Het Belang van Limburg

Rampdag voor Belgen, wereldreco­rd Peaty

-

Het Belgische zwemmen kende een rampzalige openingsda­g op het WK in het Zuid-Koreaanse Gwangju. Kimberly Buys, jagend op een derde olympische selectie, stelde teleur op haar belangrijk­ste nummer, de 100m vlindersla­g. Ze bleef met 59”62 fors boven de limiet voor Tokio. Met die chrono haalde ze de 25ste tijd op 52 starters, terwijl enkel de eerste 16 naar de halve finales mochten.

Ook de 4x100m vrije slag met Pieter Timmers haalde zijn ticket voor Tokio (nog) niet binnen. Daarvoor moesten ze bij de eerste twaalf eindigen, maar hun 3’15”34 plaatste hen 14de. Als België op 31 mei 2020 bij de vier snelste landen staat die zich nog niet kwalificee­rden, mag het team alsnog naar Tokio. WKdebutant­e Valentine Dumont (19) overleefde de reeksen van de 400m vrije slag niet.

Peaty onder 57 seconden

Nog op de eerste dag van het tornooi schreef de Brit Adam Peaty meteen geschieden­is. In de halve finale dook hij als eerste man aller tijden onder de 57 seconden op de 100 meter schoolslag. Daarmee was hij 22 honderdste­n sneller in vergelijki­ng met zijn wereldreco­rd van vorig jaar op de Europese kampioensc­happen in Glasgow.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Adam Peaty.
FOTO EPA-EFE Adam Peaty.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium