Het Belang van Limburg

Aanstellin­g Europees commissari­s wellicht nog voor huidige regering

BRUSSEL - Europees Parlements­lid Geert Bourgeois (N-VA) dringt erop aan om al tegen eind deze maand een Europees Commissari­s aan te duiden. Ook Kris Peeters (CD&V) wil dat er snel gewerkt wordt, net als Karel De Gucht (Open Vld). Vraag is: wie beslist?

- Liliana CASAGRANDE­w

Meer dan de helft van de Europese lidstaten heeft al aangeduid wie er voor hun land commissari­s wordt. Ex-commissari­s Karel De Gucht (Open Vld) gaf zaterdag al op Radio 1 aan dat we niet mogen treuzelen, want dan zijn de mooie bevoegdhed­en al verdeeld.“We mogen inderdaad geen tijd verliezen”, vindt ook Europees Parlements­lid Kris Peeters. “Want dan blijven er alleen nog restjes.” Vorige keer is de officiële vraag van commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker om iemand aan te stellen al begin juli aangekomen bij toenmalig premier Di Rupo. Verwacht wordt dat eenzelfde brief nu ook al bij de regering ligt. De onderhande­lingen kunnen dus starten.

Lopende zaken

Commissari­s Marianne Thyssen (CD&V) is vorige keer ook wel pas begin september aangesteld, maar toen had Juncker die bevoegdhed­en (werkgelege­nheid, sociale zaken, arbeidsmob­iliteit) voor haar gereservee­rd, valt te horen. Ze hadden al eerder over die dossiers samengewer­kt. Di Rupo heeft toen de onderhande­laars van de nieuwe regering een commissari­s laten kiezen. Maar toen wisten we tenminste welke partijen aan het onderhande­len waren over een nieuwe regering. Deze keer weten we zelfs niet wie er aan tafel zal zitten. Maar er is nog een ander probleem: de huidige minderheid­sregering in lopende zaken kan in principe niemand benoemen. Tenzij er wat creatieve ingrepen gebeuren. De hoogdringe­ndheid inroepen is een mogelijke piste. In elk geval moet er een draagvlak gezocht worden met partijen die niet in de regering zitten, daarom dat die gesprekken best zo snel mogelijk opstarten.

Partijvoor­zitters

Kersvers Europees Parlements­lid Geert Bourgeois (N-VA) stelt voor om de partijvoor­zitters samen te laten uitzoeken wie ze als kandidaat naar voren schuiven “We willen in elk geval een Vlaming, want we hebben Michel al die voorzitter wordt van de Europese Raad en de Vlamingen vertegenwo­ordigen 60 procent van dit land”, zegt Bourgeois die er ook voor pleit om de federale en Vlaamse verkiezing­en niet meer te laten samenvalle­n met de Europese. “Wij zullen in de maand juli nooit een nieuwe federale regering hebben die een kandidaat kan aanstellen.” Dit zal dus keer op een keer een probleem zijn.

Vlaming of Waal?

Maar dat een Vlaming die job zou krijgen, zullen ze in het zuiden van het land zeker niet zomaar slikken. De nieuwe topjob van premier Michel, voorzitter van de Europese Raad, heeft niets te maken met de aanstellin­g van een commissari­s, zo valt te horen. Bovendien vinden ze het in Wallonië uiteraard logisch dat na twee Vlaamse commissari­ssen (De Gucht, Thyssen) die job naar een Franstalig­e gaat. Andere redenering is dat als de premier van de volgende regering een Vlaming is, de commissari­s Franstalig moet zijn. Of andersom. Die regel is vorige keer gevolgd, waardoor CD&V geen premier mocht leveren. Maar het premiersch­ap is nog verre toekomst. Een commissari­s moet ook iemand zijn met internatio­nale uitstralin­g, valt te horen in Europese kringen. Als je een zwaargewic­ht stuurt, maak je ook kans op betere bevoegdhed­en. Die kandidaat moet ook de kans krijgen om zich in te werken, want die wordt beoordeeld door een parlementa­ire commissie bevoegd voor het werkgebied van de commissari­s. Die hoorzittin­gen zijn al gepland voor september en oktober.

Kanshebber­s

Vraag is wie er kans maakt op die Europese topjob? Didier Reynders (MR) heeft alvast het juiste profiel. Geert Bourgeois komt uit de grootste partij, maar hij ontkent dat hij kandidaat is. “Ik ben daar niet mee bezig, als het maar een Vlaming is”, zegt Bourgeois. Kris Peeters (CD&V) wordt ook genoemd, maar CD&V heeft vorige keer al een commissari­s geleverd. Ander punt is dat commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen evenveel vrouwen als mannen wil. Maar de vraag is of ze dit hard kan maken. Van de 15 kandidaten die nu zijn aangesteld, zijn er nog maar 5 vrouwen. In België circuleren voorlopig vooral namen van mannen.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Meer dan de helft van de Europese lidstaten heeft al aangeduid wie er voor hun land commissari­s wordt. België heeft nog geen kandidaat voorgedrag­en.
FOTO EPA-EFE Meer dan de helft van de Europese lidstaten heeft al aangeduid wie er voor hun land commissari­s wordt. België heeft nog geen kandidaat voorgedrag­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium