Het Belang van Limburg

Heetste week ooit

Woensdag 39° Donderdag 40°

- Gunter WILLEKENS

HASSELT - We zijn op weg naar de heetste week ooit gemeten. Vandaag wordt het in Limburg 34 graden, woensdag kan het zelfs al 39 graden worden. “De kans bestaat dat we woensdag het temperatuu­rrecord voor ons land verbreken”, zegt weerman Ruben Weytjens. Dat record (38,8°C) werd vorig jaar gemeten door de KMI-waarnemer van HechtelEks­el. Donderdag kan het zelfs voor het eerst 40 graden worden.

Dat we een tweede hittegolf meemaken, staat nu wel vast. Al sinds zaterdag gingen de maxima boven de 25 graden. Maandag flirt het kwik in Limburg al met 30 graden, en dinsdag en woensdag komen er telkens een kleine 5 graden bij. Tot en met vrijdag blijft het heet. Volgens de weerkaarte­n blijft het nog twee weken zomers. Mogelijk worden woensdag ook alle warmtereco­rds voor ons land gebroken. “De hoogste temperatuu­r die tot nu toe in ons land gemeten werd in Ukkel is 36,6 graden, op 27 juni 1947. Voor Limburg is dat 38,8 graden, die vorig jaar in een klimatolog­isch station in Hechtel-Eksel (Limburg) werd gehaald”, zegt David Dehenauw van het KMI.

De kans dat er een nieuw record komt voor Limburg bedraagt volgens de Limburgse weerman Ruben Weytjens 70 procent. Er is zelfs een kleine kans op 40 graden. “Dat valt nog af te wachten”, zegt Dehenauw. “Maar ik twijfel er niet aan dat het record voor Ukkel donderdag scherper wordt gesteld.”

Kantoor of kelder

Wie woensdag en donderdag afkoeling zoekt, trekt best naar een kantoor dat met airco is uitgerust. Andere opties: de kelder of de kust. “Dat is alvast wat ik ga doen”, zegt Dehenauw. “Niet dat het aan zee veel frisser wordt, maar je kan er tenminste in het water plonsen als het je te heet wordt.”

Ook ’s avonds wordt het puffen. Pas na tienen daalt het kwik donderdag onder de dertig graden. “Tenzij er een warmteonwe­er losbarst. Dat staat niet op de weerkaarte­n, maar je kan het met zo’n temperatur­en nooit uitsluiten”, aldus de KMI-weerman. Vrijdag wordt het volgens de weercomput­ers minder warm. Maar het blijft meer dan zomers. De dag begint met een minimumtem­peratuur van 20 graden. Vrijdagavo­nd kunnen onweders opnieuw afkoeling brengen. Zaterdag blijft het overwegend droog, met in de loop van de dag mogelijk een bui. De temperatuu­r wordt dan zowel overdag als ’s nachts opnieuw draaglijk.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De Benelux wordt deze week de heetste streek van Europa. Enkele temperatuu­rrecords voor België, Nederland en Luxemburg zouden kunnen sneuvelen.
FOTO SVEN DILLEN De Benelux wordt deze week de heetste streek van Europa. Enkele temperatuu­rrecords voor België, Nederland en Luxemburg zouden kunnen sneuvelen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium