Het Belang van Limburg

TOT 38 GRADEN: daar is hittegolf nummer twee

- Olivier SIMONS / Koen LUTS

Voor Mario Ghijs (48), de politieage­nt die het zwaarst getroffen slachtoffe­r was van de rellen van 2013 in Meulenberg, en zijn vrouw Hilde is de uitspraak een opluchting. “Al verzacht dit natuurlijk niet de zware fysieke en psychologi­sche gevolgen, die wij altijd zullen blijven dragen.” Toen de arrestatie van een veroordeel­de drugsdeale­r op vrijdag 11 oktober 2013 in de Houthalens­e wijk Meulenberg erg tumultueus verliep, moest ook de Lummense politieage­nt Mario Ghijs versterkin­g bieden. Maar tijdens de rellen die volgden, vloog er een steen van 1 kilogram door de zijruit van zijn combi en werd de linkerkant van zijn schedel geraakt. Mario lag drie weken in coma in het ziekenhuis en is ook vandaag nog voor 90 procent invalide.

“Aan mijn linkeroor hoor ik niks meer, en door het hersentrau­ma heb ik epilepsie gekregen”, zegt Mario. “Ik kamp ook met evenwichts­stoornisse­n en mijn maagklep en blaas zijn beschadigd. Als ik te veel prikkels van buitenaf krijg, word ik misselijk. Ik durf niet meer op luide en drukke plaatsen komen en blijf veel binnen. Alles wat met politie te maken heeft, mijd ik. Als ik sirenes hoor of ik politieser­ies zie, krijg ik het al moeilijk. De bewuste beelden van de rellen heb ik maar één keer gezien, vlak na het incident, ik wil ze niet meer terugzien. Ik had ook moeite om het proces te volgen.”

Huisman

Mario kan nooit meer bij de politie werken, thuis probeert hij in de mate van het mogelijke wel nog bij te springen. Als zijn vrouw Hilde bijvoorbee­ld de hele dag aan het werk is op de dienst hondensteu­n van de politie in Neerhespen (Linter), staat hij in voor het avondeten. “Al lukt dat niet altijd even goed”, zegt Hilde. “Hij begint dan bijvoorbee­ld het vlees wel te bakken, maar vergeet de groenten uit de diepvries te halen of de aardappele­n te koken. Dan moet ik wel even tussenkome­n. Maar hij helpt zoveel hij kan in het huishouden. Voor de rest krijgt hij regelmatig thuisbegel­eiding.” “In het begin dacht ik nog dat ik alles kon, maar intussen weet ik wel beter”, vult Mario aan. “Ik ga nog steeds naar een psychiater, ook daarvan heb ik ingezien dat het helpt.”

Gevolgen blijven

Mario en zijn vrouw zijn opge

Slachtoffe­r Mario GHIJS

lucht dat er na zes jaar eindelijk een uitspraak is. “En dat het om een effectieve gevangenis­straf gaat”, zegt Hilde. “Maar die veroordeli­ng en de geldsom die we nu krijgen, kunnen nooit de gevolgen van die dag verzachten. Die blijven altijd.”

“Ook onze kinderen, die inmiddels 20 en 21 jaar zijn, hebben het nog steeds moeilijk. Zeker onze oudste heeft heel snel de vaderrol op zich genomen, maar op die manier kon hij natuurlijk minder kind zijn. En we hebben nog een lange weg te gaan, want de tegenparti­j gaat waarschijn­lijk in beroep. Maar dit is alvast een stap in de goede richting.”

Ook Mario sterkt zich: “We gaan gewoon door.”

De beelden van de rellen heb ik maar één keer gezien, vlak na het incident, ik wil ze nooit meer terugzien

 ?? FOTO RR ?? Mario Ghijs werd aan zijn hoofd geraakt toen er tijdens de rellen een zware steen door de zijruit van zijn combi werd gegooid. Het politievoe­rtuig crashte iets verderop.
FOTO RR Mario Ghijs werd aan zijn hoofd geraakt toen er tijdens de rellen een zware steen door de zijruit van zijn combi werd gegooid. Het politievoe­rtuig crashte iets verderop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium