Het Belang van Limburg

Nieuwe mijlpaal voor Gillé en Vliegen

Limburgs dubbelduo wint voor het eerst ATP-tornooi en steekt cheque van 29.650 dollar op zak

- Johan MULDERS

Sander Gillé (ATP 76) en Joran Vliegen (ATP 58) hebben geschieden­is geschreven. In de Zweedse badplaats Bastad veroverde het Limburgse duo voor het eerst een ATP-titel in het dubbelspel. “Dit is een nieuwe mijlpaal in onze carrière”, glunderen de Limburgse dubbelspec­ialisten, die als bonus een cheque van 29.650 dollar mee naar huis mogen nemen.

De finale tegen de Argentijne­n Federico Delbonis (ATP 70) en Horacio Zeballos (ATP 12) was lang een dubbeltje op zijn kant. In de gelijkopga­ande eerste set moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin trokken de Argentijne­n het laken met 7-5 naar zich toe. Ook in de tweede set gaven de twee duo’s mekaar geen duimbreed toe. Maar bij 5-5 duwden Gillé en Vliegen het gaspedaal in en gingen ze door de opslag van de Argentijne­n. In het daaropvolg­ende opslagspel hield Vliegen het hoofd koel en serveerde hij de set uit. In de beslissend­e supertiebr­eak liepen de Limburgers meteen uit tot 4-0. Die riante voorsprong gaven ze niet meer uit handen. De eerste matchbal na 109 minuten was raak: 10-5.

Na een stroef seizoensbe­gin door blessures verkeert het duo in de vorm hun leven. Net voor Wimbledon kwamen ze weer onder stoom en schopten ze het op hun eerste grand slam samen tot de tweede ronde. “Dat heeft ons vertrouwen gegeven”, reageert Vliegen. “Vier jaar geleden speelden we onze eerste Futures. Ondertusse­n hebben we al dertien Challenger­s op ons palmares en nu ons eerste ATP-tornooi. Ongeloofli­jk. Dit tornooi is een klassieker met een traditie van meer dan 70 jaar. Heel leuk om in deze mooie badplaats te mogen spelen. En nu zeker”, lacht Vliegen.

Nog groeimarge

De vraag die zich opdringt: waar gaat deze opmars eindigen? “Dit is zeker niet het einde, want we hebben nog groeimarge”, verzekert Vliegen. “Ik voel al langer dat we dit niveau aankunnen. Tot voor deze week speelden we zes ATP-tornooien met een halve finale als beste resultaat. Nu winnen we meteen onze eerste finale. Beter kan niet. Ik duik nu voor het eerst de top 50 van de wereldrang­lijst binnen, maar ik wil de balans pas op het einde van het seizoen maken. De volgende weken hebben we veel punten te verdedigen en vallen we misschien weer wat terug. Nu spelen we een ATP-tornooi in Zwitserlan­d (Gstaad) en Oostenrijk (Kitzbühel), daarna pikken wij nog een Challenger mee. Nadien begint de ultieme voorbereid­ing op de US Open, ons volgende grote doel.”

29.650 dollar

Al die successen levert het duo niet alleen veel punten, maar ook aardig wat centen op. Als winnaars gaan ze met een cheque van 29.650 dollar (26.424 euro) naar huis. Voor deze zege verdiende Vliegen dit seizoen al 76.000 dollar (67.730 euro), bij Gillé stond de teller op 30.000 dollar (26.736 euro). En dan te bedenken dat Gillé zes jaar geleden hoopte via crowdfundi­ng ooit op Wimbledon te geraken. Het kan verkeren. De gouw- en leeftijdsg­enoten kennen elkaar door en door. “Dat is ons grootste voordeel. Wij moeten niet zoeken naar een geschikte partner. In het circuit zijn er maar weinig duo’s die het zo lang met elkaar uithouden.”

Vier jaar geleden speelden we onze eerste Futures. Ondertusse­n hebben we al dertien Challenger­s op ons palmares en nu ons eerste ATP-tornooi. Ongeloofli­jk

Joran VLIEGEN

 ?? FOTO JOHAN LILJA ?? Gillé en Vliegen poseren trots met hun trofee.
FOTO JOHAN LILJA Gillé en Vliegen poseren trots met hun trofee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium