Het Belang van Limburg

Consument krijgt minder gewicht dan verpakking belooft

Extra controles op voorverpak­t voedsel

- Thomas JANSEN

HASSELT - Minister van Consumente­nzaken Wouter Beke (CD&V) laat de gewichtsaa­nduidingen op voorverpak­te voedingswa­ren extra controlere­n. Nu wordt bij één op de zeven controles vastgestel­d dat de klant in werkelijkh­eid minder krijgt dan wat op de verpakking staat. Er komt ook een campagne om supermarkt­en en winkeliers op de bestaande regelgevin­g te wijzen.

De FOD Economie controleer­t jaarlijks een duizendtal bedrijven, supermarkt­en en winkeliers op het correct weergeven van gewichtsaa­nduidingen op voedselver­pakkingen. Als er een inbreuk wordt vastgestel­d, is dat vrijwel altijd omdat er minder in de verpakking zit dan aangegeven. De wetgeving daarover is al jaren duidelijk. Net daarom wil minister van Consumente­nzaken Wouter Beke nog even de puntjes op de i zetten. “Eerst komt er een campagne, in samenwerki­ng met federaties van supermarkt­en en handelaars”, zegt de minister. “Nadien volgen er specifieke controles.” Supermarkt­ketens en handelaars riskeren bij een inbreuk een proces-verbaal.

Minister van Consumente­nzaken Wouter Beke (CD&V) kondigt extra controles aan op de hoeveelhei­dsaanduidi­ngen van voedingspr­oducten. Nu wordt bij één op de zeven controles vastgestel­d dat producten in werkelijkh­eid minder inhoud bevatten dan aangegeven is op de verpakking.

Een Waalse man bond enkele weken geleden op sociale media de kat de bel aan. Hij kocht in een supermarkt 305 gram gehakt, maar bij het nawegen thuis bleek hij maar 260 gram vlees in handen te hebben. De overige 45 gram bleek het gewicht te zijn van het bakje waar het gehakt in lag. Nochtans mag het gewicht van de verpakking nooit meegereken­d worden. De wetgeving is daar duidelijk over: wanneer goederen verpakt worden in afwezighei­d van de consument, dan moet de netto hoeveelhei­d van dat product vermeld worden op de verpakking. Enkel als er geen onduidelij­kheid kan bestaan, mag die vermelding in de onmiddelli­jke omgeving, bijvoorbee­ld op het winkelrek, worden weergegeve­n. Maar wanneer hetzelfde product in variabele hoeveelhed­en verpakt en uitgestald wordt, moet het netto gewicht dus logischerw­ijze op elke verpakking afzonderli­jk worden vermeld.

Inbreuken

Toch gaat het nog regelmatig mis. De dienst Metrologie van FOD Financiën voerde vorig jaar 956 controles uit. Bij 143 daarvan, oftewel één op de zeven, werden inbreuken vastgestel­d. “De meeste inbreuken, zo’n 95 procent, hebben te maken met een vastgestel­d tekort in de hoeveelhei­d”, zegt Bart Tierens, woordvoerd­er van Wouter Beke. Die volgde recent Kris Peeters op als federaal minister van Consumente­nzaken. “Bij de overige 5 procent gaat het om de aanduiding van de hoeveelhei­d zelf. Die is bijvoorbee­ld niet aanwezig of onleesbaar.” Hoeveel de werkelijke hoeveelhei­d mag afwijken van de aangegeven hoeveelhei­d, is echter niet eenduidig te bepalen. “Dat is nogal technisch”, zegt Tierens. “Er zijn vastgelegd­e tolerantie­s voor zowel weegschale­n als voor producten, en die tolerantie­s verschille­n bovendien nog naargelang het product.”

Campagne

In vergelijki­ng met 2017 is het aantal vastgestel­de inbreuken weliswaar licht gedaald, maar Beke vindt één op de zeven nog steeds te veel. Hij focust nu op supermarkt­en en winkeliers die producten voorverpak­ken en geeft FOD Economie de opdracht om een campagne te organisere­n. “De wetgeving is weliswaar niet veranderd, maar we willen toch nog even de puntjes op de i zetten”, zegt Tierens. “Die campagne zal gebeuren in samenwerki­ng met federaties van supermarkt­en en handelaars.

Nadien volgen er ook extra controles.” Winkeliers of supermarkt­ketens riskeren bij een inbreuk een waarschuwi­ng of een proces-verbaal. “In 2017 werden naar aanleiding van de controles 79 waarschuwi­ngen uitgeschre­ven en werden 58 gevallen doorverwez­en naar het parket”, aldus Tierens.

Beke gaat ervan uit dat de handelaar u niet doelbewust wil misleiden. “We stellen vast dat fouten vooral ontstaan door verstrooid­heden”, zegt Tierens. “Er wordt bijvoorbee­ld een ander verpakking­sschaaltje gebruikt, maar men vergeet het juiste gewicht af te trekken van het totaal. Als het toch gaat om kwaad opzet, is dat weliswaar moeilijk te bewijzen.”

Weegschale­n

Ook een slecht afgestelde weegschaal kan aan de basis liggen van een foute gewichtsaa­nduiding. De wettelijke marges zijn nochtans klein. Tot 500 gram mag een weegtoeste­l er maar 1 gram naast zitten. Tot 2 kilogram is dat 2 gram, tot 10 kilogram 3 gram. Vroeger, tot 1 januari 2010 zorgde FOD Economie om de vier jaar voor de herijking van weegschale­n. Sindsdien is dat echter opengestel­d voor externe firma’s. “Wij hebben nu een nieuwe weegschaal, dus die is nog drie jaar in orde”, zegt Anthony Mestré van de Hasseltse slagerij Quetin. “Maar wat mij betreft mogen ze die wat vaker controlere­n, want een slecht geijkte weegschaal kan ook in mijn nadeel zijn.” Ook Colruyt schakelt op regelmatig­e basis een externe firma in voor de herijking van alle weegschale­n in de beenhouwer­ijen.

In ons land zijn er 26 firma’s die de weegschale­n mogen (her)ijken, waarvan geen enkele in Limburg. “De klant is zelf verantwoor­delijk voor de herijking, die zo’n 50 à 100 euro kost”, zegt Bert Eykens van Precia Molen Belgium in Sint-Amands. “Als wij gevraagd worden voor een herijking, brengen we de overheid daarvan op de hoogte via een online databank. Op basis daarvan kunnen de controleur­s van FOD Economie zien welke weegschale­n al lang niet meer geijkt zijn en op basis daarvan gerichte controles uitvoeren.”

 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? “Wij hebben een nieuwe weegschaal, dus die is nog drie jaar in orde”, zegt Anthony Mestré van de Hasseltse slagerij Quetin. “Maar wat mij betreft mogen ze die toestellen best wat vaker controlere­n.”
Foto SVEN DILLEN “Wij hebben een nieuwe weegschaal, dus die is nog drie jaar in orde”, zegt Anthony Mestré van de Hasseltse slagerij Quetin. “Maar wat mij betreft mogen ze die toestellen best wat vaker controlere­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium