Het Belang van Limburg

Rioolwater moet soelaas brengen voor droge akkers

GENK/HOUTHALEN-HELCHTEREN/BREE - Vanaf deze week kunnen openbare besturen en landbouwer­s water ophalen bij de Rioolwater­zuiverings­installati­es van Aquafin om hun tekort aan sproeiwate­r op te vangen.

- Mark VAN LUYK

Sinds 19 juli is het in Limburg, op een paar uitzonderi­ngen na, verboden om water op te pompen uit alle onbevaarba­re waterlopen vanwege de aanhoudend­e droogte. Landbouwer­s en overheden kunnen nog wel water gebruiken uit de bevaarbare waterlopen als ze daarvoor een vergunning op zak hebben. Het aantal locaties met absoluut lage of zeer lage grondwater­standen is opnieuw toegenomen. De toestand is vergelijkb­aar met begin juli 2018. In Limburg kan er voorlopig nog maar op drie plaatsen water opgehaald worden bij de installati­es van Aquafin. In Genk, Houthalen-Helchteren en Bree. “En dat is natuurlijk niet ideaal”, zegt Vanessa Saenen van de Boerenbond. “Twee van de drie installati­es liggen in verstedeli­jkte gebieden en niet in landbouwge­bieden. Het is goed dat er nu een gedeelteli­jke oplossing is voor het droogtepro­bleem dat nu al twee zomers speelt, maar water op wielen vervoeren is een kostelijke zaak.” Aquafin is zich bewust van dat probleem en probeert meer installati­es klaar te krijgen. “Er gaat zeer binnenkort een aannemer aan de slag om ook de Waterzuive­ringsinsta­llatie van Sint-Truiden klaar te krijgen voor watercapta­tie want daar is de nood het hoogst. Die zal zeer binnenkort klaar zijn”, zegt Anja De Wit van Aquafin. Later komen ook nog installati­es aan de beurt in Lommel, Tongeren en Lanaken.

Rauw

Landbouwer­s en besturen die gezuiverd rioolwater willen gebruiken, kunnen een aanvraag doen via de website en betalen 160 euro per maand. Ze moeten daarvoor een contract afsluiten met Aquafin. Het gebruik van afvalwater is wel aan regels gebonden die zijn opgesteld door afvalstoff­enmaatscha­ppij Ovam. “De voornaamst­e is dat landbouwer­s dit water niet mogen gebruiken op gewassen die ook rauw geconsumee­rd worden vanwege mogelijke bacteriële problemen. Wat wel kan is de grond bevloeien zonder rechtstree­ks contact met die gewassen. Voor groenten die gekookt worden is er geen enkel probleem.” Ondanks de toenemende droogte en aangekondi­gde hittegolf heeft Aquafin nog geen contractaa­nvragen binnen van Limburgse besturen en landbouwer­s. “We krijgen wel veel informatie­aanvragen”, zegt Anja De Wit, “maar in Limburg zijn nog geen contracten afgesloten.” Volgens de Boerenbond is het mogelijk dat de meeste landbouwer­s nog teren op hun waterreser­ves. “Er zijn ook heel wat boeren die een bufferbekk­en hebben aangelegd. Als de droogte blijft aanhouden, zullen ze zeker een beroep kunnen doen op het gezuiverd rioolwater, maar een wondermidd­el is het ook niet. Er zal een meersporen­beleid nodig zijn want dat we de komende jaren nog lange droogteper­iodes moeten verwachten, is zo goed als zeker.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium