Het Belang van Limburg

Stad wil opgravinge­n op Groenmarkt beperken

- Jozef CROUGHS

De archeologi­sche opgravinge­n op de Groenmarkt in Sint-Truiden moeten ingeperkt worden. Dat vindt schepen van Onroerend erfgoed Jelle Engelbosch (N-VA). Hij laat de archeologi­enota bij de vergunning bijsturen. “De belangrijk­e vondsten zijn gedaan, nu moeten keuzes gemaakt worden.”

Sinds de start van de werken in januari is nog maar een klein deel van het onderzoeks­gebied opgegraven. “Er is nog maar 10 procent van de 240 m2 van de werkput onderzocht”, stelt archeoloog Maxime Hoebreckx. “Toch zijn al meer dan 800 skeletten geregistre­erd. De kans is zeer reëel dat de concentrat­ie van begravinge­n toenog neemt naarmate de werken opschuiven richting kerk. Het zou best kunnen dat hier 4.500 à 5.000 mensen begraven liggen, of misschien nog meer.”

Keuzes

Dat zijn er veel meer dan oorspronke­lijk gedacht en dus zou de timing wel eens behoorlijk kunnen uitlopen. Schepen Jelle Engelbosch grijpt in en laat de archeologi­enota bijsturen. “De belangrijk­e vondsten zijn gedaan en nu moeten keuzes gemaakt worden”, vindt hij. “Ik wil niet dat onze middenstan­d met een extra half jaar werken wordt geconfront­eerd en dat we nog eens 600.000 euro extra hieraan moeten uitgeven.” De archeologe­n troffen naast skeletten ook al een klerkenkap­el aan. De werken duren sowieso Jelle ENGELBOSCH

Schepen (N-VA) tot eind dit jaar. Intussen kunnen bewoners, bezoekers en toeristen de opgravinge­n bezoeken. De bijgestuur­de archeologi­enota voorziet in een aanpassing van de plannen voor de zone langs de kerk, waar de weg loopt. “De weg wordt dan wel opgebroken, maar de opgravinge­n worden enkel uitgevoerd tot zo’n 80 centimeter diep en niet tot de vooropgest­elde diepte van het archeologi­sch onderzoek (2 meter). Op die manier blijven de oude begravinge­n onaangeroe­rd bewaard”, besluit Engelbosch. De nota gaat eerst naar het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed en als zij groen licht geven, naar de gemeentera­ad.

Ik wil niet dat onze middenstan­d met een extra half jaar werken wordt geconfront­eerd en dat we nog eens 600.000 euro extra hieraan moeten uitgeven

Bomen

Na de opgravinge­n zal de Groenmarkt omgevormd worden tot een echt plein, niet langer een parking. Er komt een fontein, bankjes en ook echte bomen. “De bouwvergun­ning kan dan tegelijk aangepast worden zodat er bomen in volle grond geplant kunnen worden op de Groenmarkt”, aldus nog de schepen.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De weg naast de kerk op de Groenmarkt moet nog opgebroken worden. Schepen Engelbosch wil hier echter geen archeologi­sche opgravinge­n laten uitvoeren omdat er heel veel skeletten liggen en de werken zo nog langer zouden duren.
FOTO JOZEF CROUGHS De weg naast de kerk op de Groenmarkt moet nog opgebroken worden. Schepen Engelbosch wil hier echter geen archeologi­sche opgravinge­n laten uitvoeren omdat er heel veel skeletten liggen en de werken zo nog langer zouden duren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium