Het Belang van Limburg

Gemaskerde knokploeg slaat betogers in elkaar in Hongkong

HONGKONG - De situatie in Hongkong lijkt van kwaad naar erger te gaan. Afgelopen weekend kwamen opnieuw honderddui­zenden mensen op straat om meer democratie te eisen, maar zondagavon­d bereikte dat protest een dieptepunt.

-

Op videobeeld­en is te zien hoe tientallen mannen, het merendeel met maskers op, een metrostati­on bestormen en reizigers achternazi­tten met metalen staven in Yuen Long, een district in de New Territorie­s van Hongkong. Bij de belaagden waren veel betogers die terugkeerd­en van een grote manifestat­ie tegen de overheid, maar volgens getuigen deelden ook een zwangere vrouw en een vrouw met een kind op de arm in de klappen. Zeker 45 mensen raakten gewond. De beelden doken op na een antiregeri­ngsmars met honderddui­zenden deelnemers. De betoging was geëindigd in chaos toen agenten in de clinch gingen met vluchtende betogers en de oproerpoli­tie de deelnemers uiteenjoeg met traangas en rubberkoge­ls.

Criminele organisati­e

De politie kwam pas een uur na de feiten ter plaatse. “In weinig steden zijn er zoveel agenten per inwoner. Maar waar waren ze?” vragen politici zich af op sociale media. Er wordt gespeculee­rd dat de daders deel uitmaken van een criminele organisati­e die vergeleken wordt met de westerse maffia en al eerder door de overheid ingezet werd als knokploeg. Mogelijk komen ze uit het zuiden van China, waar lokale autoriteit­en erom bekendstaa­n mannen in te huren om bewoners en activisten te intimidere­n. In een video op de sociale media is te zien hoe Junius Ho, een politicus die nauwe banden heeft met Peking, de handen schudt van mannen gekleed in het wit en zijn duim naar hen opsteekt. Na de beschuldig­ing dat hij de mannen had ingehuurd om achter de betogers aan te gaan, ontkende Ho op een persconfer­entie elke betrokkenh­eid bij de aanval.

 ?? FOTO REUTERS ?? Activisten twijfelen er niet aan: de witte bendes zijn ingehuurde knokploege­n uit het zuiden van China.
FOTO REUTERS Activisten twijfelen er niet aan: de witte bendes zijn ingehuurde knokploege­n uit het zuiden van China.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium