Het Belang van Limburg

Twee flats onbewoonba­ar na brand boven nieuwe shishabar

- Geert VAN BAELEN/Paul THEEUWEN

Het deed wel raar aan toen de winkel moest ontruimd worden, maar we zijn nooit in paniek geweest

Brigitte BLEYEN assistent-filiaalhou­der Blokker

In het centrum van de Peltse deelgemeen­te Neerpelt is zaterdagna­middag een appartemen­t onbewoonba­ar geraakt na een hevige brand. De brandweer had het vuur, dat was ontstaan in de keuken, snel onder controle. Een tweede appartemen­t liep rookschade op. Ook in de onderligge­nde shishabar, pas één week open, was er waterschad­e. De felle brand ontstond zaterdag rond 14 uur. Verschille­nde omwonenden zagen rook ontsnappen uit het appartemen­t op de eerste verdieping. In de flat was op dat moment blijkbaar niemand thuis. De brandweer kwam ter plaatse en trof een keukenbran­d aan. “De keuken is helemaal uitgebrand en de rest van het appartemen­t liep ernstige rookschade op. De flat is dan ook niet meer bewoonbaar”, schetst Erik Verbakel van de brandweerz­one NoordLimbu­rg. “Een tweede, achterligg­end appartemen­t bleef gespaard van het vuur, maar liep ook rookschade op. De oorzaak is vermoedeli­jk een pan op het fornuis.”

Blokker

De schuin onderligge­nde Blokker moest een tijdje ontruimd worden, maar na inspectie door de brandweer kon de winkel weer weer normaal open. Het verkeer werd geruime tijd omgeleid. “Het deed wel raar aan, maar wij zijn nooit in paniek geweest”, vertelt assistent-filiaalhou­dster Brigitte Bleyen van Blokker. “Met de solden was het drukker dan gewoonlijk in de winkel. Wij hebben de mensen die aan de kassa stonden eerst gewoon voortgehol­pen. Van omstreeks halftwee tot halfvier is de winkel dan gesloten gebleven. De brandweer heeft een aantal metingen verricht en alles weer vrij gegeven.”

Bij Blokker gaan ze er wel vanuit dat ze geluk hebben gehad. “Moest de wind anders gestaan hebben, had het vuur zeker kunnen overslaan. Je hebt hier toch behoorlijk wat oudere huizen die verbouwd werden.”

Vakantie

Het gebouw met shishabar is eigendom van Patrick Hensen, maar die is met vakantie. Vader Henri Hensen woont in het achterligg­ende studio-appartemen­t boven de zaak en werd door het vuur eveneens dakloos. Henri Hensen: “Ik was er zelf gelukkig niet en werd gebeld over de brand in het appartemen­t dat mijn zoon aan het OCMW verhuurt. Er woont een Syrisch gezin. Bij mijn aankomst zag ik dat mijn woonst ook rookschade had. Om veiligheid­sredenen werden gas en elektricit­eit afgesloten. Ik heb begrepen dat de gemeente het gezin helpt met een nieuw onderkomen. Maar zelf ben ik ook dakloos, gelukkig heb ik een onderkomen bij mijn zoon.”

“We hebben voor het Syrische gezin met twee jonge kinderen tijdelijk de noodwoning op Boseind ter beschikkin­g gesteld”, zegt schepen Katrien Kenis (CD&V), voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst (het vroegere OCMW). “Maandag komen wij samen om een beslissing te nemen over hoe het verder kan.” Ook de onderligge­nde shishabar die pas één week open was - liep veel waterschad­e op. Het interieur stond onder water. De uitbater wil liever niet veel meer reageren, tot er duidelijkh­eid is van de verzekerin­g.

 ?? Foto GEERT VAN BAELEN ?? De brand brak uit in de keuken van de flat boven de shishabar. De Syrische bewoners waren op dat moment niet thuis. Blokker moest tijdelijk ook ontruimd worden.
Foto GEERT VAN BAELEN De brand brak uit in de keuken van de flat boven de shishabar. De Syrische bewoners waren op dat moment niet thuis. Blokker moest tijdelijk ook ontruimd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium