Het Belang van Limburg

“Niet van plan om twee maanden van fiets te blijven”

WOUT VAN AERT hoopt vanmiddag het ziekenhuis van Pau te mogen verlaten

- Hugo COOREVITS

Die val was mijn eigen schuld, maar dat ik me zó hard bezeerde, kwam door die nadar Wout VAN AERT

Jumbo-Visma

Nog vooraleer de dokter me opereerde, zei hij me dat ik twee maanden niet zou kunnen fietsen. Ik hoop dat hij lichtjes overdreven heeft Wout VAN AERT

Jumbo-Visma

Wout van Aert (24) wordt hoogstwaar­schijnlijk vandaag al ontslagen uit het ziekenhuis in Pau. De Belgische revelatie van deze Tour blijft optimistis­ch, ondanks de vreselijke vleeswonde die hij vrijdag opliep toen hij tegen een uitstekend­e ijzeren haak van een dranghek botste. “Het is eigenlijk een wonder dat ik geen ernstigere letsels heb opgelopen.” Na een ochtendlij­k bezoek van Richard Plugge, de CEO van Jumbo-Visma, trok de Tour zaterdagmi­ddag ongenadig verder. Wout van Aert bleef met zijn vrouw Sarah achter in een ziekenhuis­kamer van het afgebladde­rde Centre Hospitalie­r, waar hij wel heel goed verzorgd wordt. Wouts ouders en schoonoude­rs blijven ook in Pau tot het licht voor de repatrieri­ng op groen wordt gezet. Ploegleide­r Nico Verhoeven zei in Tarbes al dat hij in zijn lange carrière nooit zo’n vreselijke blessure zag. De hoofddokte­r van de Tour, Florence Pommerie, had het dan weer over “une belle plaie”, een mooie diepe wonde. “Beter dit dan een gebroken been”, stelde ze zaterdag. Van Aert zelf communicee­rde twee dagen op rij vanuit zijn ziekenhuis­kamer via een videofilmp­je van zijn werkgever Jumbo-Visma.

Over de val

“Ik had niet de beste benen”, gaf hij zaterdag aan. “Het parcours was zwaarder dan verwacht. Ik kreeg van performanc­e coach Mathieu Heijboer te horen dat er achter mij renners sneller waren bij de derde tijdopname en dat ik dus vol moest blijven gaan. Net voor de laatste kilometer was er dan die vieze bocht, die ik nochtans kende. Ik dacht daar net tijd te winnen. Ik nam die bocht snel en stuurde iets te kort in. Met mijn heup moet ik aan dat hek blijven haperen zijn. De val zelf was dus mijn eigen schuld. Maar dat ik me zo hard bezeerde, kwam wel door het hekwerk. Het is het soort valpartij dat zelden gebeurt. Misschien moeten we wel eens gaan nadenken hoe we dat in de toekomst kunnen voorkomen. De sluiting die de twee hekken in elkaar klikt, moet losgekomen zijn. Dat kon dus veiliger. Al blijft het natuurlijk de bedoeling om rond die nadar te draaien en niet ertegen.”

En dan was er die diepe wonde. “Toen ik die zag, raakte ik in paniek. Mathieu zei me dat ik op de grond moest blijven liggen. Als de dokter je dan vraagt of je je rechter tenen kunt bewegen, snap je wel de ernst. Stelselmat­ig kwam de pijn. De hulpdienst­en waren er snel bij. Toch leek het voor mezelf op dat warme asfalt een eeuwigheid te duren. Ik kreeg morfine. In de ambulance realiseerd­e ik me dat ik niet voorbij de finish was gereden. Dat mijn Tour erop zat. Tot ik in het ziekenhuis was, bleef ik in paniek. Het is eigenlijk een wonder dat ik buiten die wonde geen enkel ander ernstig letsel heb opgelopen.” De chirurgisc­he ingreep onder volledige narcose duurde een klein uurtje.

Over de Tour

Vanop zijn ziekenhuis­bed maakte Van Aert zaterdagoc­htend in de WhatsAppgr­oep van de ploeg al grapjes dat het ontbijt bij JumboVisma beter is dan dat in het ziekenhuis. Toch vond hij het pijnlijk om de Tour op de Franse tv te volgen. “De teleurstel­ling is groot, maar naar omstandigh­eden voel ik me goed. Ik ben blij dat het maar dit is. Het is ook leuk dat ik doorlopend kan whatsappen met ploegleide­r Grischa Niermann over de koersontwi­kkeling. Dankzij de medicatie heb ik niet zoveel pijn. Zolang ik niet moet bewegen, valt het wel goed mee.”

Over de revalidati­e

Toch zit het wegseizoen van de Kempenaar erop. Van Aert hoopt nu ondanks zijn zware blessure – “Zijn spierweefs­el en het kapsel van zijn heupgewric­ht zijn geraakt”, aldus Heijboer vrijdag –

de start van het veldritsei­zoen in eigen land begin september te halen. Van Aerts ploeg geeft vanmiddag op de rustdag in Nîmes alvast een update. Eenmaal het gevaar op een infectie op de wonde is geweken, bestaat de kans zelfs dat Van Aert vandaag per ambulance Pau al kan verlaten. Vrijdag werd nochtans nog over vijf dagen ziekenhuis gepraat. Maar gisteren werden de drainagebu­isjes die tussen de hechtingen zitten, al een dag vroeger dan voorzien weggehaald en vandaag beslist de dokter dus al of Van Aert naar huis kan. “Er volgt de volgende dagen wel een nieuw onderzoek in België

of in Nederland (waar de hoofdzetel van de ploeg is gevestigd,

nvdr.)”, aldus nog Van Aert. “Daarna stellen we een plan op om zo snel mogelijk te revalidere­n. De dokter zei dat het enkele dagen zou duren vooraleer ik opnieuw goed kan wandelen en vijftien dagen tot de wonde goed gehecht en genezen is. Nog vooraleer de dokter me opereerde, zei hij me dat ik twee maanden niet zou kunnen fietsen. Ik hoop dat hij lichtjes overdreven heeft, want ik ben niet van plan om twee maanden van de fiets te blijven. Ik ga natuurlijk wel in de eerste plaats naar mijn lichaam luisteren.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium