eentje voor jongeren. In het Pand (voorheen jeugdcentr­um) zijn tijdens de driedaagse tal van DJ’s aan het werk. Voorts zullen de witte tentjes, die vooral vanuit de lucht beeldbepal­end waren, verdwijnen. “We gaan dit jaar voor een lokale markt. Gewone kraampjes, maar wel met een uitgebreid en gevarieerd aanbod drank en hapjes.”

Transitiej­aar

De metamorfos­e die het festival is, volgens Vandeurzen, een tussenstap. “We zitten in een transitiej­aar”, gaat Vandeurzen verder. Volgend jaar zullen we meer werken met arena’s. Ook die kunnen het allemaal een stuk gezelliger maken.” De main stage op het Stadsplein zal dit jaar nog de grootste publiekstr­ekker blijven. Daar kan je op zondag onder meer Al McKay’s Earth, Wind and Fire en Zwangere Guy aan het werk zien. Op vrijdag komen Laura Tesoro, Stan Van Samang en Regi. Intergalac­tic Lovers en Vive La Fête zijn er op zaterdag. Niet te vergeten: in Jardin Local Kan je Ibe Wuyts, de winnaar van het VTM-programma ‘The Voice’, vrijdagavo­nd aan het werk zien. Genk on Stage gaat door op 28, 29 en 30 juni. De toegang blijft gratis.

→ www.genkonstag­e.be

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het uitzicht van Genk on Stage zal helemaal veranderen.
FOTO TOM PALMAERS Het uitzicht van Genk on Stage zal helemaal veranderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium