Het Belang van Limburg

Vincent Van Quickenbor­ne wil rechtser Open Vld

-

BRUSSEL - Kamerlid Vincent Van Quickenbor­ne overweegt om zich kandidaat te stellen voor het voorzitter­schap van Open Vld. Dat heeft hij zondag gezegd bij VTM Nieuws. Volgens Van Quickenbor­ne is het tijd voor een nieuwe voorzitter: de partij is volgens hem te links geworden.

De Vlaamse liberalen organisere­n in maart volgend jaar voorzitter­sverkiezin­gen. De partij deed het bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezing­en van 26 mei niet goed, en volgens verschille­nde kopstukken is het dan ook tijd voor een nieuwe kopman of -vrouw. Ook Vincent Van Quickenbor­ne is het daarmee eens. “Onze partij verliest al sinds 2004 stemmen, we kunnen niet tevreden zijn met de uitslag dit jaar”, zei hij zondagmidd­ag. “Ik ga nog zien of ik zelf kandidaat ben, maar ik overweeg dat wel. Veel mensen trekken aan mijn mouw.”

Geen paarsgroen

Volgens de Kortrijkse burgemeest­er is de partij de laatste jaren onder leiding van Gwendolyn Rutten te veel naar links opgeschove­n. “De partij moet terug naar rechts, dat is de enige manier om terug fier te zijn als liberalen”, vindt hij. Het is volgens Van Quickenbor­ne dan ook zo goed als uitgeslote­n dat Open Vld federaal snel in een paarsgroen scenario stapt, waar de Franstalig­e meerderhei­dspartijen PS, Ecolo en MR op aan lijken te sturen. “Iedereen die hoopt dat we dat snelsnel zullen doen, is eraan voor de moeite”, klinkt het. Vooral de groene partijen zijn Van Quickenbor­ne een doorn in het oog. “Samengaan met GroenEcolo is voor mij eerlijk gezegd geen optie. Wij gaan voor jobs, welvaart en vooruitgan­g. Als je kijkt naar wat Groen-Ecolo wil, dan zijn dat verhalen die haaks op elkaar staan. Ik zie dat niet zitten, tenzij Groen-Ecolo dat programma in de open haard verbrandt.” De liberalen hopen dat N-VAvoorzitt­er Bart De Wever en PSkopstuk Elio Di Rupo nu snel aan tafel gaan zitten en de federale formatie in gang zetten. Open Vld wil eventueel een staatsherv­orming steunen als dat nodig is, zei Van Quickenbor­ne nog, maar dan wel in onderling overleg

“en niet alles of niets, confederal­isme of niets”.

 ?? Foto PHN/BELGA ?? Volgens Van Quickenbor­ne is de partij onder voorzitste­r Gwendolyn Rutten te fel naar links opgeschove­n.
Foto PHN/BELGA Volgens Van Quickenbor­ne is de partij onder voorzitste­r Gwendolyn Rutten te fel naar links opgeschove­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium