Het Belang van Limburg

“Er is gesnuffeld”

-

vermogens en vervuiling te belasten. En wij willen een klimaatpla­n voor Limburg uitvoeren.”

Kitir: “We moeten zorgen dat de brutolonen omhooggaan en ons focussen op jobs voor 50-plussers en laaggescho­olden.” Demir: “Als mevrouw Kitir in de regering zat, hadden we nu geen extra jobs. En het klimaatpla­n van Groen zal ervoor zorgen dat de energiefac­tuur nog zal stijgen. Die is in het verleden ook gestegen door de subsidiepo­litiek van Freya Van den Bossche (sp.a).”

COALITIES

Wie gaat na 26 mei met wie aan tafel zitten? Wie zal straks met wie een coalitie willen vormen? Wat zijn jullie voorkeuren?

Demir: “Niet met PS en Ecolo. Wij hebben een voorkeur voor centrumrec­hts, maar ik zou ook willen weten wat de voorkeur is van CD&V? Mijnheer Beke is daar niet duidelijk over.”

Beke: “Het paradoxale is dat jullie de centrumrec­htse Zweedse regering in de gracht hebben gereden.”

Demir: “Nee, dat hebben jullie gedaan, door jullie niet te onthouden bij die stemming over het Marrakech-pakt. U hebt een voorakkoor­d met MR.”

Wil Open Vld samen besturen met Ecolo-Groen?

Dewael: “Niet als het gaat over 32 uur per week werken met behoud van loon, zoals Ecolo in haar programma heeft staan.” Creemers: “Die obsessie met het programma van andere partijen vind ik toch raar. Wij willen in elk geval een progressie­ve coalitie.”

Kitir: “Ik vind het grappig hoe Open Vld schrik heeft van links. De kiezer weet wat de gevolgen zijn van deze rechtse regering.”

Ponthier: “Wij hebben geen voorakkoor­d. In elk geval is er een kloof tussen de burger en de politieke elite, merk ik hier. Want ik hoor dat die daling van koopkracht perceptie zou zijn.”

Dewael: “Voor mij is de verrassing van dit debat dat extreemrec­hts bezig is met sociale zaken.”

Beke: “Ik heb in deze campagne veel veto’s en breekpunte­n gehoord. Maar straks zal er toch samengewer­kt moeten worden.”

Demir: “U zegt dat u ook met de PS in zee kan gaan? Wij willen alleen met de PS praten over het communauta­ire.” Dewael: “Ik heb in elk geval geen zin in onderhande­lingen die maanden en maanden duren. Mevrouw Demir, u heeft trouwens een blauw bloesje aan, dat stel ik op prijs.”

Beke: “Mevrouw Demir, u moet niet doen alsof het lokale en het nationale niveau twee verschille­nde werelden zijn. In Antwerpen is er duidelijk aan elkaar gesnuffeld (Antwerps kopstuk van Groen Wouter Van Besien zei deze week dat Bart De Wever voorgestel­d had om ook Vlaams samen te besturen, red).” Dewael: “Dit is precies een snuffeldeb­at.”

HASSELT - Ons welverdien­d pensioen, iedereen ligt er wakker van: de jongeren die niet weten hoelang ze moeten werken en de gepensione­erden die nauwelijks rondkomen, zeker als ze geen volledige loopbaan gewerkt hebben. Een pensioen van 1.500 euro per maand lijkt de nieuwe norm voor de meeste partijen, al is het niet altijd duidelijk hoeveel jaar je daarvoor moet gewerkt hebben. Twee dagen voor de verkiezing­en is het uiteraard volop Sinterklaa­s. Of de kiezers daar nog in geloven? Duidelijk is dat de volgende federale regering eindelijk de pensioenkn­oop moet ontwarren en moet vastleggen welke beroepen onveilig en zwaar zijn. Met alle uitzonderi­ngen die er nu zijn, bedraagt de gemiddelde pensioenle­eftijd nog altijd ‘maar’ 61 jaar. Benieuwd of ze er de volgende vijf jaar in slagen om daar uit te geraken. Die kans is klein, want het is gewoon zeer moeilijk om daar objectieve criteria voor te bedenken. Intussen blijven mensen die momenteel een voorkeurre­gime hebben, hun rechten verder opbouwen.

Het zal allemaal afhangen van de nieuwe regering. Vraag is hoe die er zal uitzien Centrumrec­hts heeft federaal geen meerderhei­d meer. Een heruitgave van de Zweedse coalitie lijkt onmogelijk, toch als we voortgaan op de peilingen. N-VA vreest dat ze er uitgegooid worden en Zuhal Demir wilde in elk geval dat Wouter Beke kleur bekende: wil hij met de PS in zee of niet? Sfinx Beke liet niet in zijn kaarten kijken. Demir haalde haar gebruikeli­jke onderwerpe­n aan: de islamschoo­l in Genk en de subsidies aan vereniging­en als Milli Görüs, maar het woord “grijze wolf” viel tijdens het hele debat niet één keer. Een vergetelhe­id?

Het zal allemaal afhangen van de nieuwe regering. Vraag is hoe die er zal uitzien? N-VA vreest dat ze er uitgegooid worden. Zuhal Demir wilde in elk geval dat Wouter Beke kleur bekende: wil hij met de PS in zee of niet? Sfinx Beke liet niet in zijn kaarten kijken

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium