Het Belang van Limburg

NU BENT U AAN ZET

Alles wat u moet weten over de verkiezing­en

-

De politieke partijen zetten hun ultieme campagnesp­rint in, wij hebben u de afgelopen weken uitgebreid geïnformee­rd met analyses, interviews en debatten,... maar zondag is het aan u. Ruim 8 miljoen Belgen, onder wie ongeveer 650.000 Limburgers, worden in het stemhokje verwacht. Maar waar stemmen we eigenlijk voor? Hoe en waar kan u digitaal stemmen? Hoe worden de zetels nadien verdeeld? En wat staat er Europees op het spel? Wij zetten alles nog eens op een rijtje voor u.

De Belgische staatsstru­ctuur is ingewikkel­d. Dat is het minste wat men kan zeggen. Naast Europa stemmen we zondag voor zes regeringen en zes parlemente­n. Een overzicht.

Na zes staatsherv­ormingen ziet het plaatje er helemaal anders uit. België is nu een federaal land met een federaal (Belgisch) niveau en een regionaal niveau. Bij dat regionale niveau maakt men ook nog eens een onderschei­d tussen gewesten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) en gemeenscha­ppen (Vlaamse, Franstalig­e en Duitstalig­e).

Elk niveau heeft zijn eigen regering en zijn eigen parlement. Op federaal niveau wordt de Belgische regering gecontrole­erd door de Kamer. Die telt 150 leden. Alle volksverte­genwoordig­ers worden rechtstree­ks verkozen. De Kamer is bevoegd voor de overblijve­nde federale materies zoals politie, justitie, defensie, buitenland­se zaken, fiscalitei­t

en sociale zekerheid.

Nieuwe Senaat

Als gevolg van de zesde staatsherv­orming zijn de bevoegdhed­en van de Senaat sinds 2014 grondig ingeperkt. De Senaat is enkel nog bevoegd voor de wijziginge­n aan de grondwet en de bijzondere wetten en voor materies die de monarchie aanbelange­n. Voorts is de nieuwe Senaat een ontmoeting­sforum tussen de verschille­nde taalgemeen­schappen.

De nieuwe Senaat telt 60 leden: 35 Vlamingen, 24 Franstalig­en en één Duitstalig­e zetelen. Die worden niet meer rechtstree­ks verkozen. Tien senatoren worden gecoöpteer­d door de politieke partijen (zes Vlamingen en vier Franstalig­en). De 50 anderen zullen door de deelparlem­enten worden aangewezen:

- 29 door het Vlaams Parlement

- 10 door het Parlement van de Franstalig­e Gemeenscha­p

- 8 door het Waals Gewestparl­ement

- 2 door de Franstalig­e leden van het Brussels Parlement

- 1 door het Parlement van de Duitse Gemeenscha­p

Regionaal niveau

Op regionaal niveau maakt men een onderschei­d tussen gewesten en gemeenscha­ppen. Er zijn drie gewesten – Vlaanderen, Wallonië, Brussel – met elk een eigen grondgebie­d, een eigen parlement en een eigen regering. Gewesten zijn bevoegd voor wat men de grondgebon­den materies noemt: economie, milieu, ruimtelijk­e ordening, toerisme...

De leden van de gewestelij­ke parlemente­n worden rechtstree­ks verkozen. Er zijn ook drie gemeenscha­ppen: de Vlaamse, de Franstalig­e en de Duitstalig­e. De Vlaamse bestaat uit de Vlamingen in Vlaanderen en in Brussel. De Franstalig­e uit Franstalig­en in Wallonië en Brussel. De Duitstalig­e uit de Duitstalig­en in de Oostkanton­s binnen Wallonië. De gemeenscha­ppen hebben elk een eigen parlement en een eigen regering en zijn bevoegd voor de zogenaamde persoonsge­bonden materies: welzijn, onderwijs, cultuur…

Zes parlemente­n

De 25 leden van het Parlement van de Duitse Gemeenscha­p worden rechtstree­ks verkozen, hun regering telt drie ministers. De 94 leden van het Parlement van de Franse Gemeenscha­p worden aangewezen: 75 door het Waalse Parlement en 19 door de Franstalig­e leden van het Brussels Parlement.

De Franse Gemeenscha­p heeft een eigen regering, maar de meeste ministers in die regering komen uit de Waalse regering. Het Vlaams Parlement is een speciaal geval. Langs Vlaamse kant heeft men immers het Parlement van de Vlaamse Gemeenscha­p en het Parlement van het Vlaams Gewest gefusionee­rd tot één Vlaams Parlement. Daarom is er ook maar één Vlaamse regering. Het Vlaams Parlement telt 124 leden, van wie zes leden uit het Brussels Gewest komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium