Het Belang van Limburg

Patera verlengt titel: “Kwam nooit in problemen”

-

Zes ronden. Zo lang hield Paul Hyland Jr moedig stand. Maar dan deelde de pijlsnelle en fysiek oersterke Francesco Patera opnieuw een slag in de lever uit. Het bleek de fatale slag. De Brit ging definitief tegen de vlakte en de referee legde de kamp stil. Met een technisch knock-out verlengde Patera zo met glans zijn EBU-titel bij de lichtgewic­hten. “Nu is het tijd om te genieten”, reageert de 26-jarige Genkenaar.

De toeschouwe­rs in de Allianz Cloud in Milaan kregen een eenzijdige titelkamp te zien. Eentje waarin het tempo weliswaar hoog lag, maar ook waarin Patera zijn Britse uitdager van begin tot einde domineerde. De Genkenaar wachtte vervolgens geduldig zijn kans af om de klus af te maken en zijn zoveelste kampioenen­ring in ontvangst te nemen.

“In de eerste ronde knotsten we met onze hoofden tegen elkaar en liep ik een wonde op boven mijn oog maar voor de rest heb ik niet veel moeten incasseren”, doet Patera zijn verhaal. “Ik ben eigenlijk nooit in de problemen gekomen.”

Zwakke plek

Toch duurde het tot de zesde ronde alvorens Hyland zich helemaal gewonnen moest geven nadat Patera zijn zwakke plek had gelokalise­erd. “Voordien was hij al vier keer tegen de grond gegaan waarvan drie keer na een leverstoot”, aldus Patera. “Ik zag dus dat daar kansen lagen. Ik probeerde op zijn lichaam te mikken en zag dat mijn tegenstand­er ronde na ronde afzwakte. Het was een kwestie van tijd alvorens ik hem helemaal kon afmaken.” Vanmiddag zette Patera alweer voet op Belgische bodem. “Ik heb mijn nieuwe titel nog niet echt kunnen vieren. Dat zal voor zaterdagav­ond zijn. Al ben ik geen feestbeest. Gezellig gaan dineren met vrienden en familie, daarvan geniet ik nog het meest.”

De riem mag er nu even af voor Patera, die zich tien weken intensief op deze titelkamp voorbereid­de. “Twee maanden lang heb ik streng op mijn eten gelet. Nu is het tijd om het even wat rustiger aan te doen. Ik blijf wel nog doortraine­n om fit te blijven. Voorlopig is dat niet meer dan wat joggen en wat fitnessen.”

Wereldtite­l

Voor tweede keer op rij verdedigde Patera nu al met succes zijn Europese titel. Op de nieuwe wereldrank­ing zal hij opnieuw een paar plaatsjes stijgen en dat brengt hem weer een stapje dichter bij het ultieme doel: een kamp om de wereldtite­l. “Daarvoor moet ik het nummer één op de ranking worden, of ik moet ervoor gevraagd worden”, legt Patera uit. “We zullen zien wat het wordt. Hoe dan ook blijft die wereldtite­l mijn grote streefdoel.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Patera oersterk.
FOTO PHOTO NEWS Patera oersterk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium