Het Belang van Limburg

Eerste vrijwillig­ers Wolf Fencing Team leren hekken plaatsen tegen wolven

Dit weekend is het Wolf Fencing Team Belgium van start gegaan op een weiland in Peer.

- Geert VAN BAELEN

Natuurpunt en WWF België namen het initiatief om, in navolging van Nederland, een gespeciali­seerd team van vrijwillig­ers samen te stellen om veehouders te helpen hun dieren te beschermen tegen hongerige wolven. “Maar liefst 120 vrijwillig­ers hebben zich op korte tijd al aangemeld. De bedoeling is dat er telkens in groepjes van zes aan een omheining zal gewerkt worden”, legt Pepijn ’t Hooft van WWF uit. “In elke ploeg coördinere­n teamleider­s de werkzaamhe­den. Zo’n twintig à dertig vrijwillig­ers hebben zich opgegeven voor deze functie.”

Praktijkle­ssen

Zaterdag kregen die vrijwillig­ers een wat uitgebreid­ere en meer technische opleiding, zodat zij ook andere vrijwillig­ers instructie­s kunnen geven. De bedoeling is ook snel operatief te worden, want in de nazomer en de herfst zullen Naya, Gust en hun nakomeling­en naar verwachtin­g weer actief worden. In het gebied waar de wolven actief zijn, is naar schatting 600 kilometer omheining nodig om het vee te beschermen. “De eerste geïnteress­eerde veehouders hebben zich al gemeld. Ze moeten wel zelf het materiaal aankopen, maar krijgen daarvoor een subsidie van 80 procent. Daarnaast zullen we ook zelf actief op zoek gaan naar veehouders en hen sensibilis­eren. De vrijwillig­ers helpen dan met het plaatsen van de omheining”, aldus ’t Hooft. Na een korte theoretisc­he uiteenzett­ing ging het zaterdag al meteen naar een naburig weiland in Peer dat eigendom is van de stad. Deskundige­n van Gallagher Belgium, gespeciali­seerd in elektrisch­e afrasterin­gen, gaven er aan de hand van proefopste­llingen praktijkin­itiaties. Doel is dat er op een snelle manier hoogkwalit­atieve afrasterin­gen geplaatst kunnen worden.

Schrikdraa­d

“We lieten de vrijwillig­ers kennismake­n met de drie meest voorkomend­e situaties die ze zullen tegenkomen bij veehouders”, vertelt Davy Haesen van Gallagher. “Zo moeten bestaande rasteringe­n aangepast worden om bestand te zijn tegen wolven. Een wolf gaat in de eerste plaats altijd proberen om onder een omheining te kruipen, dus is het belangrijk om onderaan de nodige schrikdraa­d te voorzien. Als dit te complex is, kan er een nieuw raster of een tijdelijk nachtverbl­ijf geplaatst worden. Tenslotte staan we ook stil bij de ‘rescuekit’, een mobiel en tijdelijk raster dat bij een concrete dreiging al geruime tijd gebruikt wordt.” De vrijwillig­ers moeten hierbij telkens enkele basisprinc­ipes voor ogen houden. “Goed materiaal dat slecht geplaatst wordt, zal niet helpen. Het totaalplaa­tje moet goed zijn. Een veiligheid­srisico is er niet echt. Het gaat telkens om korte stroomscho­kken die afschrikke­n, maar die niet schadelijk zijn voor mens of dier.

Wolf aanvaarden

De vrijwillig­ers zijn vooral wolvenlief­hebbers. Een van hen is de 42-jarige Jelle Vanderstra­eten uit Hasselt. “Ik heb me hiervoor heel bewust opgegeven. In elk goed functioner­end ecosysteem is de aanwezighe­id van toproofdie­ren essentieel”, aldus de Hasselaar. “Belangrijk hierbij is dat de wolf aanvaard wordt, en dat draagvlak komt er niet als er wekelijks schapen sneuvelen. Daarom is dit initiatief belangrijk. Het zal wel wat van mijn vrije tijd vergen, maar in de natuur bezig zijn is altijd een hobby geweest.”

De 31-jarige biologe Sanne Ruyts uit Leuven vindt het een eer om deel uit te maken van het eerste Wolf Fencing Team. “Het is een mooie manier om samenleven met wolven mogelijk te maken. En het geeft een goed gevoel om daaraan te kunnen bijdragen. Beroepshal­ve werk ik niet met wolven, maar via hobbyproje­cten ben ik wel betrokken bij onderzoeke­n rond de dieren in het buitenland. De tijd die ik erin steek, voelt helemaal niet als een opoffering.”

Preventie

Franky Guldentops of ‘Lobo Franky’ uit Kontich heeft al meer dan twintig jaar een passie voor de wolf. Hij heeft zelf wolfshonde­n en is als vrijwillig­er in Rusland actief in het onderzoek naar wolven. “Ik help biologen in hun veldonderz­oek en met sporenonde­rzoek, via een ECO-vrijwillig­ersproject. Het zijn prachtige dieren, maar de wolf is een roofdier. Dat schapenhou­ders niet zitten te wachten op zijn komst, is duidelijk. Zelf heb ik ook geiten, schapen en paarden. Ik moet er niet aan denken dat die worden gepakt door een wolf. Daarom moeten we iets doen. Preventie is de oplossing en het geeft de schapenhou­der een geruster gevoel. Want de wolf is er nu eenmaal, daar moeten we mee leven.”

De eerste klus in Peer is inmiddels geklaard. “Honderd procent preventie bestaat nooit, maar er bestaan oplossinge­n voor alles. Zo kan je met een semiperman­ent raster of met fladderlin­ten werken”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt. Nu is er al wel een vergoeding voor de schade die wolven aanrichten, maar die schade kan u beter voorkomen door preventiev­e maatregele­n te nemen. “Dat scheelt vooral veel emoties en dierenleed. En het is natuurlijk goed voor het draagvlak voor de wolf.”

Een wolf gaat in de eerste plaats altijd proberen om onder een omheining te kruipen, dus is het belangrijk onderaan de nodige schrikdraa­d te voorzien

Davy HAESEN

Gallagher

 ?? FOTO'S GVB ?? Aan de hand van proefopste­llingen kregen de eerste vrijwillig­ers van het Wolf Fencing Team een opleiding.
FOTO'S GVB Aan de hand van proefopste­llingen kregen de eerste vrijwillig­ers van het Wolf Fencing Team een opleiding.
 ??  ??
 ??  ?? Een tweede opleidings­weekend is voorzien op 24 en 25 augustus. Meer info: wolffencin­g.be
Een tweede opleidings­weekend is voorzien op 24 en 25 augustus. Meer info: wolffencin­g.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium