Het Belang van Limburg

Vermiste Franse duikboot na halve eeuw gevonden op 2,37 km diepte

- Roel DAMIAANS

TOULON - Frans defensiemi­nister Florence Parly maakte gisteren bekend dat de vermiste onderzeeër Minerve na meer dan een halve eeuw is teruggevon­den. En daarmee ook het zeemansgra­f voor de 52 personen aan boord. De getroffen families reageren emotioneel, maar ook opgelucht.

Het wrak bevond zich op een diepte van 2.370 meter, op 45 kilometer ten zuidwesten van Toulon. Het werd gevonden door een Amerikaans­e vaartuig dat speciaal uitgerust is voor onderwater­onderzoek. Via drones kon de rustplaats van de onderzeeër uiteindeli­jk bepaald worden. “Dit is een succes, een opluchting én een technische prestatie. Mijn gedachten zijn bij de families die zolang op dit moment hebben moeten wachten”, aldus minister Parly.

Vandaag is de onzekerhei­d weg en kan ik na 51 jaar aan mijn kinderen eindelijk vertellen waar hun vader is

Thérèse SCHEIRMANN, weduwe van Jules DESCAMPS

Hoge golven

De verdwijnin­g van de 58 meter lange en 800 ton zware dieselonde­rzeeër Minerve van de Daphné-klasse is altijd gehuld geweest in de nevel van mysterie. In de vroege ochtend van 27 januari 1968 gleed de gitzwarte onderzeeër de havenplaat­s van Vignettes uit. Het was nog donker na een nacht zonder maanlicht. Samen met het verkenning­svliegtuig Breguet Atlantic zou de onderzeeër die dag nog enkele militaire oefeningen uitvoeren, maar een strakke mistralwin­d sloeg de golven op de Middelland­se Zee zes meter hoog op. De duikboot bevond zich op dat moment op periscoopd­iepte, vlak onder het wateropper­vlak. Boordcomma­ndant André Flauve liet om 7u55 een bericht zenden naar de Breguet Atlantic omdat hij het onweer te gevaarlijk vond. In onderling overleg werden de oefeningen afgeblazen. Het was meteen ook het laatste radioconta­ct met Minerve.

Implosie

Een grootschal­ige zoekactie met verschille­nde schepen van de Franse marine en andere schepen van bevriende naties leverde geen resultaat op. Naar alle waarschijn­lijkheid is de duikboot geïmplodee­rd en gezonken. De kust voor Toulon heeft geen goede reputatie, de Franse marine verloor er al drie onderzeeër­s. Over de precieze omstandigh­eden is er weinig duidelijkh­eid omdat de vermissing­en als militaire geheimen werd geclassifi­ceerd

Vandaag is de verloren Minerve terecht. “De missie is geslaagd. Het is een vreselijke emotie, maar ook een opluchting”, zegt Hervé Fauve, de zoon van de bevelhebbe­r van het schip. “Jarenlang hebben mensen mij gesteund. Gewoon omdat ze me niet wilden laten vallen, maar eigenlijk geloofden ze er al langer niet meer in dat de Minerve gevonden zou worden.”

Sirenes

Thérèse Scheirmann, echtgenote van Jules Descamps, mecanicien aan boord, herinnert zich de dramatisch­e dag nog als gisteren. “Het was twaalf uur ’s middags, ik verheugde me op de terugkeer van mijn man naar Toulon, ik bereidde de maaltijd voor om zijn 29ste verjaardag te vieren tot ik buiten de sirenes hoorde. Toen een jonge matroos aanbelde, wist ik het meteen.”

De vrouw bleef als weduwe achter met twee kinderen van 3 en 5 jaar. Jarenlang zocht ze troost in het Parc de Tour Royale in Toulon, aan het herdenking­smonument voor de 52 opvarenden van de onderzeeër. “Vandaag is de onzekerhei­d weg en kan ik na 51 jaar aan mijn kinderen eindelijk vertellen waar hun vader is.”

 ?? FOTO AFP ?? Naar alle waarschijn­lijkheid is de duikboot geïmplodee­rd en gezonken.
FOTO AFP Naar alle waarschijn­lijkheid is de duikboot geïmplodee­rd en gezonken.
 ?? FOTO AFP ?? Een van de laatste beelden van de onderzeeër Minerve in de haven van Marseille.
FOTO AFP Een van de laatste beelden van de onderzeeër Minerve in de haven van Marseille.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium