Het Belang van Limburg

Kwetsbare jongeren verleggen grenzen tijdens voetbaltoe­rnooi in Zweden

- Zahra BOUFKER

Vijftien jongens van de vzw Arktos, een organisati­e die focust op kwetsbare jongeren, trokken vorige week naar Göteborg in Zweden om er deel te nemen aan de Gothiacup. De jongeren vertegenwo­ordigden ons land op het internatio­nale voetbaltoe­rnooi waaraan maar liefst 1.700 ploegen uit 80 landen deelnamen.

“Een onvergetel­ijke levenserva­ring”, dat is de conclusie van Sameen Ahmed Bhatti, jongerenwe­rker bij vzw Arktos Limburg, na de reis naar Göteborg in Zweden. Daar nam Arktos met een groep van 12- tot 16-jarige jongens uit de wijken van HeusdenZol­der en Hasselt deel aan het internatio­nale voetbaltoe­rnooi. De Gothiacup heeft tot doel om kwetsbare jongeren uit de hele wereld via voetbal met elkaar in contact te brengen en hen op die manier sociale weerbaarhe­id bij te brengen. Op 110 voetbalvel­den werden tijdens de cup in Zweden 4.500 voetbalwed­strijden gespeeld door 1.700 ploegen uit 80 verschille­nde landen. “Deelnemen is dus belangrijk­er dan winnen bij deze wedstrijd”, zegt jeugdwerke­r Sameem Ahmed Bhatti. “De blikken die ik vorige week op de gezichten van onze jongeren zag, zijn goud waard. En ons ploegje heeft het best goed gedaan. We hebben vier matchen gespeeld. Drie keer hebben we gelijkgesp­eeld en één keer verloren. De finale hebben we niet gehaald, maar het draait vooral om de ontmoeting­en in een internatio­nale context.”

Fairplay

SKF en Sporting Hasselt deden op voorhand een oproep voor de voorrondes van een voetbaltoe­rnooi met als inzet de deelname aan het tornooi in Zweden. Acht ploegen namen deel en de Arktosploe­gen uit Heusden-Zolder en Hasselt haalden de finale. “Met een gemengde ploeg van jongeren, vijf uit Heusden en tien uit Hasselt, trokken we zo naar Zweden”, vertelt Els Jammaers, coördinato­r van Arktos. “Een mooi voorbeeld van verbinding tussen twee groepen jongeren die op korte termijn een stevige ploeg zijn geworden. Ze zijn meerdere keren geprezen voor hun fairplay en doorzettin­gsvermogen. Op sociaal en sportief vlak hebben ze veel bijgeleerd.”

In Zweden leek het net één voetballan­d waar iedereen dezelfde taal sprak. Dat was fantastisc­h

Zakaria ELANGOURI

Voetballer

Openbaring

Voor de meeste van de deelnemers was het de eerste keer dat ze in een vliegtuig stapten. Voor deelnemer Abraimi Mohamad (16) uit Heusden-Zolder was het ook de eerste keer dat hij een week weg was zonder zijn ouders. “We hebben een leuke tijd gehad en we hebben enorm veel bijgeleerd van de leeftijdsg­enoten”, vertelt Abraimi. “Mijn blik op de wereld is na deze week veranderd. Ik dacht dat heel de wereld eruitzag zoals mijn wijk in Heusden-Zolder.”

Ook zijn vriend Zakaria Elangouri (15) heeft met volle teugen genoten van de buitenland­se voetbalwee­k. “In Zweden leek het net één voetballan­d waar iedereen dezelfde taal sprak. Dat was fantastisc­h. Een hele week zoveel verschille­nde culturen zien en voetbalmat­chen spelen, was voor mij een openbaring. Ik wist niet dat dit bestond. Jongeren mixen zouden ze in België ook meer mogen doen.” Zondagavon­d namen de Limburgse jongeren vanuit Zweden weer het vliegtuig richting thuis.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? In Göteborg in Zweden nam een groepje jongeren uit Hasselt en Heusden-Zolder deel aan de Gothiacup. “De finale hebben we niet gehaald, maar het ging vooral om de ontmoeting­en in internatio­nale context.”
FOTO HBVL In Göteborg in Zweden nam een groepje jongeren uit Hasselt en Heusden-Zolder deel aan de Gothiacup. “De finale hebben we niet gehaald, maar het ging vooral om de ontmoeting­en in internatio­nale context.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium