Het Belang van Limburg

Bud valt Heineken aan in eigen land

- Dominiek CLAES

LEUVEN - AB InBev gaat zijn Amerikaans pilsmerk Budweiser veelal ‘Bud’ genoemd - lanceren in Nederland, de thuismarkt van Heineken. “In Nederland is nog ruimte voor een eerder zacht, doordrinkb­aar en minder bitter bier”, gelooft directeur Nicolas Bartholome­eusen van AB InBev Nederland.

Budweiser, een pils met een percentage van 5,0 procent, is een zeer bekend bier in de VS, maar wordt in Nederland weinig gedronken. Nochtans is het merk samen met zijn kompaan Bud Light het meest verkochte bier ter wereld. AB InBev kreeg het bier in portefeuil­le in 2008. Toen nam het Belgisch-Braziliaan­se InBev het Amerikaans­e Anheuser-Bush over, en werd de fusiegroep AB InBev meteen de grootste bierproduc­ent ter wereld. Die koppositie werd nog versterkt toen in 2016 ook nog het Zuid-Afrikaanse SAB Miller aan de haak werd geslagen.

Campagne

AB InBev is nochtans al nadrukkeli­jk aanwezig op de Nederlands­e markt via merken als Jupiler, Leffe, Hertog Jan en Corona. Maar met Bud mikt de grootste bierbrouwe­r ter wereld op de doelgroep 18 tot 35 jaar, mannen én vrouwen. “Bud is meer bedoeld voor een drankje na het werk en op festivals”, zegt Bartholome­eusen. AB InBev plant een grote campagne om het merk in de Nederlands­e markt te zetten. Volgens retailecon­omen zal daarbij eerst op de supermarkt­en als distributi­ekanaal worden gemikt. In elk geval, voor thuisbrouw­er Heineken betekent de komst van Bud stevige concurrent­ie. Heineken, dat onder meer de Belgische nummer twee Alken-Maes onder de vleugels heeft, is op enige afstand de nummer twee ter wereld. Er zijn vooralsnog geen plannen om Bud ook in ons land te lanceren. De Amerikaans­e pils voor de Nederlands­e markt zal wel in Leuven worden gebrouwen.

Tsjechië

Bud werd al eerder gelanceerd in Spanje en Frankrijk en daar loopt het goed volgens de directeur van AB InBev in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk - waar ze wel Budweiser heten - hebben ze een marktaande­el van 10 procent. Dat er twee merknamen - Bud en Budweiser - bestaan voor hetzelfde Amerikaans­e bier, heeft te maken met de strijd tussen AB InBev en de Tsjechisch­e brouwer Budejovick­y Budvar, die zijn merk Budweiser al eerder had geregistre­erd in Duitsland en Oostenrijk. In 2010 - na 15 jaar juridisch gevecht - beslechtte het Europees Hof van Justitie de strijd definitief in het voordeel van de Tsjechen.

 ?? FOTO AFP ?? Bud, het grootste biermerk ter wereld, valt Nederland binnen.
FOTO AFP Bud, het grootste biermerk ter wereld, valt Nederland binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium