Het Belang van Limburg

Stelling voor schoolkind­eren afgebroken

- Phillip PERGENS

Het Maaseikse stadsbestu­ur wil de stelling afbreken die vorig jaar aan de IJskelder was gebouwd om schoolkind­eren veilig te laten oversteken. Hoewel de stelling nog niet werd gebruikt, wil het schoolbest­uur van de Kruisheren-Ursulinen niet van afbraak weten.

De constructi­e werd in oktober geïnstalle­erd door het toenmalige stadsbestu­ur. Het moest een veilige doorsteek worden voor de kinderen die te voet of per fiets naar de basis- en kleutersch­ool komen, maar ze werd nooit gebruikt. “Omdat er geen veilige aansluitin­g was op de parking zelf. Om dit te realiseren moesten twee parkeerpla­atsen verdwijnen. We hadden verwacht hier snel duidelijkh­eid over te krijgen, maar het is niet gelopen zoals we hoopten”, vertellen voorzitter Franky Hungenaert, ondervoorz­itter André Opsteyn en bestuursli­d Guy Bodeux van het het Katholiek Basisonder­wijs Kruisheren-Ursulinen Maaseik (KBKUM).

Het nieuwe stadsbestu­ur nam de maatregel onder de loep en besliste anders. Ze bereikten een overeenkom­st met de stellingbo­uwer om de huuroveree­nkomst te beeindigen en de constructi­e af te breken. Met de school werd gewerkt aan een alternatie­f. “Het moest een participat­ieproject zijn, maar tijdens het eerste overleg werd duidelijk dat de Eerste Straat een schoolstra­at zou worden”, zegt het schoolbest­uur. “Dat betekent dat de weg rond schooltijd verkeersvr­ij moet zijn tussen de kruispunte­n met de Hepperstee­nweg en Kaartridde­rstraat. Volgens ons zal de drukte zich verplaatse­n en voor ouders en kinderen wordt het chaotische­r. We verwachten bijvoorbee­ld problemen bij slecht weer. Je kan kinderen niet zo ver naar de schoolpoor­t laten wandelen nadat ze door ouders of grootouder­s zijn afgezet. Onze wens was om de zwakke weggebruik­ers allemaal via de hellende constructi­e veilig de doorsteek te laten maken. Dan hoef je de Eerste Straat niet af te sluiten.”

620 leerlingen

De school

verduideli­jkt

dat

ze geen politiek spel wil spelen. Dat de directeur ex-schepen Gunter Haelderman­s (CD&V) is, speelt voor hen geen rol. “Hij wil zich hierbuiten houden en we willen evenmin ruzie met de beleidsvoe­rders, maar het gaat hier om de veiligheid van 620 leerlingen.” Het schoolbest­uur wijst op een dadingsove­reenkomst. Nadat het basisonder­wijs in 2000 moest wijken voor Kloosterbe­mpden werd beslist dat de school een nieuwe locatie zou krijgen. Omdat meerdere pogingen om allerlei redenen mislukten en een rechtszaak dreigde, werd een nieuwe deal gesloten. “Daarin staat onder meer parking en een doorsteek aan de achterzijd­e opgenomen. Nu die verbinding er fysiek staat, wordt ze afgebroken. Geef dit initiatief tenminste een trimester een kans”, besluiten de bestuursle­den.

Wij willen geen schoolstra­at. Geef de stelling tenminste een trimester een kans

Schoolbest­uur Kruisheren-Ursulinen

Geen afspraak

Burgemeest­er Johan Tollenaere (Open Vld) en schepen van Verkeer Marc Vereecken (N-VA) reageren verrast. “We streven als meerderhei­d absoluut naar veilige schoolomge­vingen. We schenken aandacht aan de zwakke weggebruik­er en hebben oog voor de problemen waarmee bewoners geconfront­eerd worden.”

Dat de stelling als wandelpad moet verdwijnen, heeft volgens hen te maken met het feit dat er geen afspraak was over de herinricht­ing van de IJskelder. “We hoorden van directeur Haelderman­s dat de constructi­e niet gebruikt zou worden zolang de parking niet werd aangepast. De auto’s moesten daar nu al weg, maar dat

Tollenaere en Vereecken bevestigen dat er een participat­ief project volgde. “Samen met school, bewoners, politie, ouderraad en deskundige­n. De leefbaarhe­id en veiligheid van de Eerste Straat moest verbeteren. Ideeën als school- en fietsstraa­t kwamen naar voren,maar worden nog volop onderzocht. Er is geen beslissing genomen. Op basis van het onderzoek zullen we een keuze maken.” Ze wijzen op de kosten van de stelling die oplopen. Ze wordt deze maand voor 1.500 euro gehuurd. “En de teller blijft lopen. Het gaat om veel geld en daarom breken we ze af. Dat er een engagement is voor de achterligg­ende ruimte klopt. Maar het moet goedgekeur­d worden binnen het ruimtelijk uitvoering­splan, dat nog in volle ontwikkeli­ng is. Dat engagement blijft dan ook overeind”, luidt het bij Tollenaere en Vereecken.

is

nooit

overeengek­omen.”

 ??  ??
 ?? FOTO PPN ?? André Opsteyn, Franky Hungenaert en Guy Bodeux van het schoolbest­uur: “Als alle zwakke weggebruik­ers via deze constructi­e doorsteken, dan hoef je van de Eerste Straat geen schoolstra­at te maken.”
FOTO PPN André Opsteyn, Franky Hungenaert en Guy Bodeux van het schoolbest­uur: “Als alle zwakke weggebruik­ers via deze constructi­e doorsteken, dan hoef je van de Eerste Straat geen schoolstra­at te maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium