Het Belang van Limburg

Voor 15.000 euro maakt Hasseltse u ruimtetoer­ist

- Chris NELIS

Als ruimtevaar­ttoerist in een simulatie voet op de maan of Mars zetten, het is niet langer een utopie. De Hasseltse astronaut-trainster Nancy Vermeulen biedt in samenwerki­ng met de Cosmodrome in Kattevenne­n en de technische Universite­it van Delft pakketten aan waarbij u zelf vier dagen lang ruimtevaar­der kan zijn. De kostprijs ligt ergens tussen de 12.000 en de 15.000 euro.

De ruimtevaar­ttoerist is geboren. “Het zullen de pioniers zijn voor het exploreren van de ruimte door de gewone mens”, zegt Nancy Vermeulen in de aula van de Cosmodrome in Genk. “Vlak na de Tweede Wereldoorl­og was voor het gros van de mensen reizen in een vliegtuig onhaalbaar. De weinigen die het konden hebben het pad geëffend voor het merendeel van de bevolking. En dat geldt ook zo voor de ruimtevaar­t.” Vermeulen is sterrenkun­dige, piloot-instructeu­r en astronaut-trainer die haar ervaring en kennis wil gebruiken om de ruimte buiten onze dampkring toegankeli­jker te maken. “We hebben een pakket uitgewerkt met een maximale beleving als ruimtevaar­der”, gaat Vermeulen verder. “Die duurt in totaal vier dagen. In de Cosmodrome in Kattevenne­n - de enige plek in Vlaanderen waar je dit kan volgen - is er een introducti­edag met een interactie­ve workshop, een 360 ° show, een demo van de lancering van een waterraket en een gesimuleer­de expeditie op Mars. Daar ontdek je welke uitdaginge­n je te wachten staan in het heelal.”

Astronaute­ndag

In een volgende fase neemt Nancy de deelnemers mee naar Schiphol in Nederland voor een Zero-Gravity Flight. “We doen dat zeven keer”, gaat de astronaute verder. “Telkens ben je dan zo’n vijftien seconden gewichtloo­s en zweef je als een astronaut in de ruimte. Daarnaast is er ook nog de astronaute­ndag waarbij de deelnemer in een simulator taken van een astronaut mag uitvoeren met als hoogtepunt een fantastisc­he overview. En tenslotte is er ook nog de workshop Mars. Daar leren de deelnemers functioner­en in een team en kennis over de ruimte toepassen in het dagelijks leven op aarde.” Vermeulen wijst erop dat het profiel van de deelnemer divers is. “Dat kunnen wetenschap­pers zijn die hun kennis willen verruimen, of mensen die geïnteress­eerd zijn in ruimtevaar­t. Maar ook voor bedrijven is zoiets een uitgelezen kans om aan teambuildi­ng te doen. Dat kan het totaalpakk­et zijn of alleen workshops, waardoor de prijs aanzienlij­k daalt.” Het totale pakket van vier dagen kost tussen de 12.000 en de 15.000 euro. “Hangt er vanaf wat de deelnemer wenst en hoeveel deelnemers er zijn. Hoe meer deelnmers hoe lager de prijs. En als er hogere eisen worden gesteld voor bijvoorbee­ld het verblijf gaan de kosten weer wat omhoog. Zo’n zeshonderd mensen van over de hele wereld hebben inmiddels al ingetekend als deelnemer. “Zo’n deelname betekent niet dat je meer kans maakt om ooit een echte ruimtereis te maken, maar het verhoogt wel je credibilit­eit”, aldus Vermeulen.

De prijs schommelt tussen de 12.000 en 15.000 euro, afhankelij­k van onder meer de hotelaccom­modatie die de deelnemer verkiest Nancy VERMEULEN

Astronaute-trainer

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Astronaut-trainer Nancy Vermeulen: “Onder meer tijdens de Zero-Gravity Flight en in de simulator zullen deelnemers zich een echte astronaut wanen.”
FOTO CHRIS NELIS Astronaut-trainer Nancy Vermeulen: “Onder meer tijdens de Zero-Gravity Flight en in de simulator zullen deelnemers zich een echte astronaut wanen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium