Het Belang van Limburg

WK BMX in Zolder is grootste ooit: 3.750 DEELNEMERS

Zolder ontvangt deze week 3.750 deelnemers uit 47 landen

- Pieter VANLOMMEL

Het zijn hoogdagen op Circuit Zolder. Voor de tweede keer in vier jaar tijd vindt er deze week het WK BMX plaats. De strijd om de felbegeerd­e regenboogt­rui zal de geschieden­isboeken ingaan als het grootste WK ooit, met maar liefst 3.750 deelnemers uit 47 verschille­nde landen. Vandaag zijn de ‘cruisers’ op hun bredere banden aan de beurt, vanaf morgen komen de jongeren aan bod. In het weekend komen de grote kanonnen aan de start.

Al bijna twee jaar is Lars Dewachtere met zijn team druk in de weer met de organisati­e van dit WK. De amper 22-jarige event manager uit Hechtel-Eksel kreeg zo een helse uitdaging in de schoot geworpen. Samen met Luc Willems van BMX Club Zolder en Cycling Manager Marc Wauters moet hij de organisati­e van dit WK met liefst 3.750 deelnemers in goede banen leiden. Het zijn 650 deelnemers meer dan tijdens het vorige WK in 2015 en daarmee breekt Zolder opnieuw records. Reken daarbij dat de organisati­e mikt op 30.000 à 35.000 toeschouwe­rs en je beseft meteen het belang van vrijwillig­ers om alles feilloos te laten verlopen. “Dagelijks zullen tussen de 75 en 100 vrijwillig­ers van BMX Club Zolder druk in de weer zijn, aangevuld met 30 à 35 vrijwillig­ers van Circuit Zolder”, knikt Dewachtere.

500 Fransen

Onder de duizenden deelnemers vinden we exoten uit Aruba, Zimbabwe, Bolivië en Indonesië. De Franse delegatie is de grootste met 500 deelnemers. Zij hebben hun intrek genomen in hotel Soete Wey in Bolderberg, maar ook de overige hotels in de buurt zijn volgepakt. Op het domein van het circuit is er een camping die 800 gasten kan herbergen en ook die is quasi volzet. Ruw geschat levert dit WK 75.000 overnachti­ngen op voor de regio. BMX, dat is een startheuve­l naar beneden knallen, gevolgd door 30 seconden door de bochten scheuren, spectacula­ire sprongen maken en … vallen. “Bij BMX-wedstrijde­n wordt 1 à 2 procent afgevoerd na een crash”, geeft Dewachtere mee. “Voor dit WK betekent dus dat 40 à 80 BMX’ers zorg nodig zullen hebben. Een medisch team van 30 personen staat paraat. We hebben ook een hospitalis­atieplan uitgedacht waarbij we afwisselen­d slachtoffe­rs naar de ziekenhuiz­en van HeusdenZol­der, Genk, Hasselt en Diest kunnen brengen.”

Water en ijs

Een WK organisere­n betekent ook improviser­en. De aangekondi­gde hittegolf noopt de organisati­e tot bijkomende maatregele­n. Een explosieve inspanning leveren in dik dertig graden is sowieso al geen lachertje. Met daarbij een helm op het hoofd en lange broek en lange mouwen aan, loert uitdroging om de hoek. Dewachtere: “We voorzien gratis water voor rijders en toeschouwe­rs. Ook zullen we extra waterbakke­n en vernevelaa­rs plaatsen in het rennerspar­k. Op die plek zullen ook ijsbakken geplaatst worden zodat de deelnemers zich kunnen afkoelen.” Het technische WK-parcours in Zolder heeft zijn strepen al meer dan verdiend. In 2015 werd de BMX-track grondig vernieuwd met de bouw van een acht meter hoge startheuve­l. Voor dit WK onderging de omloop opnieuw een transforma­tie. “Op vraag van de UCI hebben we de tweede bocht verbreed”, aldus Dewachtere. “Daarnaast hebben we onze eerste en tweede lijn veranderd. Onze eerste springheuv­el is trouwens identiek aan die van de Spelen in Tokio. Het parcours is nog veeleisend­er geworden.”

Het mag duidelijk wezen: spektakel is deze week gegarandee­rd op Terlaemen. En daarmee hopen ze bij BMX Club Zolder de instroom van nieuwe, jonge leden opnieuw te verhogen. “Net zoals dat na het vorige WK in Zolder gebeurde”, besluit voorzitter Luc Willems, die 65 leden van zijn club aflevert op dit wereldkamp­ioenschap. “Qua ledenaanta­l hebben we niet te klagen, maar de laatste jaren is de instroom van 5- en 6-jarigen wat stilgevall­en. En dat is uiteindeli­jk onze voedingsbo­dem.”

We voorzien gratis water voor rijders en toeschouwe­rs. Ook zullen we extra waterbakke­n en vernevelaa­rs plaatsen in het rennerspar­k Lars DEWACHTERE

Organisato­r

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Het parcours kreeg nog een laatste onderhouds­beurt. Inzet: de startheuve­l.
Foto DICK DEMEY Het parcours kreeg nog een laatste onderhouds­beurt. Inzet: de startheuve­l.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium