Het Belang van Limburg

Swim-off nekt Fanny Lecluyse

- Marc VERMEIREN/Bram VANDECAPEL­LE

Wat een merkwaardi­ge middag kende Fanny Lecluyse op het WK in het Zuid-Koreaanse Gwangju. Op de 100m schoolslag haalde ze de olympische limiet, aangevuld met twee Belgische records, maar rateerde ze de finale met één honderdste. Lecluyse tikte in de halve finale perfect gelijk met de Italiaanse Arianna Castiglion­i op de achtste plek aan. De daaropvolg­ende swim-off verliep duidelijk in het nadeel van de West-Vlaamse.

Eerste in de ochtendlij­ke reeksen (1:07.27), vervolgens nog eens in de halve finale (1:06.97): tweemaal scherpte Lecluyse haar eigen Belgisch record op die 100m schoolslag aan. “De voorbereid­ing was perfect verlopen, net als de eerste wedstrijd. Ik ben supertevre­den dat al die arbeid zich ook vertaalt in deze resultaten. Eigenlijk duik ik in mijn drie wedstrijde­n telkens onder mijn vroegere Belgische record.” Om de allerlaats­te finaleplaa­ts toe te kennen, moesten Lecluyse en Castiglion­i één tegen één de strijd aangaan in een verder

TENNIS

Mertens in top 20 -

Elise Mertens stijgt één plek op de recente WTA-ranking. Zij springt over de Kroatische Petra Martic naar de twintigste plaats, het is de enige wijziging in de top twintig, die geleid wordt door de Australisc­he Ashleigh Barty.

BASKETBAL

Belgian Cats kennen tegenstand­ers -

De Belgian Cats (FIBA-16) nemen het in de kwalificat­ies voor het EK 2021 in groep G op tegen Oekraïne (FIBA-38), Portugal en Finland. Het EK vindt van 17 tot 27 juni 2021 in Frankrijk en Spanje plaats.

Ook Lions kennen tegenstand­ers -

De Belgion Lions (FIBA-29) ontmoeten in kwalificat­iegroep C voor het EK 2021, dat doorgaat in Duitsland, Georgië, Italië en Tsjechië, Tsjechië (FIBA-24), leeg zwembad. Beiden waren met dezelfde chrono geëindigd in de halve finale. “Dat voelde toch wat raar aan, maar ik moest buigen voor de overmacht van de Italiaanse die boven zichzelf uitsteeg. Zij haalde nog eens 60 honderdste­n van haar besttijd af, een chrono die ik op dit moment nog niet aankan.”

Geen verrassing

Echt onverwacht kwamen deze prestaties niet, oordeelt Lecluyse. “Omdat de voorbereid­ing zo goed was verlopen, hoopte ik stiekem op een Belgisch record en op die olympische limiet. Dertig honderdste­n sneller blijft natuurlijk een forse verbeterin­g. Natuurlijk is het jammer dat ik de finale mis, zeker omdat ik er zo ongelofeli­jk dichtbij was.” Donderdag volgt haar favoriete nummer, de 200m schoolslag. “Natuurlijk heb ik me niet ingehouden met het oog op die wedstrijd. Op een WK ga je altijd voluit. Het succes van die 100m – wat normaal mijn minste afstand is - bevestigt dat mijn doel voor de 200m haalbaar is.” Haar beste WK-prestatie op die 200m is een tiende plek. Dit keer ambieert ze dus de finale. Litouwen (FIBA-6) en Albanië (FIBA-114), Denemarken (FIBA69) of Wit-Rusland (FIVB-56). Die laatste drie landen spelen eerst nog een derde prekwalifi­catieronde.

WIELRENNEN Knox tekent bij -

Het Britse klimtalent James Knox (23) heeft zijn contract bij Deceuninck-Quick Step verlengd tot 2021. In 2018 kwam hij over van Team Wiggins.

Vanbilsen niet naar Vuelta -

Ruim een maand voor de start van de Vuelta op 24 augustus maakte Cofidis haar selectie bekend. Hierin is geen plaats voor Kenneth Vanbilsen of andere Belgen. Jesús Herrada, de Spaanse klimmer die vorig jaar twee dagen in de rode leiderstru­i reed en nu ook in de Tour actief is, wordt opnieuw als kopman uitgespeel­d.

 ?? FOTO AFP ?? Fanny Lecluyse in volle inspanning.
FOTO AFP Fanny Lecluyse in volle inspanning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium