Het Belang van Limburg

Oefenmunit­ie F-16 zet heide in vuur

- Roger DREESEN

Maandag rond 16 uur is op het militaire schietveld - op grondgebie­d Oudsbergen- tijdens schietoefe­ningen een heidebrand ontstaan. Hierbij ging ongeveer 19,5 ha heide in de vlammen op. De schietoefe­ningen werden onmiddelli­jk gestaakt. De brand was omstreeks 18.30 uur onder controle maar de brandweer bleef ter plaatse om opflakkeri­ng te voorkomen.

Op dit moment geldt brandcode geel op en rond het militaire schietveld. “In die omstandigh­eden zijn schietoefe­ningen toegelaten”, zegt commandant van de vliegbasis van Kleine-Brogel Jeroen Poesen. Hij kwam zelf op het terrein om de bluswerken te coördinere­n. Poesen wijst erop dat zijn diensten de omstandigh­eden van de schietoefe­ningen altijd nauw in het oog houden. “We nemen nooit risico ’s, de veiligheid op het schietveld staat altijd voorop, al kan je een brand nooit uitsluiten. Deze brand situeerde zich in de voorziene doelzone waar onze F-16 vliegtuige­n hun oefenmunit­ie afschieten.”

Hitte

Commandant Poesen benadrukt dat deze schietoefe­ningen nodig zijn. “Om onze F-16 piloten te trainen in kader van hun buitenland­se opdrachten. Door deze heidebrand hebben we deze oefeningen onmiddelli­jk opgeschort. Met de aangekondi­gde hitte van de komende dagen zullen we de schietoefe­ningen dan ook niet hernemen. In de getroffen zone stond het heidegras wel groen, maar natuurlijk is er veel meer regen nodig. ” Commandant Poesen liet kijklustig­en en ook mensen van de media die zich in de omgeving van de Forelstraa­t en op het schietveld bevonden, onmiddelli­jk verwijdere­n. “Voor hun eigen veiligheid, om de bluswerken vlot en veilig te laten verlopen. Het militaire schietveld blijft verboden terrein.”

Rookpluim

Burgemeest­er Lode Ceyssens ging ook ter plaatse: “De brand situeerde zich op het oostelijk deel van het schietveld, op het grondgebie­d van Meeuwen. De brandweer van de zone Oost-Limburg zette drie voertuigen en manschappe­n in, de militaire brandweer zette eveneens drie voertuigen en manschappe­n in. Vrij snel kregen ze het vuur op de heide onder controle. Er was geen gevaar, maar er kan wel sprake zijn van geurhinder door de grote rookontwik­keling.” De zwarte rookpluim van de heidebrand was kilometers ver te zien. Agentschap Natuur en Bos bevestigde dat er ongeveer 19,5 ha heide in de vlammen opging. ANB vraagt dat iedereen brandcode geel in acht neemt en dat men extra voorzichti­g is in bos- en heidegebie­d, zeker met de aangekondi­gde hitte.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium