Het Belang van Limburg

“Helft van festivalbe­zoekers neemt illegale middelen”

-

BOOM - “Tomorrowla­nd is geen uitzonderi­ng: kijken we naar alle festivals, dan neemt gemiddeld de helft van de bezoekers illegale middelen”, zegt Tina Van Havere, die voor de Hogeschool Gent onderzoek doet naar drugsgebru­ik op festivals.

Van Havere is duidelijk. “Drugs op festivals, dat is een realiteit geworden die we moeten aanvaarden. Op dance-evenemente­n gebruikt maar liefst 65 procent van de festivalga­ngers.” Volgens Jan Stroobants van de Vereniging van Belgische Spoedartse­n zijn er nu twee opties. “Ofwel gaan we voor nultoleran­tie en moeten we als maatschapp­ij aanvaarden dat we op om het even welk moment gecontrole­erd kunnen worden. Ofwel aanvaarden we dat er genomen wordt en proberen we drama’s te voorkomen door op het terrein te informeren en ook drugs te testen.”

Volledige pil

Het voorstel van Stroobants om drugs te testen, is niet nieuw. “In de jaren negentig gebeurde dat ook al in Nederland”, zegt Tom Evenepoel van de Druglijn. “En in Dour is er ook al mee geëxperime­nteerd. Zoiets heeft potentieel, maar je kan je er zeker ook vragen bij stellen. Om drama’s te voorkomen, is het vooral belangrijk om informatie te geven. Zeker op internatio­nale evenemente­n zoals Tomorrowla­nd moet dat nog veel meer gebeuren. Want mensen uit het buitenland kennen de middelen niet die hier circuleren. We zien dat er nu twee jaar na elkaar iemand uit India slachtoffe­r is. Mogelijk omdat ze niet wisten wat ze namen.” “Vandaag is xtc in Nederland en België bijvoorbee­ld zo sterk, dat het nemen van een volledige pil fataal kan zijn en de meesten aan een kwartje genoeg hebben. Als niemand je dat vertelt, dan gebeuren natuurlijk drama’s.”(csn)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium