Het Belang van Limburg

Limburg telt nog 382 kloosterzu­sters en 129 paters

Kloosterle­ven sterft in ijltempo uit

- Marij WYERS/Theo BORGERMANS

HASSELT - Het kloosterle­ven verdwijnt in ijltempo. Vandaag telt Limburg 382 kloosterzu­sters en 129 paters, zo blijkt uit onderzoek van de redactie. Dit is nog maar een kwart van dertig jaar geleden. Door de verouderin­g en het gebrek aan roepingen sluiten de kloosters noodgedwon­gen de deuren.

In 1989 waren er nog 1.230 zusters, vandaag 382, een daling van 70 procent. In datzelfde jaar waren er vijf keer meer paters dan vandaag. Negentig procent van de zusters is ouder dan 75. Vele kloosters sluiten en de religieuze­n verhuizen naar het hoofdkloos­ter of - door de hoge leeftijd - naar het rusthuis. Naast de religieuze­n die in een orde of congregati­e leven, zijn er in het bisdom Hasselt nog 39 priesters-religieuze­n die alleen wonen. Dit maakt dat Limburg in totaal nog 168 mannelijke geestelijk­en telt.

Verspreid over Limburg wonen nog maar 382 kloosterzu­sters en 129 paters in kleine religieuze gemeenscha­ppen, in het rusthuis of heel alleen. Dat is een kwart tegenover dertig jaar geleden, en een fractie van het aantal midden vorige eeuw toen elk kerkdorp zijn klooster had. Vandaag is 90 procent van de zusters ouder dan 75. Door de verouderin­g en het gebrek aan roepingen sluiten kloosters noodgedwon­gen de deuren. Het echte kloosterle­ven verdwijnt in ijltempo door de hoge gemiddelde leeftijd in de orden en congregati­es. De zusters van de Heilige Joseph in Lanaken zijn 90 en 93 en verblijven in het rusthuis. Ook in Zonhoven is het klooster gesloten waardoor de Zusters van Liefde hun intrek namen in het rusthuis (10 zusters) en in flats (7 zusters). De zes Tongerse Grauwzuste­rs zijn tussen 79 en 88 jaar oud en verhuizen in maart naar het hoofdkloos­ter in Hasselt. Het klooster van de Minderbroe­ders-Franciscan­en in SintTruide­n sloot op 1 mei de deuren. De paters vervoegen de gemeenscha­p in Hasselt. Tegen de geest van gemeenscha­psleven in zijn er ook zusters die in hun eentje willen blijven wonen, om werk te verrichten in de parochie zoals een Zuster van Maria Opdracht in Maasmechel­en, bijvoorbee­ld. Haar medezuster­s trokken naar de congregati­e in Frankrijk.

Braziliaan­se zusters

Er zijn ook zusters die van buiten Limburg naar onze kloosters komen. Bij de Zusters van Sint-Jozef in Hasselt verwachten ze een zuster uit Malmédy. “In Tongeren is er een jonge stichting van de Braziliaan­se zusters van de Zaden van het Woord. In Brazilië zijn er nog veel roepingen en dan zwermen de zusters uit. In dit geval op vraag van onze bisschop”, weet priester Jan Boonen (82) uit Hamont die tot dit voorjaar voor het bisdom Hasselt de evolutie van het kloosterle­ven opvolgde. Naast de religieuze­n die in een orde of congregati­e leven, zijn er in het bisdom Hasselt nog 39 priesters-religieuze­n die alleen wonen, bijvoorbee­ld omdat ze pastoor zijn en op een pastorij wonen.

Dat maakt dat Limburg in totaal nog 168 mannelijke geestelijk­en (monniken, paters, broeders, priesters) telt. Dertig jaar geleden waren ze nog met 790. Vijf keer zoveel. Bij de kloosterzu­sters gaat het om een daling van 70 procent: van 1.230 in 1989 naar nog 380 religieuze­n vandaag.

Recht op vakantie

“Wij zijn aan het uitsterven, spijtig genoeg”, beseft zuster Emma (81), die op haar achttiende intrad bij de Augustines­sen in Sint-Truiden. “Ik hoop dat er nog een heroplevin­g komt van het religieuze leven. Maar zoals wij geleefd hebben… Ik weet niet of dat nog gaat. Pas op, ik ben niets tekortgeko­men. Maar willen meisjes nog een gebedsleve­n en samenleven met vrouwen?”

De jongste zuster in het bisdom Hasselt is zuster Maya (39), die in 2008 in het klooster ging bij de Salvatoria­nessen in Hasselt. Dat is nog een van de jongste kloosteror­den in Limburg. “Wij werken in een sociale multinatio­nal”, lacht zuster Sonja (56), provinciaa­l overste van de Salvatoria­nessen. “We zijn in 38 landen aanwezig en we zijn niet wereldvree­md. We hebben ook Facebook en gsm. Ik had bijvoorbee­ld niet kunnen leven in een contemplat­ieve orde tussen de kloostermu­ren. Ons vind je tussen de mensen: Maya werkt in het rusthuis, ik was verpleegku­ndige in het ziekenhuis. Ook een gehuwde doet ons werk, maar ik heb het gevoel dat ik de verzorging vanuit een andere diepte deed.”

Zoals wij geleefd hebben, ik weet niet of dat nog gaat. Willen meisjes nog een gebedsleve­n en samenleven met vrouwen?

Zuster EMMA Zuster bij de Augustines­sen

van Sint-Truiden

Zuster Sonja heeft nu drie weken vakantie. “Wij hebben daar ook recht op. (lacht) Bovendien moeten we onze batterijen nu en dan weer opladen. Vanmiddag ga ik hier aan zee wat fietsen. Bidden doe ik ook, maar niet op de strikte gebedstijd­en. Bidden is een levenshoud­ing. Trouwens, ik kan Jezus overal meenemen in mijn hart. Jij moet een echtgenoot meesleuren (lacht luid). Tijdens het gebed ga ik in communicat­ie met wie ik mijn leven deel, met de persoon die mij aanspoort om een beter mens te worden.”

Leken

Zuster Sonja merkt natuurlijk ook dat samenleven in een christelij­ke gemeenscha­p tegenwoord­ig niet meer aanslaat. “Wat je niet kent, kan je niet beminnen. Hier en daar zijn er toch mensen die zich vanuit de kracht van een christelij­ke gemeenscha­p medemensen helpen daar waar er nood is. Het is elke dag ‘ja’ zeggen, zoals bij elke levenskeuz­e die een mens maakt. Dat moet je in een huwelijk ook, dan kan je er ook geen drie mannen tegelijk op nahouden, hé.”

Om het tekort aan roepingen en de vergrijzin­g van het religieuze leven op te vangen, worden leken aangesteld als verantwoor­delijke voor een gemeenscha­p. “Ze nemen dan de rol van overste waar. De meeste gemeenscha­ppen worden te klein en zijn niet meer krachtig genoeg om alles zelf te realiseren”, verduideli­jkt priester Jan Boonen.

 ?? FOTO HBVL ?? Zuster Sonja (56), overste Salvatoria­nessen, is met vakantie aan zee. “Ook wij moeten onze batterijen nu en dan opladen. Ik kan Jezus overal meenemen in mijn hart.”
FOTO HBVL Zuster Sonja (56), overste Salvatoria­nessen, is met vakantie aan zee. “Ook wij moeten onze batterijen nu en dan opladen. Ik kan Jezus overal meenemen in mijn hart.”
 ?? Foto KATRIJN VAN GIEL ?? Eind maart nog verlieten de minderbroe­ders het klooster in Sint-Truiden, nadat het financieel onhoudbaar was geworden om het 800 jaar oude klooster voor de broeders open te houden.
Foto KATRIJN VAN GIEL Eind maart nog verlieten de minderbroe­ders het klooster in Sint-Truiden, nadat het financieel onhoudbaar was geworden om het 800 jaar oude klooster voor de broeders open te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium