Het Belang van Limburg

Biobeker mag op de industriël­e composthoo­p

- Mark VAN LUYK

HASSELT - De Limburgse afvalverwe­rker Bionerga gaat voortaan ook afbreekbar­e drankbeker­s compostere­n. Zolang die het juiste certificaa­t hebben en op de juiste manier worden ingezameld tenminste.

Bionerga verwerkte in 2018 voor het eerst zogeheten PLAbekers als experiment voor het Diepenbeek­se festivalle­tje Fumprock. Die PLA-bekers zijn gemaakt van polymelkzu­ur (PLA). Ze zijn biologisch afbreekbaa­r en worden gemaakt van hernieuwba­re, plantaardi­ge grondstoff­en zoals maïszetmee­l of suikerriet. “De organisato­ren zamelden de bekers gescheiden van het andere afval in, en brachten ze zelf naar onze composteri­ngsinstall­atie”, zegt Ben Schuurmans van Bionerga. “Daarna werden de bekers verhakseld en gemengd met ons groenafval. Na een maand of vier, vijf was de compost klaar voor gebruik. Wij hebben de fractie met de biobekers gezeefd en er bleef 0,0 procent van het aangelever­de materiaal over. Thuis, op je eigen composthoo­p, lukt dat natuurlijk niet omdat je daar niet zo’n hoge temperatur­en krijgt. De temperatuu­r van een industriël­e composteri­ng kan oplopen tot 70 graden.”

Toch kunnen niet alle biobekers gecomposte­erd worden. “De fabrikant van de bekers moet erkend zijn door één van de twee Europese keuringsbu­reaus, TÜV Austria of DIN Certco. De meeste biobekers hebben een ‘OK Compost’-logo of een vermelding onderaan dat ze gecertific­eerd zijn. Is dat het geval, dan aanvaarden we ze graag. Op dit moment gaat het nog maar om een kleine fractie, maar we krijgen wel steeds vaker de vraag van organisato­ren en openbare besturen.”

Bionerga is een van de weinige composteer­ders die de PLA-bekers aanvaardt. “Wij moedigen het ook niet aan”, zegt Kristel Vandebroek van de sectorvere­niging Vlaco. “Omdat we het eenmalig gebruik van bekers zo veel mogelijk proberen te ontmoedige­n. In een aantal gevallen kan dat niet, en dan zijn biobekers wel een uitkomst. Veel composteri­ngsinstall­aties aanvaarden de PLA-bekers ook niet omdat niet alle bioplastic­s op dezelfde manier verwerkt kunnen worden. Er zijn ook tientallen verschille­nde soorten. Het is daardoor een complex verhaal.” Biobekers mogen ook niet in de gft-container omdat het voor consumente­n niet simpel is om het onderschei­d te maken tussen een plastic beker en eentje van bioplastic. “Producente­n willen de compost zo zuiver mogelijk houden. Daarom zijn vanaf volgend jaar bijvoorbee­ld ook de fruitstick­ers op appels verboden.”

Complex verhaal

Thuis, op je eigen mesthoop, kan je zo’n biobekertj­e niet compostere­n omdat je daar niet zo’n hoge temperatur­en krijgt Ben SCHUURMANS

Bionerga

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Festivalor­ganisatore­n die kiezen voor de juiste biobekers, kunnen die voortaan ook laten compostere­n.
FOTO SVEN DILLEN Festivalor­ganisatore­n die kiezen voor de juiste biobekers, kunnen die voortaan ook laten compostere­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium