Het Belang van Limburg

Café Anoniem krijgt nieuwbouw bij Oude Statie

-

Café Anoniem, waar nogal wat dak- en thuislozen verzamelen, krijgt een nieuw gebouw in Hasselt. Als dat klaar is verhuist de werking van haar huidige plek in de Mouterijst­raat naar de Oude Statie nabij de Truierbrug.

Vlaams minister van armoedebes­trijding Liesbeth Homans (N-VA) trekt 1,4 miljoen euro uit voor het nieuwe gebouw, de stad past een bedrag tussen 600.000 en 1 miljoen euro bij. De nieuwbouw zou gebruikskl­aar moeten zijn in 2024. Tot dan blijft Anoniem op haar huidige plek. “Dergelijke projecten dragen actief bij aan het terugdring­en van armoede in de stad en zetten tegelijker­tijd ook in op het bevorderen van de zelfredzaa­mheid van mensen in armoede”, meent schepen van de Hasselaar Lies Jans (N-VA). Café Anoniem is ongetwijfe­ld de plek met de laagste drempel in Hasselt. Iedereen, maar zeker ook dak- en thuislozen, kunnen er terecht. Ze vinden er betaalbare maaltijden, was- en douchemoge­lijkheden, een plek voor ontmoeting en onthaal. “De toenemende bezoekersa­antallen maken dat de beschikbar­e oppervlakt­e onvoldoend­e is geworden”, legt schepen Jans uit.” Het dagelijkse aantal bezoekers ligt gemiddeld tussen de 60 tot 70 mensen. Door de beperkte oppervlakt­e moeten een aantal functies zoals eetruimte, ontspannin­gsruimte en pc ruimte,

dezelfde oppervlakt­e delen.”

Ideaal gelegen

Op de gronden van de Oude Statie wordt nu een nieuwbouwp­roject gerealisee­rd. “De site is eigendom van de stad en ideaal gelegen voor dit project”, vindt Jans. “Het ligt aan de rand van de wijk Runkst maar tegelijk toch ook afgelegen en betrekkeli­jk geisoleerd door de Truierbrug en de spoorlijn. In de nieuwbouw zullen bepaalde werkingen zoals consultati­e van straatverp­leegkundig­en in de toekomst ook in afzonderli­jke ruimtes kunnen doorgaan, iets wat nu niet kon.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium