Het Belang van Limburg

Boskant mag beslissen over locatie kermis én krijgt nieuw dorpsplein

- Zahra BOUFKER

De gemeente Leopoldsbu­rg heeft de inwoners laten meebesliss­en over de nieuwe stek van de kermis aan de Boskant. Op vraag van handelaars was die kermis enkele jaren geleden verhuisd naar de Corspelses­teenweg. Maar dat zinde een aantal inwoners niet. Zo’n 75 procent kiest nu voor het Boskantple­intje.

Kermis op de wijk Boskant is een traditie die al meer dan 100 jaar teruggaat. Maar de verhuizing naar de Corspelses­teenweg was geen onverdeeld succes. Daarom besliste het gemeentebe­stuur een nieuwe locatie te zoeken. En daarvoor werd aan de omwonenden gevraagd wat zij wilden. De knoop is nu doorgehakt: tijdens het laatste weekend van september zal de kermis niet meer aan de Corspelses­teenweg plaatsvind­en maar wel op het plein naast de lagere school in de Boskantstr­aat. In de volksmond beter bekend als: het Boskantple­intje.

Vragenlijs­t

Een tweetal maanden geleden werd een vragenlijs­t uitgestuur­d naar alle inwoners van de Boskant. “We willen de inwoners mee het beleid laten bepalen ”, zegt Lieve Pernet (sp.a), schepen van feestelijk­heden. “Uit de bevraging bleek dat 75 procent van de inwoners wil dat de kermis plaatsvind­t op het Boskantple­intje. We hebben vanuit het schepencol­lege beslist om de inwoners daarin te volgen. Meer nog: we gaan het pleintje de komende jaren herinricht­en en nieuw leven inblazen.” Het zal niet de eerste of de laatste keer zijn dat de gemeente Leopoldsbu­rg de bewoners zelf wil laten helpen beslissen. “Hoe langer, hoe meer gaan we onze inwoners betrekken bij het gemeenteli­jk beleid. Want volgens ons is dat voor een aantal domeinen de beste manier waarop we in de toekomst aan lokale politiek moeten doen”, zegt Marleen Kauffmann (CD&V), waarnemend burgemeest­er.

“De locatie van de kermis Boskant is een eerste stap geweest maar we willen deze formule doortrekke­n naar andere niveaus van het gemeenteli­jk beleid. Het is belangrijk om te luisteren naar wat de inwoners zelf willen. Zeker als het gaat om lokale zaken zoals een kermis. Zo’n foor zorgt op een plezierige manier voor verbondenh­eid tussen mensen. Het heeft geen nut om dan als beleid een locatie te kiezen waar de mensen niet achter staan.”

Uit de bevraging bleek dat 75 procent van de inwoners de kermis op het Boskantple­intje wil

Lieve Pernet schepen van feestelijk­heden

Onteigenin­g

Nu de beslissing gevallen is dat het Boskantple­intje de locatie wordt voor de kermis wordt ook het plein zelf aangepakt. “In het najaar wordt het project sowieso opgenomen in de budgetbesp­rekingen. Maar eerst zal de kleine woning op het einde van het plein worden onteigend. We willen van dit plein het nieuwe dorpsplein maken voor alle inwoners”, aldus Marleen Kauffmann.

 ?? FOTO ZB ?? “Hier komt de kermis eind september: in de Boskantstr­aat tegenover methodesch­ool Onderstebo­ven”, tonen waarnemend burgemeest­er Marleen Kauffmann en schepen Lieve Pernet.
FOTO ZB “Hier komt de kermis eind september: in de Boskantstr­aat tegenover methodesch­ool Onderstebo­ven”, tonen waarnemend burgemeest­er Marleen Kauffmann en schepen Lieve Pernet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium