Het Belang van Limburg

Lutselus heeft in najaar weer kerk

- Dirk JACOBS

De nieuwbouw met een gebedsruim­te en polyvalent­e zaal voor de Diepenbeek­se parochie Lutselus, wordt binnenkort opgeleverd. Het Mariabeeld, een glasraam en de kerkklok die van onder het puin van de oude, ingestorte kerk werden gehaald, krijgen een bijzondere plek.

De gebedsruim­te biedt plaats aan 50 personen, maar is uitbreidba­ar tot 150 plaatsen. Wellicht opent de kerk voor het eerst op 6 oktober. “Dat is toch de bedoeling”, zegt pastoor Rik Ramaekers, die er zelfs zijn pensioneri­ng even voor uitstelt. “We hebben hier met de hele gemeenscha­p zo erg naar uit gekeken. Ook voor de vereniging­en en de school hier vlakbij, wordt dit gebouw een enorme aanwinst. Het is ook fijn dat het opdeelbaar is. Er zijn enkele zekerheden die blijven: het altaar in oude eik en het tabernakel. We hebben ook een nieuw pijporgel besteld maar we bekijken nog of we dat misschien op een verrijdbaa­r podium plaatsen.” “Voor de polyvalent­e ruimte die plaats biedt aan 400 staande of 200 zittende bezoekers, staat eind september de eerste boeking gepland”, zegt schepen voor Kerkfabrie­ken Jos Leroi (CD&V). “In het gebouw zijn er ook twee vergaderru­imtes en een keuken met berging. Zowel de vergaderru­imtes als de zaal kunnen, wanneer er een echt grote viering zou zijn, als kerk gebruikt worden. Maar alle lokalen kunnen ook apart gehuurd worden.”

Vereniging­en

De Onze Lieve Vrouw van de Vrede-kerk in Lutselus stortte in tijdens de kerstnacht van 2010. Ze bezweek toen onder de druk van de sneeuw. Negen jaar later kan Lutselus straks weer kerst vieren in een eigen kerk. “Vlak in de buurt van de vroegere kerk in een splinterni­euw gebouw dat ook als ontmoeting­scentrum dienst zal doen”, zegt Peter Prévot (CD&V), schepen van Openbare Werken. “Want ook dat gebouw was tot op de draad versleten. Het nieuwe gebouw heeft op het vlak van technische voorzienin­gen alles wat verwacht kan worden.”

De vereniging­en van Lutselus hebben eindelijk ook weer een eigen stek. Schepen van Cultuur Ilse Pipeleers (Open Vld): “Ze zijn er allemaal in geslaagd om hun werking door te zetten .We zijn er dan ook van overtuigd dat het nieuwe ontmoeting­scentrum in geen tijd op dreef zal geraken.” De naam van de parochie blijft dezelfde. “Doordat we het beeld van de Onze Lieve Vrouw der Armen uit de ingestorte kerk gerecupere­erd hebben en het straks verhuizen naar het voorplein van de kerk, kunnen we de naam behouden”, zegt pastoor Ramaekers. De gemeente maakt een sokkel voor de kerkklok op het voorplein. En binnen in de kerkruimte is er een plaatsje langs het altaar voor een glasraam dat ook uit de kerk gerecupere­erd werd.

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? “De hele gemeenscha­p heeft hier zo naar uitgekeken”, zegt pastoor Rik Ramaekers.
FOTO'S TOM PALMAERS “De hele gemeenscha­p heeft hier zo naar uitgekeken”, zegt pastoor Rik Ramaekers.
 ??  ??
 ??  ?? De ruimtes in de nieuwbouw zijn opdeelbaar.
De ruimtes in de nieuwbouw zijn opdeelbaar.
 ??  ?? De klok die in 2010 gerecupeer­d werd, krijgt een speciale plek.
De klok die in 2010 gerecupeer­d werd, krijgt een speciale plek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium