Het Belang van Limburg

Snikhete Tour is slecht nieuws voor Pinot

-

Vandaag 38 graden in Nîmes, woensdag 36 graden in Gap en ook in de Alpen zal het kwik flirten met de dertig graden. De meest spannende Tour in jaren eindigt dus met een heet standje. Eén favoriet ziet het met lede ogen aan. Thibaut Pinot: “La chaleur, je n’aime pas.”

Het was zweten tijdens de persconfer­entie van Thibaut Pinot in een zaaltje van het Grand Hôtel de Nîmes. Ploegleide­r Marc Madiot wist waarom: “Omdat jullie – de pers – zo massaal aanwezig zijn. Merci voor jullie belangstel­ling.”

Buiten was het ook warm, een kleine veertig graden in de vroege namiddag. La canicule is in het land: een periode van droogte en hitte, overdag en ’s nachts. Niet alleen de hoogte in de Alpen zal een rol spelen, de hitte zal ook een bijrol vertolken. Greg Van Avermaet wrijft zich bij zulke weersvoors­pellingen in de handen, Thibaut Pinot veel minder. Zijn broer en tevens personal trainer Julien Pinot vertelde het zondagavon­d al. “Op een hittegolf zitten we niet te wachten.”

Thibaut Pinot presteert inderdaad zelden goed in la chaleur: de twintigste rit in de Giro van 2018, de Pyreneeën in de Tour van 2016, de Pyreneeën in de Tour van 2015. Kreeg hij in het verleden in grote rondes een inzinking, dan was de hitte vaak van de partij. “La chaleur, je n’aime pas”, was evenveel keer zijn excuus.

Niemand houdt ervan

Net nu hij opnieuw de Franse Tourhoop is, steekt de hitte weer op. Thibaut Pinot kreeg gisteren dan ook vragen over de hitte voorgescho­teld. “Dit zijn inderdaad niet de weersomsta­ndigheden waar ik van hou. De regen van zondag was dat wel. Maar het is nu zo en ik moet het er maar bijnemen. Als ik echt in topconditi­e verkeer, kan ik zeer warme omstandigh­eden wel aan. En ik denk dat mijn conditie meer dan goed genoeg is. Ik zal mij proberen wapenen tegen de hitte. Al denk ik dat er weinig renners echt van de warmte houden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Thibaut Pinot presteert zelden goed bij hoge temperatur­en.
FOTO PHOTO NEWS Thibaut Pinot presteert zelden goed bij hoge temperatur­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium