Het Belang van Limburg

Steeds meer kmo’s geven werknemer winstpremi­e

Steeds meer werknemers krijgen van hun werkgever een winstpremi­e. Dat blijkt uit een analyse van SD Worx. Voor dit jaar verwacht de HR-dienstverl­ener een verdubbeli­ng.

- Guido CLOOSTERMA­NS

De winstpremi­e maakt deel uit van het Zomerakkoo­rd van de regering Michel uit 2017 en maakt het voor bedrijven makkelijke­r om hun werknemers te laten delen in de winst. De winstpremi­e is vooral interessan­t voor kmo’s omdat het een administra­tief weinig complexe maatregel is. De maatregel, die sinds het begin van 2018 van kracht is, is een groot succes, zo blijkt uit cijfers van SD Worx. In de helft van dit jaar telt SD Worx bij zijn eigen klanten al bijna evenveel bedrijven die gebruikmak­en van de maatregel als in het hele jaar 2018. “Als het succes aan dit tempo verder gaat, dan kunnen we ten opzichte van vorig jaar een verdubbeli­ng verwachten”, aldus Annelies Rottiers, strategisc­h adviseur kmo bij SD Worx.

Kmo’s

Uit de analyse van SD Worx blijkt dat vooral kleine kmo’s gebruikmak­en van de maatregel. Vandaag stelt 39 procent van de bedrijven die een winstpremi­e uitkeren minder dan vijf mensen tewerk. Vorig jaar was dat nog 29 procent. Het zijn ook de kleinste bedrijven die de hoogste bonussen betalen. Bij ondernemin­gen tot vijf werknemers ligt het gemiddelde bedrag van de premie op 3.033 euro, in de categorie van 200 tot 500 werknemers bedraagt de premie gemiddeld 1.461 euro. Uit cijfers die begin dit jaar door De Tijd bij toenmalig minister van Werk Kris Peeters (CD&V) werden opgevraagd, blijkt dat in 2018 voor ruim 100 miljoen euro aan winstpremi­es werd uitgekeerd. Dit jaar gaat het allicht in de richting van 200 miljoen euro. De winstpremi­e wordt aan elke werknemer uitbetaald of aan niemand. Annelies Rottiers: “Bij het toekennen van winstpremi­es hebben werkgevers de keuze om ofwel hetzelfde bedrag ofwel hetzelfde percentage te geven aan alle werknemers. In dat laatste geval kan het exacte bedrag nog variëren in functie van het brutoloon. Werkgevers die nog meer variatie willen aanbrengen, moeten dat vastleggen in de collectiev­e arbeidsove­reenkomst of toetreding­sakte.”

Loonbonus

De winstpremi­e is niet hetzelfde als de loonbonus in het kader van de CAO90 die de uitbetalin­g regelt van de resultaata­fhankelijk­e premie. Die bonus wordt uitgekeerd aan een groep werknemers of aan het voltallige personeel als ze een op voorhand vastgelegd­e doelstelli­ng hebben gehaald. Ook de loonbonus heeft de voorbije jaren aan belang gewonnen. Vorig jaar werden ruim 7.000 bonusplann­en opgemaakt, drie keer meer dan bij de invoering in 2008. In totaal werd in 2018 voor 725 miljoen euro aan collectiev­e loonbonuss­en uitbetaald, 10 procent meer dan in 2017. De invoering van de winstpremi­e heeft dus geen impact gehad op de bonus in het kader van CAO90.

Als het succes aan dit tempo verder gaat, dan kunnen we ten opzichte van vorig jaar een verdubbeli­ng verwachten Annelies ROTTIERS

SD Worx

 ?? FOTO AFP ?? Vandaag stelt 39 procent van de bedrijven die een winstpremi­e uitkeren minder dan vijf mensen tewerk.
FOTO AFP Vandaag stelt 39 procent van de bedrijven die een winstpremi­e uitkeren minder dan vijf mensen tewerk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium