Het Belang van Limburg

Brits kabinet loopt leeg als Johnson premier wordt

- Marc VAN DE WEYER

LONDEN - Vandaag wordt bekend wie de 160.000 leden van de Conservati­eve partij verkozen hebben als partijleid­er en daarmee ook de nieuwe premier. Iedereen gaat ervan uit dat het Boris Johnson wordt. Als dat zo is, volgt een uittocht uit de regering. Gisteren kondigde een minister aan dat hij “bij voorbaat” ontslag neemt.

Tot gisteren konden de leden van de Conservati­eve partij hun stem uitbrengen in de leiderscha­psverkiezi­ng die volgde op het ontslag van Theresa May. Het zou een totale verrassing zijn mocht vandaag niet Boris Johnson maar zijn uitdager Jeremy Hunt als winnaar bekendgema­akt worden. Iedereen gaat ervan uit dat Alexander Boris de Pfeffel Johnson morgen op audiëntie gaat bij de Queen, die hem zal vragen een regering te vormen. Vervolgens kan BoJo intrekken in Downing Street 10 met een nieuwe vriendin (als eerste ongetrouwd koppel) en nieuwe meubelen (zijn ex houdt de inboedel van hun huis in de Londense wijk Islington).

Maanlandin­g

In zijn wekelijkse column in de Telegraph - een schnabbel à rato van 250.000 pond per jaar, een ‘kleine bijverdien­ste’, aldus de journalist­politicus - riep Johnson gisteren op tot een can-do-stemming in de natie, nu de Brexit op Halloween (1 november) er zeker komt. Die Brexit dreigt er steeds waarschijn­lijker een zonder een akkoord met de Europese Unie te worden. Zo’n no-deal-Brexit hoeft helemaal geen probleem te zijn, luidt de opgewekte boodschap van Boris. Als de mensheid een halve eeuw geleden de technologi­e kon ontwikkele­n om een man op de maan te zetten, moeten we nu toch in staat zijn om een harde grens met Ierland te voorkomen. Wat die technische oplossinge­n moeten zijn, zegt de man die morgen wellicht premier is, er niet bij. Het vooruitzic­ht van Boris’ ‘optimistis­che’ premiersch­ap dreef gisteren staatssecr­etaris van Buitenland­se Zaken Sir Alan Duncan alvast tot ontslag. Duncans stap is “anticipere­nd”, schrijft hij in zijn ontslagbri­ef aan Theresa May. Vrij vertaald: hij houdt de eer aan zichzelf. In het nieuwe kabinet van Prime Minister Johnson zou hij nooit teruggekee­rd zijn - zeker niet nadat hij Johnson ervan beschuldig­de de Britse ambassadeu­r in Washington Kim Darroch niet verdedigd te hebben tegen de aanvallen van president Trump (oftewel “voor de bus gegooid te hebben”). Dit weekend kondigden de ministers van Financiën en Justitie, Philip Hammond en David Gauke, al aan dat ze uit de regering stappen als Johnson premier wordt. Nog meer bewindslui die tegen de Brexit zonder deal gekant zijn willen niet onder Johnson dienen.

Brexiteers

Die heeft overigens heel andere plannen met zijn eerste kabinet. Dat wil hij volgens Britse media volstoppen met Brexiteers van de zeer harde lijn. Op de belangrijk­ste posten zouden Jacob ReesMogg en David Davis komen - de laatste is de Brexit-minister die, zo bleek recent, in Brussel vanwege zijn totale gebrek aan dossierken­nis en voorbereid­ing vergeleken werd met korporaal Jones uit de serie Dad’s Army.

Of het eerste kabinet Johnson een lang leven gegund wordt, is overigens onzeker. Zes Conservati­eve parlements­leden zouden bij zijn aantreden willen overstappe­n naar de Liberaal-Democraten. De regering van premier May was al een minderheid­skabinet dat alleen door gedoogsteu­n van de NoordIerse Unionisten het hoofd boven water kon houden. Met verdere leegloop (en bovendien een tussentijd­se verkiezing waardoor nog een zetel verloren dreigt te gaan), zal dat laatste nog een hele kunst worden voor de nieuwe bewoner van Downing Street 10.

 ?? FOTO REUTERS ?? Het zou een totale verrassing zijn mocht vandaag niet Boris Johnson maar zijn uitdager Jeremy Hunt als winnaar bekendgema­akt worden.
FOTO REUTERS Het zou een totale verrassing zijn mocht vandaag niet Boris Johnson maar zijn uitdager Jeremy Hunt als winnaar bekendgema­akt worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium