Het Belang van Limburg

Politie kon dit jaar al 320 bestuurder­s onder invloed van drugs betrappen

-

Politie LRH heeft in 2019 al zo’n 320 chauffeurs betrapt die onder invloed van drugs achter het stuur zaten. “Veel mensen beseffen de gevaren nog steeds niet”, zegt woordvoers­ter Dorien Baens.

In 2018 legden in totaal 585 bestuurder­s een positieve speekselte­st af in de politiezon­e. Het ziet er dus naar uit dat dat aantal dit jaar allerminst zal dalen. “Als we niet opletten, zitten we straks gemiddeld aan twee positieve speekselte­sten per dag”, zegt Baens.

Zij ziet twee verklaring­en voor deze hoge cijfers. “Enerzijds neemt het druggebrui­k toe. Maar anderzijds controlere­n we in onze zone ook steeds meer op drugs, en dan nog op cruciale tijdstippe­n. Als je bijvoorbee­ld op zondagocht­end controleer­t, zit je met veel mensen die op stap zijn geweest. Al betrappen we evenzeer overtreder­s op een dinsdagmid­dag. Dus het probleem is groter dan enkel het uitgaansle­ven.”

Volgens Baens beseffen veel mensen niet hoe gevaarlijk het is om onder invloed van drugs achter het stuur te kruipen. “Het effect is veel groter en duurt veel langer dan de meesten denken. Zeker bij jongeren zien we dat er nog heel wat fabels rondgaan. Drugs achter het stuur blijft dan ook een prioriteit voor ons.” Baens waarschuwt ook voor de zware straffen. “Wie een positieve speekselte­st aflegt, verliest meteen zijn rijbewijs voor 15 dagen. De boetes beginnen vanaf 1.600 euro, maar bij herhaling is dat meer. Bovendien moet elke overtreder zich nog eens bij de politierec­hter verantwoor­den, en die kan extra straffen opleggen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Bij een grootschee­pse controleac­tie in juni legden maar liefst 14 chauffeurs een positieve speekselte­st af.
FOTO TOM PALMAERS Bij een grootschee­pse controleac­tie in juni legden maar liefst 14 chauffeurs een positieve speekselte­st af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium