Het Belang van Limburg

Partij Zelenski wint parlements­verkiezing­en in Oekraïne

-

KIEV - Volgens de exitpolls die gisteravon­d uit Oekraïne binnenkwam­en, lijkt het er sterk op dat de partij van de kersverse president Volodymyr Zelenski de grote overwinnaa­r van de parlements­verkiezing­en is geworden.

Zijn prowesters­e partij Sluha Narodu (Dienaar van het Volk) behaalde volgens die exitpolls 44 procent van de stemmen. Dankzij die zege komt Zelenski in zijn droomscena­rio terecht: nadat hij in april met een monstersco­re van 73 procent tot president was verkozen, riep hij meteen parlements­verkiezing­en uit. Daarmee hoopte hij zich te ontdoen van de vele parlementa­riërs die zijn voorganger en tegenstand­er Petro Porosjenko steunden. Dat plan is nu gelukt. Zelenski lijkt volgens de eerste resultaten in staat om een nipte meerderhei­d te sluiten met zijn favoriete coalitiepa­rtner: de pro-westerse Golosparti­j van de populaire zanger van de groep Okean Elzi die met 6,5 procent over de kiesdrempe­l van 5 procent wipt. Zelenski kondigde gisteren meteen coalitiege­sprekken met Golos aan. Als die lukken kan niets of niemand hem tegenhoude­n om een premier en een regering aan te stellen en een reeks anti-corruptiem­aatregelen door te voeren.

Corruptie aanpakken

Zelenski – tot voor kort een bekend komiek, acteur, en auteur zonder enige politieke ervaring – won drie maanden geleden de presidents­verkiezing­en. Als hij deze verkiezing­en verloor, dan kon hij de door hem beloofde hervorming­en niet uitvoeren. De nieuwe president wil samen met zijn partij in het parlement de corruptie aanpakken in zijn land en een einde maken aan de oorlog tegen de separatist­en in het oosten van Oekraïne. Er komt nu een grote last op Zelenski’s schouders. Nu hij alle macht in handen heeft, kan hij eventuele mislukking­en niet meer in de schoenen van zijn politieke tegenstand­ers schuiven. Zo zal hij snel een evenwichti­g economisch herstelpro­gramma op poten moeten zetten dat voldoende geloofwaar­dig is om de internatio­nale miljardenl­eningen aan het zwalpende Oekraïne veilig te stellen.

 ?? FOTO AP ?? President Volodymyr Zelenski
FOTO AP President Volodymyr Zelenski

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium