Het Belang van Limburg

DE FIETS

-

Geen ketting of derailleur

Het Deense bedrijf Ceramic Speed komt met een revolution­air model in koersfiets­land. In een filmpje op YouTube (‘CeramicSpe­ed Driven’) licht ontwerper Jason Smith het prototype toe. “Geen ketting, derailleur of kroontjes meer achteraan, omdat er nauwelijks nog procenten te winnen zijn. Die klassieke ‘trein’, heeft acht glijdende wrijvingsp­unten die de ontwikkeld­e kracht sterk vermindere­n. In samenwerki­ng met de Universite­it van Colorado creëerden we een nieuw model. De kracht wordt niet meer met een ketting maar met keramische lagers en een draaiende aandrijfas overgebrac­ht op een dertiendel­ige cassette. Dit systeem kent maar twee rollende wrijvingsp­unten met nauwelijks 1% aan krachtverl­ies. Bovendien is het ook tot twintig procent lichter dan de huidige trein.” Wattagewin­st, aerodynami­ca en onderhoud worden nog verder getest.

Carbon met staalvezel­s

Akelig beeld in de Tour. Gianni Moscon staat plots aan de kant met een gebroken kader, nadat Geraint Thomas er op gevallen is. “Levensgeva­arlijk”, weet Dave Luyckx, CPO van REIN4CED in Winksele, een bedrijf dat recent een verbeterd carbonkade­r ontwikkeld­e. “De huidige fietsen zijn gemaakt om hard te rijden, niet om te vallen. Het is licht en stijf materiaal tot nauwelijks 700 gram, maar aan veiligheid wordt niet gedacht. Carbon loopt bij iedere kleine of grote impact ‘onderhuids­e’ scheurtjes op. Je ziet ze niet, maar bij een korte stoot tegen een borduur kunnen ze definitief breken. Dat is met ons kader niet mogelijk. Wij grijpen deels terug naar staal uit het verleden. Er zit namelijk een minimum aan staalvezel­s tussen de carbonveze­ls. De fiets blijft even stijf en licht maar is wel sterker en breekt of barst niet. Deukjes kunnen wel, maar die tasten de veiligheid niet aan. Belangrijk is dat wij dit kader volautomat­isch in België produceren, terwijl carbon kaders nu manueel in Azië worden gemaakt. Verschil is dat onze kaders door dat geautomati­seerde proces 100% identiek en kwaliteits­vol zijn. Wij hebben contact met alle merken maar het komt ten vroegste in 2020 op de markt.”

Mark Vandereyt:

“Ik wens de ontwerpers van carbon met staalvezel­s succes. Ondanks het applaus is het carbonkade­r met vlasvezels ook nooit doorgebrok­en. Hetzelfde met het verhaal van Ceramic Speed: spectacula­ir materiaal, maar renners zijn erg conservati­ef. Wat er sowieso aankomt is de doorbraak van de schijfremm­en die het klassieke systeem verdringen. Ze remmen vlotter en je kan beter doseren. De bekabeling ervan wordt trouwens volledig geïntegree­rd in het kader, omwille van aerodynami­ca.”

 ?? FOTO HBVL ?? Geen ketting, derailleur of kroontjes
met Ceramic Speed.
FOTO HBVL Geen ketting, derailleur of kroontjes met Ceramic Speed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium